Ostali sportovi

Nikač blizu ogromnog uspjeha

Crnogorski šahista Predrag Nikač pobijedio je danas poljskog internacionalnog majstora Pjotra Dukačevskog i uoči posljednjeg kola osamio se na čelu tabele 14. IBCA Svjetskog pojedinacnog prvenstva za osobe sa smetnjama vida u Kaljariju.

To je šesti trijumf Nikača na šampionatu, nakon što je slavio i protiv Slovenca Aleksandera Uršiča, Rusa Ruslana Draganova, bugarskog internacionalnog majstora Rasima Nizama, Ukrajince Vladislava Kolpakova i Olega Tuku.

Upisao je i dva remija protiv Poljaka Anžeja Migala i Alekseja Smirnova iz Rusije.

„U pretpolsljednjem, osmom kolu pobijedio sam kao bijeli poljskog internacionalnog majstora. Igrana je Sozinova varijanta Sicilijanske odbrane. Potpuno sam patirao svog protivnika, da bih onda izmjenom teških figura, preveo igru u lako dobijenu završnicu. Dukačevski je u očajanju žrtvovao figuru i odmah zatim obustavio otpor. Uoči posljednjeg kola sam sam na vrhu sa sedam poena , kazao je Nikač.

Crnogorski šahista postavljen je za sedmog nosioca turnira.

Na šampionatu, koji je okupio 86 igrača, igra se po švajcarskom sistemu devet kola i 40 poteza za dva sata po igraču, plus po sat do kraja partije.

Send this to a friend