Ostali sportovi

Nikač ponosan nakon uspjeha karijere

Šest pobjeda i tri remija učinak koji je crnogorskog šahistu Predraga Nikača doveo do titule prvaka na IBCA Svjetskom prvenstvu u Kaljariju za osobe sa smetnjama vida.

Pobijedio je Slovenca Aleksandera Uršiča, Rusa Ruslana Draganova, bugarskog internacionalnog majstora Rasima Nizama, Ukrajince Vladislava Kolpakova i Olega Tuku i Poljaka Pjotra Dukačevskog. Remizirao je sa Poljakom Anžejom Migalom, Rusom Aleksejom Smirnovim i Marćinom Tazbirom iz Poljske, prvoplasiranim na svjetskog rang listi.

“Izuzetno sam ponosan i zadovoljan, ovo je kruna moje šahovske karijere. Poslije zlatne medalje na šahovskoj olimpijadi i titule prvaka svijeta više ne vidim svrhu da li da ubuduće igram šah, posebno u ovoj konkurenciji. Nikada nije bilo jače prvenstvo, možda i najbrojnije do sada. Učestvovalo je 86 šahista iz 26 država. Bio sam postavljen za sedmog nosioca”, rekao je Nikač i dodao:.

“Dostojno sam reprezentovao svoju državu i svoj grad. Odigrao sam dobro, a da buden iskren, prijatno sam i sebi i iznenadio rezultatom. Hvala mom sekundantu, internacionalnom majstoru Zdravku Vukoviću, koji mi je pomogao, pogotovo na pishološkom planu.”

Vuković je poručio da mu je kao šahisti, a prije svega prijatelju, bilo zadovoljstvo da Nikaču bude sekundant.

“Bila mi je i čast da slušam našu himnu, u čast našeg šahiste koji stoji ispred zastave. Svi njegovi rivali imali su trenere i kompjutere, a mi smo se pripremali pričajući o šahu, uz jedan stari drveni šah. Gledajući to 20. je pobijedio 21. vijek”, rekao je Vuković.

Izvršni direktor Saveza slijepih Goran Macanović istakao je da je Nikač napravio nestvaran rezultat na Svjetskom prvenstvu.

“Kao debitant na jedinom zvaničnom SP, uspio je da dođe na vrh i iza sebe ostavi niz velemajstora. Nikač je potvrdio da zlato sa šahovske olimpijade nije bila slučajnost, već rezultat dobre igre. Uspjeh posebno dobija na značaju ako se imaju u vidu uslovi u kojima rade i pripremaju se njegovi rivali”, izjavio je Macanović, koji je i predsjednik Skupštine Paraolimpijskog komiteta. Dodao je da je saradanja Saveza slijepih i POK ključ za postizanje vrhunskih rezultata.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
tempo
Gost
tempo

Peđa je vrhunski čovjek i šampion. Svaka čast na osvojenoj tituli u ovakvoj konkurenciji. Svako ko se razumije u šah zna da na ovom nivou gotovo da ne postoji razlika jer velemajstori inače mogu igrati bez gledanja u tablu. Peđa je višestruki prvak Crne Gore i reprezentativac tako da je, sasvim sigurno, zaslužio nacionalnu penziju.

nick
Gost
nick

Bravo Peđa, a ti ministe se ne brukaj sa 5000€

Timski
Gost
Timski

Penziju dajte Nikacu. Pustite clanke svaki dan. Od toga se ne zivi. Samo sto ne napisaste da se treba zahvaliti Janovicu sto je postao sampion svijeta

Send this to a friend