Ostali sportovi

Nikšić domaćin trke skutera u septembru

Trke skuterima uskoro u gradu pod Trebjesom (Foto: Onogošt.me)

 

Nikšić bi, kako sada stvari stoje, u septembru mogao dobiti organizaciju šampionata Crne Gore u aquabike-u, trkama skutera na vodi, piše portal Onogošt.

Promoter ove superatraktivne discipline minulog vikenda na popularnom nikšićkom kupalištu bio je evropski prvak u slobodnom stilu Aleksandar Petrović.

Aleksandar je na opšte oduševljenje prisutnih Nikšićana tom prilikom izveo spektakularne akrobacije sa skuterom pokazavši zašto je broj 1 u Evropi, ali i, kako je kazao za portal Onogošt, zašto između ostalog želi da, ispred Sportskog motonautičkog saveza Crne Gore, baš na Krupcu okupi najbolje skuter pilote i održi jednu od trka iz nacionalnog šampionata.

„Pričali smo sa rukovodstvom opštine Nikšić o potencijalnoj trci koja bi se održala na Krupcu u sklopu domaće lige. Ideja je da se to održi u septembru. Ovdje smo došli da vidimo kakvo je raspoloženje, kako bi to možda sve funkcionisalo, kakve su mogućnosti… Krupac nam je poznat u suštini i sad razmišljamo o narednim koracima. Opštinari su zainteresovani da to bude u septembru kada je u Nikšiću puno manifestacija i da u tom terminu kada je vrijeme i dalje lijepo, održimo i trke skuterima“, objašnjava Petrović.

Dodaje ipak da je zasad sve na nivou ideje, te da organizovati jedno takvo takmičenje nije lako, niti jeftino, ali da u svakom slučaju pokušavaju zajednički naći partnere i sponzore jer se radi o veoma atraktivnom sportu koji širom svijeta ima izuzetnu propraćenost.

Iz ugla promocije lokalnih turističkih potencijala, priča dobija puni smisao, smatra on.

„Krupac je kao lokacija idealan zbog plaže, zbog ugostiteljskih objekata, same blizine i popularnosti jezera. Druga stvar je što se trudimo da Nacionalni šampionat organizujemo na više lokacija, širom Crne Gore gdje je to moguće, da ne bude samo na primorju i samo na jednom mjestu. U bilo kojoj drugoj državi šampionati se održavaju na više lokacija i time se promoviše lokalna zajednica“, jasan je Petrović.

Petrović

Do sada su, podsjeća Petrović, imali dva nacionalna šampionata, ali u savezu žele da imaju tri do pet trka na različitim lokacijama čime bi se stvarno formirao sport. Savez zasad broji dvadesetak takmičara.

Sport je, priznaje on, nepoznat i dalje, iako atraktivan teško se populariše jer je, dodaje, kod nas teško objasniti razliku između trka i skutera za iznajmljivanje.

Nakon velikog uspjeha i osvajanja zlata Petrović se, kaže, sada posvetio razvijanju tog sporta u Crnoj Gori.

„Poenta je naći sljedeću generaciju koja će da razvija motonautički sport. I sad imamo članove koji su relativno stari za ovo, iako su između 18-25 godina, za ovaj sport i trke skutera potrebno je krenuti i prije 10 godina starosti“, smatra on i dodaje da možda razlog leži u tome što je sport skup i treba dosta godina ulaganja u trening i mašine.

Motonautika je zajednički naziv za sve oblike sportskih takmičenja plovila na motorni pogon.

Osnovna podjela je na trke čamaca po kružnoj stazi (circuit), trke skutera na vodi (aquabike), trke čamaca na otvorenom moru (offshore), trke daljinski kontrolisanih modela plovila (RC).

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Shoepack
Gost
Shoepack

Sad ce ih bit ljepota gledat u Sutomore dok treniraju

Pg081
Gost
Pg081

Bogami ako ne padne malo kise do septembra neka su mi zdravo nece ima dje da se potrkaju,jer krupac sad koliko lokva

Toni
Gost
Toni

Tačno. Čini mi se da ne pamtim Krupac sa manje vode u ovo doba godine a za poslednjih skoro tri decenije koliko tamo idem.

Send this to a friend