Ostali sportovi

Nova publikacija u oblasti sportskih nauka

Crnogorska sportska akademija je u okviru projekta Ministarstva sporta, a uz podršku Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore, izdala priručnik „Fizička aktivnost mladih u Crnoj Gori“. Priručnik potpisuju prof. dr Duško Bjelica, prof. dr Stevo Popović, mr Marina Vukotić i Gorica Zorić.

Kako je fizička aktivnost mladih u Crnoj Gori aktuelno pitanje, te je sve veća zastupljenost preuhranjenih i gojaznih mladih ljudi, što je i svjetski trend, autori publikacije su imali za cilj da naprave opsežnu analizu fizičke aktivnosti mladih u Crnoj Gori.

“Priručnik će imati svoju praktičnu primjenu, kako na personalnom, tako i na institucionalnom nivou, jer razmatra aktivnosti koje vode prevenciji ovog problema, koji vode primjeni zdravih stilova života, kvalitetnijoj ishrani i adekvatnoj fizičkoj aktivnosti”, kazao je prof. dr Duško Bjelica, jedan od autora.

Prof. dr Stevo Popović navodi da je u ovom istraživanju učestvovalo 726 mladih osoba oba pola.

“Učestvovalo je 350 djevojaka i 376 momaka, uzrasta 21 (djevojke) i 22 (momci) godine, a anketa je sprovedena u ljetnjem semestru 2018. godine. Istraživački instrument koji je korišćen u istraživanju je bio upitnik, pod nazivom „International Physical Activity Questionnaires (IPAQ)“, koji predstavlja standardizovani upitnik, i koji je u proteklom periodu primjenjivan sa istim ciljem u 12 evropskih zemalja. U ovom istraživanju su utvrđene vrste fizičkih aktivnosti koje se sprovode kao dio svakodnevnog života mladih u Crnoj Gori”, kazao je profesor Popović.

Autori su analizirali količinu vremena koju mladi utroše u sprovođenju određenog tipa fizičke aktivnosti, i to prije svega na poslu, u kući i oko kuće, u bašti, na putu s jednog mjesta na drugo, kao i tokom slobodnog vremena za rekreaciju, vježbanja i sporta.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
DUKLJA
Gost
DUKLJA

ČUDO DA U OVAJ PROJEKAT NIJE UKLJUČEN Prof,dr.DRAGAN DROBNJAK,MORA DA GA MIJENJA MINISTAR JANOVIĆ.

Send this to a friend