Ostali sportovi

Od uličnog borca do kralja ringa: U zatvoru su idioti, to je bio poziv na buđenje

Entoni Džošua sinoć je sjeo na svjetski bokserski prijesto, ali put ka vrhu bio je posut trnjem.

https://twitter.com/Sporf/status/858613901096779776

Bio je veoma nestašan u ranoj mladosti. Volio je fudbal, gdje je jednom prilikom povrijedio protivničkog igrača, a nije bio imun ni na narkotike, zbog čega je 14 mjeseci nosio zatvoreničku narukvicu. Ipak, iza rešetaka je proveo samo dvije sedmice i to je na njega imalo pozitivan uticaj.

“Kada sam došao u zatvor, shvatio sam da su tamo samo idioti. Bio sam dvije sedmice, ali isto tako sam mogao da dobijem i 10 godina. To je za mene bio poziv na buđenje. Po izlasku iz zatvora otišao sam kod majke i upisao kurs za zidare”, rekao je Džošua.

Britanac se podsjetio i kako je sa 16 godina povrijedio rivala na fudbalskoj utakmici.

“Uhvatio sam ga za vrat i prebacio preko leđa. Kao da nisam bio svjestan snage koju sam imao. Pao je nezgodno, a ja sam imao sreću da dobijem samo sudski ukor”.

Pošto je otipao od majke, živio je sa prijateljima, nerijetko učestvovao u uličnim tučama, a na pravi put ga je odveo rođak. Upisao ga je u bokserski klub, a potom je uslijedio i poziv u olimpijsku reprezentaciju. Međutim, samo godinu prije Igara u Londonu policija ga je zaustavila zbog brze vožnje, a kod njega je pronađena i marihuana. Dobio je 100. sati društveno-korisnog rada i suspenziju od bokserskog saveza.

Ipak, kasnije je dobio poziv i otišao na Evropsko prvenstvo, pa potom na šampionat svijeta, da bi 2012. u Londonu osvojio olimpijsko zlato, a tada ga je majka Jeta prvi put gledala uživo.

“Ranije nisam gledala njegove mečeve na licu mjesta. To sam radila preko TV-a i bila veoma nervozna. Nisam znala šta da radim jer mi je teško bilo da gledam kako ga neko udara. Poslije zlata u Londonu bila sam ponosna. Odbio je i 50 hiljada funti i započeo profesionalnu karijeru”, kazala je majka svjetskog šampiona.

https://twitter.com/buzzsportv/status/858433873113493504

Promoter Entonija Džošue Edi Hern istakao je da je boks uspio da Britanca vrati na pravi put.

“Momenat kada je izbjegao dužu zatvorsku kaznu bio je prekretnica u Entonijevom životu. On je pravi đavo, ali se trui da bude dobar. Boks ga je naučio disciplinovanom ponašanju i dao priliku da iskoristi veliko tijelo”, istakao je Hern.

Poznate su i Džošuine atletske sposobnosti jer je u trci na 100 metara pobijedio čuvenog dugoprugaša Moa Faraha. Ne krije ni svoje porijeklo jer na desnom ramenu ima tetovažu Afrike na kojoj je posebno istaknuta Nigerija.

Kada su ga pitali sa kim bi popio pivo, kao iz topa je odgovorio sa Barakom Obamom.

Entoni je sinoć srušio velikog Vladimira Klička i upisao 19. pobjedu nokautom u karijeri u isto toliko mečeva.

Mnogi ga već porede sa legendarnim Muhamedom Alijem, a da li će opravdati očekivanja, pokazaće budućnost.

Send this to a friend