Ostali sportovi

Odbojkaši danas s Islandom: Zalet za odlučujuće mečeve

OSCG

Od današnjeg meča u Kopavogiru protiv Islanda (17 časova), crnogorski odbojkaši počinju drugu polovinu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Izabranici Ivana Joksimovića su prva tri meča u Kolašinu odradili maksimalno, sa sve tri pobjede, redom protiv Luksemburga (3:0), Portugala (3:2) i Islanda (3:0), uz osam od mogućih devet bodova, za trenutno prvo mjesto u grupi D.

Od Islanda kreće serija od tri meča u gostima sa istim rivalima, u kojoj će, po računici, biti dovoljne i dvije pobjede za plasman na Evropsko prvenstvo, da bi Crna Gora barem kao jedna od pet najboljih drugoplasiranih selekcija iz sedam kvalifikacionih grupa otišla na EP.

Na papiru, najlakše je dobiti Island i Luksemburg, dok bi meč sa Portugalom odlučivao o prvom mjestu u grupi.

Island je, objektivno, najslabiji u grupi, do sada nije osvojio ni set, ali samo maksimalnim i ozbiljnim pristupom naša selekcija može da ostvari očekivan rezultat.

Na kraju će se rezultati protiv Islanda brisati, jer će Skandinavci biti posljednji u grupi, ali je pozitivan rezultat važan da se dođe do jedne od prve dvije pozicije…

“Više nemamo nekog prostora za treniranje, ali imamo prostora za neki odmor. U gostima nam je dobar raspored, imamo i tamo dovoljno vremena da se odmorimo poslije puta i da na pravi način nastavimo drugi krug kvalifikacija, sa Islandom, Portugalom i Luksemburgom”, ističe selektor „crvenih“ Ivan Joksimović.

Na put su krenuli Aleksandar Minić, Matija Ćinćur, Luka Babić, Ivan Zvicer, Rajko Strugar, Rastko Milenković, Benjamin Hadžisalihović, Nikola Lakčević, Marko Bojić, Slobodan Bojić, Blažo Milić, Bojan Strugar, Đorđe Jovović i Stefan Radević. Za Island nije otputovao Jovan Delić, koji je povrijeđen.

Uz selektora Ivana Joksimovića, u stručnom štabu su još pomoćni trener Miljan Bošković, kondicioni trener Vladimir Živanović, te tim menadžer Nikola Kažić.

“Očekuje nas drugi meč protiv Islanda. Prvi smo riješili u našu korist maksimalnim rezultatom 3:0, veoma lako i brzo. Nadam se da ćemo i ovoj utakmici pristupiti maksimalno ozbiljno i skoncentrisano od prvog poena i riješiti je u svoju korist. Ekipa Islanda ne igra na nekom velikom nivou, sve zavisi od nas, od naše igre, od našeg pristupa utakmici i znajući momke znam da ćemo posao završiti vrlo lako i efikasno”, kazao je Slobodan Bojić, jedan od igrača koji je dobio veću priliku u prvom susretu sa Islandom, a vjerovatno će isto biti i u narednom, na poziciji primača servisa umjesto brata Marka.

“Očekujem da uzmemo sva tri boda i nastavimo niz pobjeda”, kratko je kazao mladi tehničar Rastko Milenković.

Selektor Joksimović ističe da je veoma zadovoljan sa prva tri meča u grupi.

“Utakmicom protiv Islanda veoma uspješno smo zaokružili taj ciklus igara na domaćem terenu. Ono što je jako bitno jeste da sada već možemo da planiramo dalje korake kada su u pitanju naše ambicije u ovim kvalifikacijama i odlazak na treće uzastopno Evropsko prvenstvo. Definitivno, boravak u Kolašinu nam je izuzetno prijao, mislim da smo dobili jednu jako kvalitetnu takmičarsku grupu igrača koja ima svoj cilj i koja jednostavno zna šta hoće u ovim kvalifikacijama”, dodao je Joksimović.

U prvom meču ove grupe, Portugal je sinoć u gostima savladao Luksemburg 3:0 i upisao treću pobjedu u grupi, u kojoj ima samo poraz od naše selekcije.

Ključan meč sa Luksemburgom

Već sada je jasno da će za Crnu Goru presudna biti utakmica koju igra u posljednjem kolu kvalifikacija – 20. avgusta.

“Definitivno će utakmica protiv Luksemburga odlučiti putnika na Evropsko prvenstvo, s jedne strane, a opet, s druge strane, utakmica sa Portugalom, koja je izuzetno izazovna za nas, odlučiće ko će na kraju biti prvoplasirani u grupi i direktno izboriti plasman na EP. Naša ambicija je da budemo prvi, naša ambicija je da pokušamo da izborimo sve tri pobjede, kao što je to bilo i kod kuće i svakako da idemo sa velikim optimizmom. Puni smo elana, puni smo neke želje i volje da se i gostima dokažemo, kao što smo se dokazali kod kuće i da pokažemo da ovi rezultati nijesu bili slučajnost i da zaslužujemo da i po treći put igramo Evropsko prvenstvo – kaže selektor Ivan Joksimović.

Joksimović: Tragedija na Cetinju nas je sve potresla
Odbojkaški savez Crne Gore je izrazio „najiskrenije saučešće porodicama i prijateljima stradalih u tragediji na Cetinju, a ranjenima poželio brz i uspješan oporavak“.

“U ime naše delegacije koja je stigla na Island i u svoje lično ime, želim da izrazim iskreno saučešće. Tragedija koja je zadesila Crnu Goru stvarno nas je sve potresla i tokom jučerašnjeg dana sve smo to preživljavali. Želimo da pošaljemo poruku sa Islanda da smo svi uz Cetinje i našu Crnu Goru, kao i uz sve porodice tragično nastradalih u ovom jezivom zločinu koji se desio na Cetinju”, kazao je selektor Ivan Joksimović.

Send this to a friend