Ostali sportovi

Odlazak najbržeg: Detalji koje možda nijeste znali o Boltu

Jusein Bolt je završio karijeru nastupom u Londonu na Svjetskom šampionatu.

Posljednja ekskurzija najbržeg čovjeka svih vremena nije bila previše uspješna. Vremena su bila daleko od onih koje je Bolt sa lakoćom postizao tokom karijere, a nakon bronze na 100 metara, povrijeđen je napustio posljednju trku u karijeri, štafetu 4×100 metara.

Bez obzira na to što nije stavio pravu krunu na blistavu karijeru, Bolt će ostati upamćen kao sinonim za brzinu. U eri dopingovanih rivala ostao je nedodirljiv, baš kao i svi super junaci prkosio je svima sa osmijehom i nevjerovatnom lakoćom.

Osvojio je devet olimpijskih zlatnih medalja (jedna mu je oduzeta zbog dopinga sunarodnika koji je trčao štafeti), 11 puta bio je svjetski prvak i ono što je najupečatljivije rekorder je u sve tri discipline u kojima se nadmetao.

100 metara istrčao je za, do njega, nezamislivih 9,58. 200 metara na istom takmičenju u Berlinu 2009. istrčao je za 19,19 dok je bio dio i najbrže štafete u istoriji!

Ako se pitate kako je sve počelo, pa i to je zanimljiva priča. Bio je samo 12-godišnjak kada se sa lokalnim sveštenikom  kladio ko je najbrži u kraju. Sveštenik je odabrao najbržeg dječaka Rikarda Gedesa da ga predstavlja u toj trci, ali nije imao ni šansu protiv Bolta koji je dobio opkladu, ručak i kompliment da može da pobijedi svakoga, što se na kraju ispostavilo kao istina.

Ono što se vrlo malo pominje je činjenica da je sve postigao uprkos velikom zdravstvenom problemu.

Boltu je još kao tinejdžeru dijagnostifikovana “skolioza”, to je stanje koje prouzrokuje krivljenje kičme u stranu. Može uticati na bilo koji dio kičme, ali najčešće pogađa regije oko grudnog koša i donjeg dijela leđa, međutim to ga nije zaustavilo da čini čuda u sprintu.

Ono što je sigurno uticalo na nastup u Londonu je i velika tragedija koja mu se desila u aprilu. Žermejn Mejson, jedan od njegovih najboljih prijatelja i oslonaca je poginuo nakon što je pao sa motora, čime je okončano 15-togodišnje poznanstvo. Jusein je nakon Mejsonove smrti preskočio dio priprema, što je sigurno rezultiralo da ne bude spreman kao i obično.

Bolt je inače veliki filantrop, a obožava životinje. Tako je 2009. platio 10 hiljada funti kako bi spasio jednu bebu geparda. Sada za već odraslu jedinku koja se zove Munja Bolt, plaća 2300 funti godišnje kako bi imao sve što mu je potrebno za život.

U ugovoru sa proizvođačem sportske opreme Puma ima klauzulu da ta firma svake godine mora da pošalje u srednju školu koju je pohađao patike, majice i ostalu opremu za one koji se bave sportom.

Kada već pominjemo sport nezaobilazna tema je njegova ljubav prema fudbalu i Mančester Junajtedu. Ipak nije samo tu dobar, oprobao se u kriketu i pokazao priličnu vještinu na jednom meču u Indiji.

Bolt je čak i ugostitelj. Na Jamajci je vlasnik restorana koji poslužuje “hranu za šampione”. Pa ako budete u blizini svratite, jer ko zna, možda sretnete čovjeka koji je bio brži od munje!

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
?48 618 000 ?
Gost
?48 618 000 ?

Moj covjek. …….

Anonimus
Gost
Anonimus

“100 metara istrčao je za, do njega, nezamislivih 9,58.” – za do njega 🙂 Pismenosti CDM-a– ahahahah 🙂 Valjda se kaže za do tada!

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Legenda!!!

Send this to a friend