Ostali sportovi

Osam medalja na debiju na Igrama malih zemalja

Bajkovita malena kneževina u srcu Alpa otvorila je vrata Crnoj Gori prvi put u istoriji naša zemlja pojavila se na Igrama malih zemalja 2011. u Lihtenštajnu.

Na premijeri Crna Gora je nastupila u četiri sporta u atletici (Marija Vuković skok uvis, Slađana Perunović 5.000 i 10.000 m i Danilo Ristić bacanje kugle i diska), tenisu (Ljubomir Čelebić), stonom tenisu (Sunčica Rogić, Snežana Ćulafić, Irfan Čekić i Luka Bakić), dok su ekipno nastupili odbojkaši Crne Gore.

Ceremonija svečanog otvaranja igara održana je na “Rajnpark stadionu” u Vaducu, a čast da prva nosi zastavu Crne Gore tokom svečanosti pripala je Mariji Vuković, koja je samo godinu ranije postala juniorska šampionka svijeta u skoku uvis. Marija je tog ljeta u dolini Rajne bila prva zvijezda Igara.

Da su Igre malih zemalja Evrope veoma bitne i za Međunarondi olimpijski komitet, naša delegacija je tada prvi put imala priliku da se uvjeri, pošto je specijalan gost na ceremoniji svečanog otvaranja bio tadašnji predsjednik MOK Žak Rog.

A zbog čega je bila prva zvijezda Igara Marija Vuković je ubrzo pokazala praktično bez prave konkurencije mlada Cetinjanka preskočila je 186 centimetara i zagrizla svoje prvio zlato na ovom takmičenju.

Ona je samo jednom do ove visine rušila ljestvicu, a bila je blizu i da na 189 centimetara obori rekord Igara.

Slađana Perunović je sa sedam zlatnih i jednom bronzanom medaljom danas na neki način simbol ovih Igara, a do prvih najsjajnijih odličja stigla je upravo na premijernom nastupu Crne Gore.

Atletičarka iz Nikšića najprije je slavila na trci na 10.000 metara, a potom i na duplo kraćoj dionici prilikom osvajanja oba zlata bila je veoma blizu i državnog rekorda. Koliko je dominirala u Lihtenštajnu najbolje govori i to da je nekoliko rivalki za njom kasnilo i po cijeli krug.

Crna Gora se sa Igara u Lihtenštajnu vratila sa četiri zlatne medalje, a osim Marije i Slađane (dva puta) najsjajnije odličje zagrizli su i naši odbojkaši. Koliko su momci Ivana Joksimovića bili dominantni najbolje govori i podatak da su na cijelom turniru izgubili samo set – i to od drugoplasiranog Kipra. Bronzanu medalju osvojio je Luksemburg. Zlatnu medalju u Lihtenštajnu osvojili su Minić, Bojić, Ćuk, Strugar, Rašović, Dukić, Dabović, Radunović, Milivojević, Šuljagić, Ječmenica i Ćulafić. Kao što se vidi među njima su i mnogi momci koji će ovog ljeta nastupiti na istorijskom Evropskom prvenstvu za Crnu Goru.

Hicem od 45,98 metara naš atletičar Danilo Ristić stigao je do srebrne medalje u bacanju diska, dok je isto odličje osvojio i Irfan Čekić – on je u finalu stonoteniskog turnira izgubio od Luksemburžanina Trajana Ćioćia, rivala koji je 32 godine stariji od njega. Čekić je zajedno sa Lukom Bakićem stigao do još dvije medalje – naši stonoteniseri osvojili su bronze u ekipnoj konkurenciji, kao i u takmičenju dublova. Na kraju osam medalja ukupno – nije loše za debitanta na Igrama.

Send this to a friend