Ostali sportovi

Peđa i Dilan su veliki borci

foto: usncg.me

Mišljenja su oprečna – za neke je boks plemenita vještina, za neke grub i nasilan sport. Oni koji ga ne vole kažu da podstiče na agresivnost, dok njegove brojnije pristalice ističu da izgrađuje duboko poštovanje prema protivniku i da pozitivno utiče, kako na razvoj tijela, tako i na njegovanje viteškog sportskog duha i drugih moralnih vrlina.

Jedan od onih koji su od malena zaraženi virusom boksa je i Redžo Dedeić, poznati bokserski promoter i vlasnik “Kety box promotion” agencije.

“Boks sam zavolio zbog Muhameda Alija i njegov stil borbe najzaslužniji je što sam, gotovo 40 godina u kontinuitetu, i te kako vezan za ovaj lijepi sport. Boks mi je donio sve čemu normalan čovjek teži. Ne, nisam se obogatio, iako mnogi misle drugačije, već sam stekao ogroman broj prijatelja, upoznao svjetske destinacije, boravio na kongresima širom planete, bio na ringovima Njujorka, Las Vegasa, Atlantik sitija, Liverpula, Berlina, Dortmunda.. to je moja najveća satisfakcija. To se novcem ne može kupiti”, ističe za Dnevne novine Dedeić, tokom razgovora u Budvi.

Dedeić je kao desetogodišnjak rodni Tutin zamijenio Njemačkom, kako bi sa ocem, najprije naučio, a potom nastavio porodični biznis u građevinarstvu. Radio je, stvarao ime u svijetu biznisa, a sa druge strane se maksimalno posvetio boksu. Nije postigao takmičarske rezultate, ali je kao promoter uspio da dotakne sam vrh i “stvori” nekoliko evropskih i svjetskih prvaka.

“Punih 12 godina sam glavni sponzor Muamera Hukića (Mark Huk) koji je osvojio titulu svjetskog prvaka u WBO u kruzeru i 13 puta je titulu branio. Takođe, imao sam sreću da sarađujem i sa Peđom Radoševićem. Sjajan je bokser, radan, vrijedan, posvećen, u svojoj biografiji ima i mečeve protiv Šturma, Smita, Tijama i nadam se da ćemo vrlo brzo doživjeti njegov potpuni povratak. Kada smo počeli saradnju bio je juniorski šampion svijeta do 23 godine u WBCu, u narednih deset godina dodirnuli smo svjetske visine, došli do titule evropskog prvaka u WBO i postali familija. Pa njegov otac Budo mi je kao rođeni brat, na Peđu gledam kao na sina i takav odnos ne može ništa narušiti”, priča Dedeić, koji sarađuje i sa nadolazećom zvijezdom našeg boksa Novljaninom Dilanom Prašovićem.

“Dilan je zalog crnogorskog boksa za budućnost. Za kratko vrijeme, uz ogromnu pomoć svog trenera Fehmija Husenija i menadžera Ivana Nikolića došao je do titule prvaka svijeta do 24 godine u WBO verziji. Vjerujem da će brzo ozbiljnim radom napasti neku značajniju titulu. Moram istaći i odličnu saradnju sa Bobanom Nikićem, zahvaljujući kome su svi mečevi organizovani u Crnoj Gori na vrhunskom nivou i na to sam posebno ponosan i očekujem još puno velikih projekata u ovoj zemlji”, priča Redžo, kojem je supruga iz Rožaja, tako da je povezanost sa Crnom Gorom logična.

“Naravno i zbog toga, ali i kroz saradnju sa crnogorskim borcima zavolio sam Crnu Goru, sagradio kuću i veliki dio odmora provodim ovdje, na crnogorskom primorju. Boks je poslije porodice moja najveća ljubav i ulagaću u boks i talentovane borce dok god budem mogao”, zaključio je Dedeić.

Čovjek koji je spreman da i dalje bude logistika i da maksimalno podrži borce sa ovih prostora. I bude vjetar u leđa za naredne projekte. Jedino tako, iz male Crne Gore, možemo imati velike šampione.

Send this to a friend