Ostali sportovi

Počeo šahovski šampionat za seniorke

Pojedinačno seniorsko prvenstvo Crne Gore u šahu za žene počelo je danas u Šah klubu Budućnost u Podgorici i igraće se do 12. Marta, a biće po mnogo čemu jedinstveno.

Podgorica je poslije par godina opet domaćin šampionata, po prvi puta šahistkinje su za šahovskom tablom proslavile svoj praznik 8. Mart. Na prvenstvu učestvuje čak 17 igračica. Prema riječima Jovana Milovića, predsjednika Šahovskog saveza Crne Gore, odluka da se šampionat odigra u Podgorici u ovom terminu je pun pogodak jer će turnir biti veoma interesantan i kvalitetan.

Na šampionatu nastupa pet sadašnjih ili bivših reprezentativki (Milović, Koljević, Rakić, Delević, Bačić). Glavni favorit za titulu je najbolja crnogorska šahistkinja, neprikosnoveni lider reprezentacije, internacionalni majstor Aleksandra Milović koja će se nakon kraće pauze opet pojaviti na državnom šampionatu. Titulu brani mlada, izuzetno talentovana Tijana Rakić koja je prošle godine superiorno osvojila prvo mjesto.

Za sam vrh boriće se i velika nada našeg šaha Nikolina Koljević i bivša šampionka Nina Delević. Velika enigma je nastup Kristine Bačić, prije nekoliko godina velike nade našeg šaha od koje su se očekivali blistavi rezultati.

Kristina je drevnu igru zamjenila druženjem sa nebeskim visinama i završila vojnu vazduhoplovnu akademiju. Mlade nade, kojima je ovo sjajna prilika za sticanje iskustva, predvodi Mateja Popović, višestruka kadetska šampionka. Šampionat se igra u prostorijama ŠK Budućnost u 7 kola. Dva dana igra se duplo kolo odnosno dvije partije na dan.

Šampionat je otvorio Jovan Milović, predsjednik ŠSCG, kazavši da će ovaj način igranja šampionata omogućiti da se žanski šah podigne na novi nivo. Igračice je pozdravio i selektor ženske šahovske reprezentacije inter majstor Predrag Nikač, koji je poželio damama borben turnir. Obojica su ovom prilikom damama čestitali praznik.

Sudija šampionata je internacionalni sudija Mladen Popović. Organizator prvenstva je Šahovski savez Crne Gore a pokrovitelj Ministarstvo sporta i mladih.

Send this to a friend