Ostali sportovi

Početak šahovskog festivala

Alivodić – Miletić

U Nikšiću je počeo prvi turnir iz serije “Proljećnog šahovskog festivala” u organizaciji ŠK Elektroprivreda iz Nikšića i Šahovskog saveza Crne Gore. Turnir koji se igra uz poštovanje svih mjera otvorio je član Upravnog odbora ŠK Elektroprivreda, Željko Mijanović.

Prvi turnir je intermajstorski, na kome učestvuju dvojica šahista koji su došli do svetske titule.

Internacionalni majstori, naš Predrag Nikač i Vladimir Klasan iz Srbije, prvaci su svijeta u konkurenciji slijepih i slabovidih, odnosno gluvih i osoba sa oštećenjem sluha. Iskusni velemajstor Nebojša Nikčević je prvi nosilac, a tu je i internacionalni majstor i šahovska legenda iz Bosne i Hercegovine, Vitomir Arapović. Ipak najviše se očekuje od kandidata za našu najbolju reprezentaciju, FIDE majstora Aleksandra Tomića i Miloša Pečurice. Očekuje se i dobra igra naših omladinaca, Vuka Miletića i Daria Alivodića. Listu učesnika zaokružuju Marko Jelčić i Nikola Kovačević.

U prvom kolu, Miloš Pečurica je uspio da kazni riskantnu igru Nikole Kovačevića, pa je osvojio prvi poen na ovom turniru, ujedno njihova partija je prva okončana.

Velemajstor Nikčević je sjajnom tehnikom u završnici raznobojnih lovaca savladao Klasana.

U partiji Arapović-Tomić igrana je sicilijanska odbrana, Arapović je iskoristio seriju nepreciznih poteza Tomića, pa je na taj način ostvario pobjedu.

Iznenađenje predstavlja pobjeda Marka Jelčića, protiv Predraga Nikača, čini se da je Nikač ispustio neke bolje nastavke, u jednakoj poziciji je forsirao, što je šahista iz Mostara iskoristio i zabilježio pobjedu.

Najduže su za tablom ostali naši omladinci, Alivodić i Miletić, dugo nadmudrivanje u katalonskoj odbrani pripalo je Alivodiću koji je iskoristio previd Miletića, koji je pred gubitkom materijala predao partiju.

Sudijski posao na turniru obavlja Igor Vujačić.

Ljubitelji šaha mogu pratiti uživo partije preko sajta Šahovskog saveza Crne Gore sahcg.me.

Send this to a friend