Ostali sportovi Sve neophodne pripreme završene za najveću sportsku manifestaciju u glavnom gradu

Podgorički maraton u novom ruhu zbog mjera

Podgorički maraton zbog složene epidemiološke situacije u glavnom gradu biće održan 1. novembra, sedam dana ranije od planiranog, a sve neophodne pripreme završene su, tako da je sve spremno za ovo takmičenje.

Nakon 26 godina, manifestacija će se održati na drugoj stazi kompletna manifestacija biće održana u Bulevaru crnogorskih serdara na kružnoj stazi od kilometar, na kojoj se tradicionalno svake godine održava i Ultramaraton Montenegro na 50 kilometara, lako je mogao biti oboren rekord po broju učesnika, zbog mjera koje su na snazi zbog širenja korona virusa, ukupno će nastupiti oko 300 takmičara.

“Imali smo 796 prijavljenih atletičara iz 47 država, tako da bi vjerovatno ove godine i oborili rekord po brou učesnika Međutim, zbog dobro poznate situacije sa korona virusom i mjera NKT-a, po kojima je propisano u kojim i kakvim okolnostima možemo organizovati takmičenje, odlučeno je da bude oko 300 učesnika iz 15 država, kako bi ispoštovali sve mjere, jer će u svim trkama nastupiti po 100 učesnika”, objasnio je Milan Madžgalj, generalni sekretar Atletskog saveza Crne Gore.

Organizacijom manifestacije predviđeno je da se održe trke na pet i deset kilometara, polumaraton (21 km) i maraton 42.195 metara, kao nacionalni šampionat Crne Gore u trkama na cesti-putu. U svakoj trci najviše može učestvovati do 100 učesnika u skladu sa preporukama Nacionalnog koordinacionog tijela, a primjenjivaće se mjere socijalne distance i nošenje maski. Promoter manifestacije biće Slađana Perunović, učesnica olimpijskih igara i rekorderka Crne Gore u trkačkim disciplinama od 800 metara do 100 kilometara. Perunović je šampionka Balkana u maratonu i polumaratonu, pobjednica Podgoričkog maratona, Beogradskog maratona i polumaratona i mnogih maratona u regionu.

“Zadovoljstvo je što ću imati priliku da budem promoter ove manifestacije po kojoj je Crna Gora prepoznatljiva. Šteta je što se dosta toga promijenilo zbog virusa, ali najvažnije je da ćemo imati priliku da se održi maraton. Očekujem dobru konkurenciju, a kružna staza nije neki novitet, tako da vjerujem da će se svi brzo adaptirati”, kazala je Perunović.

Podgorički maraton ove godine biće održan 27. put, a prvi put na novoj trasi. Prethodnih godina maratonci su prolazili kroz Golubovce, Mataguže i Tuzi, a start i cilj maratona bio je na podgoričkom gradskom trgu. Svečano otvaranje zakazano je za 9 časova, dok će polumaratonska i maratonska trka startovati u 11.10 časova, a nije dozvoljeno prisustvo publike.

Send this to a friend