Ostali sportovi Odlazak čuvenog Dukea

Posljednji skok legende sa Morače

Vezirov most u Podgorici prije desetak godina bio je svjedok jedne od ljepših sportskih manifestacija u našem glavnom gradu. Skokovi sa ovog mosta u Moraču postali su atrakcija, a među brojnim imenima koja su letjela sa njega jedno se, ipak, izdvaja.

Orlando Duke, momak iz nekada zloglasnog Kalija, skokovima koji su više bili poput umjetnosti oduševljavao je tada sve koji su se našli na obali Morače. Nakon toga postao je najpoznatiji i najbolji free-style skakač u vodu, a
prije par dana nešto prije 45. rođendana odlučio je da završi veliku karijeru.

Svoj posljednji let na nekom takmičenju ovaj sjajni Kolumbijac izveo je u blizini svog Kalija na mjestu na kojem je daleke 1986. i prvi put skočio u vodu. Mnogi navijači koji su došli da pozdrave legendu ili su bili u suzama ili su nosili maske sa njegovim likom.

“Mislim da je ovo bio pravi trenutak za kraj”, poručio je nakon posljednjeg skoka Duke.

“Već sam u godinama , a osvojio sam sve što je moglo da se osvoji. Bila je ovo sjajna avantura, emocije su bile prejake kada sam vidio sve te ljude koji su došli da me pozdrave.”

Ovaj veliki sportista bio je 13 puta šampion svijeta u takmčenjima Red Bul serije skokova u vodu, a onda kada je Fina konačno ovu disciplinu uvrstila u program Svjetskog prvenstva Duke je postao prvi šampion planete u vodenim sportovima iz Kolumbije. Bilo je to 2013. u Barseloni. Vlasnik je i Ginisovog rekorda za perfektan skok.

Osim takmičarskih često je izvodio i skokove koji su nosili snažnu poruku. Kako bi kod ljudi probudio svijest o klimatskim promjenama na Antarktiku skočio je u skoro pa zaleđeni okean (0,7 stepeni), a izvodio je i skok za slobodu iz helikoptera.

Legenda vodenih sportova ide u zasluženu penziju.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
PekiMiloš
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Peki
Gost
Peki

Ulazi u skupstinu,sa milom,montrnegrin je on no se ne zna to

Miloš
Gost
Miloš

Majstor svog zanat.

Send this to a friend