Ostali sportovi

Radović: 2017. godina kruna karijere

foto: www.pokcg.org

Medalje sa Evropskog prvenstva (EP) iz Laškog i Evropskih igara mladih paraolimpijaca u Đenovi učinili su 2017. godinu najuspješnijom u karijeri, kazao je stonoteniser Filip Radović.

Paraolimpijski komitet Crne Gore proglasio je Radovića za najuspješnijeg sportistu u 2017. godini.

Radović je osvajač bronzane medalje na seniorskom Evopskom prvenstvu za osobe sa invalditetom u Laškom, dok je nastup u Đenovi završio sa tri medalje, zlatne u singlu i ekipno i srebrnu u igri parova.

“2017. je je možda i moja najbolja godina od kada se bavim stonim tenisom, prije svega jer sam uspio da odbranim medalju sa prethodnog EP u Vejleu. Tada sam napravio iznenađenje, a ove godine su me svi shvatili dosta ozbiljnije. Bilo je teže odbraniti, nego osvojiti medalju. Kruna godine došla je u Đenovi, a dobar sam bio i na Maasters turnirima, osvojio sam medalje u Linjanu, Laškom i Bajerutu i to je sve rezultiralo plasmanom na sedmo mjesto rang listi”, kazao je Radović.

On je istakao da će sve učiniti da zaadržiti plasman na rang listi Svjetske seniorske para stoni tenis federacije naredne dvije godine koji bi mu omogućio plasman na Paraolimpijske igre u Tokiju.

“Naredne godine očekuju me Masters turniri, a očekuje me i nastup na redovnom junioskom prvenstvu EP. Sve pripreme usmjeriću ka
oktobru i SP u Laškom”, kazao je Radović.

Za najuspjesnijeg mladog sportistu izabran je plivač Ilija Tadić, koji je na Evropskim igrama mladih paraolimpijaca bio srebrni na 100 metara slobodnim stiom.

Na Svjetskom seniorskom prvenstvu u Meksiko Sitiju plasirao se u dva finala, na 50 i 100 metara slobodnim stilom.

Na 100 metara bio je osmi, dok je na 50 metara osvojio šesto mjesto.

Tadić zbog obaveza u školi u Novom Sadu nije prisustvovao svečanoj ceremoniji.

Za najuspješniju ekupu u 2017. godini izabrana je golbal reprezentacija Crne Gore, koja je osvojila srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu C divizije i izborila plasman u B diviziju.

Reprezentacija Crne Gore osvajač je više međunarodnih i regionalnih turnira, što je kandidovalo za nastup u Srednjeevropskoj ligi, u kojoj je ove sezone osvojila peto mjesto.

Član gol bal reprezentacije, Marko Nikolić kazao je da se rad na kraju isplatio i nadoknadio hendikep male baze.

“Na EP nijesmo otišli kao potpuni autsajederi, ali ne i sa očekivanjima da izborimo viši rang. Imamo malu bazu, ali smo to nadomjestili velikim radom. Uspjeli smo da odradio dobro prvenstvo i napravimo veliki rezultat. Povrede su nas u finišu sezone omele, ali vjerujem da ćemo se opraviti za početak nove sezone i nastavak srednjevrpske lige”, rekao je Nikolić.

On je istakao da crnogorske golbaliste u 2018. očekuje nastup na B prvenstvu Evrope u Poljskoj, navodeći da vjeruje u opstanak u tom rangu takmičenja.

Za izuzetan sportski rezutat u 2017. godini nagrađen je šahista Predrag Nikač.

Zlatnom plaketom za izuzetan doprinos u razvoju sporta osoba sa invaliditetom nagrađeni su Savez udruženja paraplegičara Crne Gore i Savez slijepih Crne Gore.

Posebno priznanje dodijeljeno je Zoranu Poleksiću, autoru knjige o golbalu Globalni gospodin golbal.

Predsjednik Paraolimpijskog komiteta, Igor Tomić kazao je da je 2017. godina bila izuzetna, navodeći da je nastavljen kontinuitet donošenja seniorskih medalja sa velikih evropskih i svjetskih takmičenja.

„Bila je to godina u kojoj smo na Evropskim igrama mladih paraolimpijaca bili možda statistički najuspješnija država, jer smo sa dva takmičara osvojili četiri medalje, od kojih dvije zlatne. Prvi put smo se pojavili u nekom kolektivnom sportu na velikoj sceni i sa svega šest registrovanih golbalista na prvenstvu C divizuje u Kišinjevu osvojili srebrnu medalju“, rekao je Tomić.

On je istakao da je 20117. bila i odina uspjeha šahista, u kojoj su osvajane medalje na masters turnirima.

„Završili smo preko 40 događaja međunarodnog karaketra, realizovali dva projekta, sa Udruženjem sportskih novinara i drugi koji je finansiran od Evropske komisije gdje smo bili pouzdan partner sa najvećim ocjenama sa osam evropskih država“, rekao je Tomić.

On se zahvalio se Ministarstvu sporta i Crnogorskom olimpijskom komitetu na podršci.

„Crnogorske paralimpijce u 2018. godini čekaju tri EP i jedno SP i ta takmičenja su ključ koji vodi na POI u Tokiju. Crna Gora i mali POK, a velika paraolimpijska Crna Gora, imaće šta da kaže u Tokiju“, kazao je Tomić.

Send this to a friend