Ostali sportovi Konferencija

Rezultati naših sportista obavezuju državu na bolji tretman

Konferencija Finansiranje sporta

Crna Gora je bila domaćin prve međunarodne konferencije u oblasti sporta na temu „Finansiranje sporta: izazovi, prilike i mogućnosti“ koja je održana 23. decembra u hotelu „Hilton“ u Podgorici.

Ugledni stručnjaci iz naše države ali i regiona govorili su na teme posvećene prednostima i nedostacima javnih izvora finansiranja sporta, alternativnom finansiranju i finansijskog reviziji sportskih subjekata, položaju fizičkih i pravnih lica u sportu u poreskom sistemu i sportskom turizmu kao potencijalnom izvoru finansiranja sporta.

Crnogorski olimpijski komitet i Centar za afirmaciju sporta i mladih bili su domaćini konferencije a predsjednik COK-a Dušan Simonović je u uvodnom izlaganju, između ostalog, istakao da je potrebno hitno raditi na unapređenju pozicije COK-a u sistemu sporta kroz izmjenu Zakona o sportu ili donošenjem posebnog Zakona o COK-u. Dodatno je ukazao i da se ne šalje dobra poruka prema sportu smanjenjem budžetskih sredstava za 2022.godinu na poziciji za sportske saveze i klubove za gotovo 600 hiljada eura.

Profesor doktor Branislav Radulović iz Državne revizorske institucije je istakao da DRI vrši reviziju finansija sportskih organizacija samo u dijelu koji se odnosi na dodijeljena sredstva iz budžetskih sredstava kao i da mu je žao jer nema predstavnika Ministarstva da im objasni da ne traže od sportskih saveza finansijske izvještaje nego izvještaje za sredstva koja su dobili na osnovu javnog konkursa. Finansijske izvještaje predsjednici saveza podnose Skupštini svog saveza koji ga usvaja ili ne usvaja, traži ili ne traži komercijalnu reviziju. Radulović je dodatno istakao da država trenutno nema jasnu strategiju što želi raditi sa novcem u oblasti sporta i koje ciljeve želi postići.

Zato su neke od poruka sa konferencije povećanje budžetskih sredstava za finansiranje sportske oblasti kako bi se mogli garantovati bolji uslovi za sportiste i sportske radnike, stvaranje povoljnijeg poreskog ambijenta za ulaganje u sportsku oblast, razmatranje mogućnosti finansiranja sporta od dijela prihoda od sportskog turizma kao i jačanje finansijske ali i ukupne nezavisnosti Crnogorskog olimpijskog komiteta kao krovne organizacije sporta u Crnoj Gori.

Organizatori su istakli da će u narednim danima javnosti predstaviti sve najvažnije poruke sa održanih panela uvažavajući pojedinačne doprinose eksperata koji su učestvovali na konferenciji.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Suza
Gost
Suza

Imali lepse države i naroda kao sto su Crnogorci da je vječna crna gora💪💪💪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Kenan1
Gost
Kenan1

Bravo, zasluzuju ovo CG sportisti

Janko S
Gost
Janko S

Od kad je dosla nova vlast ugasi se sve

Send this to a friend