Ostali sportovi

Ruska podrška irskom borcu umjesto lokalnom Dagestancu

Neporažen u 26 borbi i aktuelni svjetski prvak u lakoj kategoriji mješovitih borilačkih vještina (MMA), Habib Nurmagomedov je omiljen u svojoj sjeverokavkaskoj domovini i među sunarodnjacima Dagestancima širom svijeta.

Ali kada se Nurmagomedov-poznat kao Orao-sastane sa legendom MMA Konorom Mekgregorom (Conor McGregor) u Las Vegasu, u Nevadi, 6. oktobra, mnogi njegovi ruski zemljaci kažu da će navijati za Irca prljavog jezika, piše Radio Slobodna Evropa.

Pitanje koje dijeli Ruse je kojeg borca treba podržati u višemilionskom meču za titulu u Ultimate Fighting Championship (UFC), naslovljenom kao UFC 229.

Nedavna anketa koju je proveo ruski portal Sport.ru pokazala je da je 69 odsto od više od 26 hiljada glasova bilo u korist Mekgregora.

“Konor, Mekgregor! Konor, Mekgregor!” odzvanjali su povici fudbalskih navijača Zenita 30. septembra pokušavajući razbjesniti domaće navijače dagestanskog FK Anžija, čiji su igrači nosili majice s fotografijom Habiba na kojima je pisalo: “Mi smo jedna momčad, nema povratka!” (Anži je na kraju imao više razlog za veselje jer su porazili jedan od najboljih ruskih klubova sa 2-1).​

Razlozi zbog kojih bi mnogi Rusi mogli navijati za Mekgregora umjesto za vlastitog zemljaka bili su brojni kao i uvrede irskog borca koje je iznio uoči borbe, uključujući napade na oca Dagestanca, kojeg je nazvao “drhtavim kukavicom”.

“Želim ga učiniti poniznim, naučiti ga, i ne samo razbiti ga, nego mu izmijeniti lice,” izjavio je 28. jula novinarima tridesetogodišnji Nurmagomedov, koji trenira u San Hozeu u Kaliforniji.

Boks protiv rvanja

Mnogi se dive atraktivno odjevenom i slatkorječivom Mekgregoru koji živi na visokoj nozi i njegovom “prvo boks” stilu koji ga je doveo do toga da nokautira 86 odsto svojih protivnika, što je sušta suprotnost od tihog Nurmagomedova sa kamenim licem koji nosi trenerke. On je javno pobožan musliman za kojeg kažu da živi trijeznim, skromnim životom.

Neki posmatrači ukazuju na anti-muslimanske osjećaje i diskriminaciju kavkaskih manjina među etničkim Rusima. No, stilovi borbe mogu također igrati ulogu.

Snaga dagenstanskog borca je “igra na podu”-pokušaj da njegovog protivnika baci na pod osmougaonog ringa i da ga ili tuče dok ga ne potčini ili ga u rvačkom zahvatu prisli da traži kraj.

Neki tvrde da je “prvo rvanje” stil manje uzbudljiv za obožavatelje.

Drugi su ruski navijači uzrujani zbog Nurmagomedovog učestvovanja u online kampanji prošlog mjeseca protiv nekoliko popularnih ruskih pjevača koji su morali otkazati koncerte u Dagestanu zbog uvreda i prijetnji na društvenim medijima.

Nurmagomedov je govorio u prilog otkazivanja nastupa Yegor Kreeda, Allja i MC Donija zbog njihovih navodno ne-islamskih muzičkih spotova, tekstova pjesama i načina života. Rasprava je dovela do javnih razmirica između dagestanskog borca i Timatija-uticajnog pjevača-producenta-glumca-poduzetnika koji se druži s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i čečenskim močnikom Ramzanom Kadirovim.

“Da Nurmagomedov i njegovi obožavatelji nisu maltretirali muzičare, navijao bih za njega,“ napisao je jedan gradski službenik iz Murmanska privatno na Instagramu. “Ali u ovom slučaju, naravno, [ja ću navijati] za [irskog] momka – on je showman, kakva karizma.”

Ulizica O’Hoolihan

Mekgregor je izazvao podjelu među ruskim obožavateljima kada se pojavio kao gost na finalu svjetskog prvenstva u Moskvi u julu, navodno na Putinov poziv. Fotografiran s rukom oko ruskog lidera, čije je gušenje svih oblika neslaganja kod kuće i stranih vojnih poduhvata u inozemstvu izazvalo kritike na Zapadu, Mekgregor ga je proglasio “jednim od najvećih vođa našeg vremena”.

Tridesetogodišnji Mekgregor, šampion u UFC perolakoj i lakoj kategoriji prije nego što se prošle godine odlučio boriti za bokserskim prvakom Flojdom Mejvederom (Floyd Mayweather Jr.) u jednom od najunosnijih događaja u svjetskoj borbenoj industriji, također je pokušao je pobuditi drevne napetosti između Dagestanaca i Čečena.

“Čečeni znaju o čemu govorim, kada ovog čovjeka nazovem kukavicom,” rekao je Mekgregor.

“[Njegov otac] i Kadirov zajedno su bili u džamiji, a on stavlja sliku Kadirova na njegov Instagram. Kadirov je čečenski diktator… Ali Habibov otac, ‘Ulizica O’Hoolihan’ postavlja sliku Kadirova u svojoj džamiji.”

Etnički Avar, Nurmagomedov je zanemario Mekgregorova ismijavanje na etničkoj osnovi i čak mu je dao dozu vlastitog lijeka pitajući ga zašto je govorio engleski, a ne keltski jezik Irske.

Mnogi kladioničari ukazuju na Mekgregorovo pauziranje iz sporta čineći Nurmagomedova favoritom za pobjedu u borbi, dok drugi smatraju da se Dagestanac nikada nije borio s nekim talentiranim kao što je Mekgregor i može pretrpjeti prvi poraz u karijeri.

Bez obzira na ishod, za oba borca će navijati veliki broj ljudi u Rusiji.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Budimo realni
Gost
Budimo realni

Šta im je ovo s ušima obojici?!

Karfiol
Gost
Karfiol

Da i tebe neko bije po usi, i tebi bi ovakve bile 😀
To su ti popularno nazvane karfiol usi.

Gost
Gost
Gost

Cauliflower ear is an irreversible condition that occurs when the external portion of the ear is hit and develops a blood clot or other collection of fluid under the perichondrium. … As a result, the outer ear becomes permanently swollen and deformed, resembling a cauliflower.

Čapur
Gost
Čapur

Da je prije 2 god bila borba, bio bi u blagoj prednosti mekgregor, ovako, 2 god bez borbe, vjerovatno i bez tezih fizickih priprema, a nasuprot njemu momak koji zna sto radi u full treningu, dat cu vece sanse kebabu))

Send this to a friend