Ostali sportovi Odbojka

Selektor Joksimović ponavlja: Nema mjesta opuštanju

Ivan Joksimović, foto: OSCG

Iako su prošla tek dva, od šest, kola kvalifikacija crnogorski odbojkaši su na dobrom putu da izbore treće uzastopno učešće na Evropskom prvenstvu. Zahvaljujući maksimalnoj pobjedi protiv Luksemburga, projektovanom konkurentu za drugo mjesto, i trijumfu nad favoritom grupe Portugalom (3:2), ,,crveni“ su zauzeli prvo mjesto u grupi D i sa puno optimizma očekuju naredne mečeve, počev od dva sa najslabijim rivalom u grupi Islandom. A selektor Ivan Joksimović spušta ,,loptu na zemlju“, ističući da bi svaka euforija u ovom trenutku mogla da bude kobna…

“Ovo je tek trećina kvalifikacija, ima još mnogo toga da se igra. Okrećemo se Islandu i novim pobjedama”, kaže Joksimović, jedini selektor sa dva mandata na klupi crnogorskih odbojkaša.

Crna Gora je do trijumfa protiv Portugala došla nakon 130 minuta igre, a nakon što je izgubila prvi set, imala je šansu da osvoji i sva tri boda, jer je vodila 2:1 u setovima. Ipak, u završnici četvrtog seta su Portugalci bili sigurniji, pa je pobjednika odlučivao taj-brek. U petom odlučujućem setu je Crna Gora vodila od početka, a presudna je bila serija naše selekcije od 4:0 za vođstvo od 11:6. Istina, Portugalci su spasili tri meč lopte, prišli na 14:13, ali je Marko Bojić stavio tačku na meč i donio veliko slavlje na terenu i tribinama dvorane u Kolašinu…

“Kako je vrijeme odmicalo u prvom setu, osjećalo se da ekipa polako ulazi u rasterećeniji ritam i dolazi do daha koji je potreban za krajnji ishod koji je bio na kraju. Jednostavno, zbog naših očekivanja i kvaliteta protivnika, krenuli smo malo sporije, ali smo onda uhvatili ritam i došli do svoje igre. Plan je bio da se svi setovi u završnici odlučuju u završnici, gdje oni nijesu imali strpljenje, koje mi imamo i koje razvijamo tokom priprema u Kolašinu. Pokazalo se da smo, sem tog četvrtog seta, igrali jako kvalitetno i došli do željenog rezultata”, dodaje Joksimović.

Već u srijedu, takođe u Kolašinu, Crnu Goru očekuje duel sa najslabijom ekipom u grupi, Islandom, koji je u prva dva kola doživio maksimalne poraze od Portugala i Luksemburga.

“I tom meču ćemo pristupiti ozbiljno, jednako kao protiv Portugala. Mi nemamo prostora da se opuštamo. Moramo da treniramo ove stresne momente, jer smo mladi i svako opuštanje može da nas košta. Moramo da budemo pažljivi, posebno poslije velike pobjede protiv Portugala, da se lijepo odmorimo, koliko je to moguće, jer je već u srijedu nova utakmica. Treba da budemo pametni i da toj utakmici pristupimo na isti način kao protiv Luksemburga i Portugala i da, normalno, idemo na tri boda”, zaključio je Joksimović.

Zvicer: Nadam se da možemo da pobijedimo i u naredna četiri meča

Ivan Zvicer je u prethodnom ciklusu kvalifikacija za EP u startnoj postavi zamijenio povrijeđenog Marka Bojića, a sada je starter, u tandemu sa Bojićem, umjesto povrijeđeg kapitena Vojina Ćaćića. Dvadeset četvorogodišnji Nikšićanin, zrelom igrom, potvrđuje da reprezentacija u njemu dobija igrača za budućnost.

“Kad vidite oko sebe mnogo starijih momaka koji daju sve od sebe i grizu i jednostavno vas ,,guraju“, i vi, prosto, morate da budete takvi”, ističe Zvicer, čijim partijama nije iznenađen selektor Joksimović.

“To što je prikazao protiv Portugala je demonstracija njegovog svakodnevnog treninga. Njegova igra je samo kruna svega što je radio od prvog dana kada smo se skupili”, istakao je Joksimović.

Send this to a friend