Ostali sportovi Predsjednik COK-a optimista pred Olimpijske igre

Simonović vjeruje da će Crna Gora u Tokiju imati respektabilan tim

Godina iza nas, jedna od najvažnijih u istoriji crnogorskog sporta. Izazovnim poduhvatom, organizacijom Igara malih zemalja Evrope Crna Gora je položila ispit na najbolji mogući način, čime se ponosi i to ne samo u sportskim segmentima, ističe predsjednik COK-a Dušan Simonović.

“To nije samo sportsko predstavljanje nego jedno ukupno predstavljanje jedne nove ozbiljne države koja je u stanju da organizuje jedan takav događaj, na pravi način, da nemamo velikog promašaja u toj organizaciji, da bukvalno svi odu zadovoljni pa i sam predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta koji je na mnogo lijep način više puta govorio o tome na mnogo velikim skupovima, što je nama značajno. Zbog toga živimo, zbog toga smo tu, da uradimo neku dobru veliku stvar za našu zemlju i mislim da smo to uspjeli”, kazao je predsjednik COK-a.

Osim igara, godinu su obilježili sportisti. Crna Gora je učestvovala na brojnim kontinentalnim i planetarnim takmičenjima. Eurobasket, Mundobasket, vaterpolo, odbojkaši, rukometašice, a sada će pred izazovom biti i rukometaši. Kako gledate na učinak sportista, prije svega ekipnih?

“Ja gledam jako pozitivno na to, dakle šest naših reprezentacija je bilo na šest velikih takmičenja, to je i za mnoge velike sportske nacije velika stvar bilo šta tamo da se napravi.Odlazak sam na evropske igre, na Svjetska prvenstva, na Evropska prvenstva to je za Crnu Goru već medalja. Ja se nadam ćemo otići korak dalje i da ćemo u Tokiju imati respektabilan olimpijski tim. U igri smo za te olimpijske vize u dva pa i tri sporta, moguće čak i četvrtom da budemo. Ono što očekujemo je da se rukometašice i vaterpolisti plasiraju na Olimpijske igre u Tokiju”, rekao je Simonović.

Mario Hodžić, karatista, sportista godine, mnogo radosti donio je Crnoj Gori?

“Istina je, već treći put u konkurenciji za sportistu godine, obraz nam je sačuvao na Evropskim igrama, donio jedinu medalju sa Evropskih igara. Nije lako i neće biti lako osvojiti medalju na Evropskim igrama, Mario je to učinio i donio srebrnu medalju Crnoj Gori sa igara iz Minska. Jedan fantastičan momak u jednom za mene fantastičnom sportu. Ja karate obožavam, volim i cijenim ga kao sport. Vidim da se to u posljednje vrijeme pokušava uvažiti ali karate je i vještina i sportu. Karate je religija, kako bi rekao moj kolega i prijatelj, predsjednik Japanskog olimpijskog komiteta, ja bih rekao ćivotna filozofija. Karate je osnova za mnoge druge sportove, iz karatea su izašli mnogi drugi sportovi”, rekao je Simonović za Novu M.

Da su borilački sportovi budućnost Crne Gore, govore i uspjesi Bojane Gojković, Bojana Boškovića i Jovane Peković.

“Evo Bojanu Gojković već drugi put imamo, jedno čudo od djeteta koja će ako nastavi da radi kao do sada, da ostavruje rezultate kakve je do sada ostvarivala, napraviće u vrlo kratkoj budućnosti sjajne rezultate za Crnu Goru.. Što se tiče karatiste Boškovića opet jedan fantastičan sportista. Treći put je već najbolji mladi sportista Crne Gore, to samo po sebi govori dosta, juniorski prvak svijeta, to je prosto fantastično u sportu”, istakao je Simonović.

Eto, rezimirali smo 2019. da zakoračimo u 2020. godinu. Svi znamo šta nas očekuje, Olimpijska godina, Tokio je blizu. Da li pripreme teku u neočekivanoj dinamici?

“Pripreme za Tokio su u toku, veliki dio toga je završen. Naravno ostaje ta finalna priča koja će se do samih igara i na samim igrama zaokružiti, ali smo veliki dio posla završili praktično. Ono što bih htio da naglasim je da smo uspjeli da kroz i olimpijske stipendije a i kroz jednokratne pomoći savezima omogućimo našim sportistima koji se bore za olimpijske norme učešće na mnogim takmičenjima i to ćemo činiti do završetka samih kvalifikacija za OL. Očekujem spektakl, očekujem organizacionu perfekciju od Japana, od Tokija, grada domaćina. Oni su spremni za igre, a mi smo se trudili da obezbijedimo i sponzore, podršku našem timu. Bili smo u dvije škole koje će biti naši navijači na samim igrama i sada u Japanu”, zaključio je Simonović u razgovoru za Novu M.

U Pekingu 19 , Londonu 31, a Simonović ističe da postoji osnova i nada da će crnogorski tim u Tokiju biti kao u Riju kada je brojao 34 takmičara. Podsjetimo, najljepšu priču crnogorskog sporta ispisale su rukometašice koje su na Olimpijskim igrama 2012. godine osvojile srebrnu medalju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Peđa
Gost
Peđa

Vječiti predsjednik… da je čime zaslužio.

Tvrtko
Gost
Tvrtko

Malo će ih poć pod zelenu zastavu.

Send this to a friend