Ostali sportovi U nedjelju 27. Podgorički maraton - prvi put na drugoj trasi, sa nikad manje učesnika i nikad većim mjerama

Slađana Perunović juri titulu za 100 olimpijskih bodova

Slađana Perunović

Podgorički maraton ove godine biće održan 27. put, a zbog složene epidemiološke situacije u Glavnom gradu izazvane pandemijom koronavirusa maratonci neće tradicionalno trčati kroz Golubovce, Mataguže i Tuzi, sa startom i ciljem na podgoričkom Trgu nezavisnosti.

Kompletna manifestacija biće održana u bulevaru Crnogorskih serdara na kružnoj stazi dugoj kilometar, na kojoj se tradicionalno svake godine održava i Ultramaraton Montenegro na 50 kilometara. A, upravo na toj stazi Slađana Pejović (tada Perunović) uspjela je prva da istrči 100 kilometara, a i danas je rekorderka Crne Gore u toj disciplini. U nedjelju će dvostruka učesnica Olimpijskih igara, koja je ujedno i promoter manifestacije i rekorederka Crne Gore u trkačkim disciplinama od 800 metara do 100 kilometara, imati poseban motiv. Naime, održaće se trke na pet i deset kilometara, polumataton (21 km) i maraton 42.195 metara, kao i nacionalni šampionat Crne Gore u trkama na cesti-putu u kategorijama juniora i seniora. Kao šampionka Crne Gore Slađana bi osvojila velikih 100 bodova koji su značajni za sticanje olimpijske norme.

“Čast mi je što sam promoterka ovogodišnjeg maratona. Moj cilj je da osvojim prvo mjesto i budem prvakinja Crne Gore, koji će mi puno značiti u borbi za plasman na olimpijske igre. Specifična je situacija, ali svakako da očekujem zanimljivu trku na stazi koju dosta dobro poznajem”, kazala je Perunović, inače šampionka Balkana u maratonu i polumaratonu, pobjednica Podgoričkog maratona, Beogradskog maratona i polumaratona i mnogih maratona u regionu.

Održati kontinuitet

Za učešće na internacionalnom Podgoričkom maratonu, koji će biti održan 1. novembra, prijavljeni su atletičari iz 11 država, saopštila je Direkcija podgoričke manifestacije. Podgorički maraton nalazi se u kalendaru Balkanske, Evropske i Svjetske atletske federacije (IAAF), a u okviru manifestacije biće održano i Prvenstvo Crne Gore u maratonu i polumaratonu.

Predsjednik Atletskog saveza, Gojko Banjević kazao je da ovogodišnja manifestacija neće imati sjaj, masovnost i kvalitet kao prethodnih godina, koji su tu manifestacju kandidovali za brend Glavnog grada.

“Epidemiološka situacija zahtjevala je drugačiji pristup organizaciji maratona. Bili smo primorani da promijenimo trasu i otrganizujemo ga na kruznoj stazi. Savez je zbog nacionanih takmičenja želio da organizuje maraton I sa tim takmičenjem potpuno ispuni kalendar takmičenja za ovu godinu”, kazao je Banjević i naglasio je organizator imao prijave velikog broja takmičara i država, ali da je zbog promijenjeih uslova i epidemiološke situacije morao da smanji broj učesnika.

Predsjednik Oorganizacionog odbora, Milorad Backović kazao je da je organizator uložio maksimalan napor da u okviru mjera Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) organizuje takmičenje.

“Ne možemo očekivati fantastične rezultate i organizaciju, ali i uprkos teškim uslovima održaćemo takmičenje i to je za svaku pohvalu. Željeli smo da nastavimo kontinuitet, da ne prekidamo tradiciju”, rekao je Backović.

Rukovodilac takmičenja, Milan Madžgalj kazao je da će kompletna manifestacija biti održana poštujući mjere NKT.

“Neće biti masovnog starta, već je takmičenje podijeljeno po grupama. Interesovanje je bilo veliko, više od 800 takmičara iz 47 država poslalo je prijavu za učešće. Morali smo da smanjimo taj broj i ispoštujemo mjere NKT. Po disciplini može učestvovati najviše po 100 takmičara”, rekao je Madžgalj uz veliku zahvalnost sponzorima.

“Maraton se održava zahvaljujući kompanijama, generalnom sponzoru Meridianbetu i zlatnom, Nergelia, kao i ostalim sponzorima. Zahvaljujući njima uspjeli smo da u skromnim uslovima zaokružimo finansijsku konstrukciju”, rekao je Madžgalj.

Početak manifestacije zakazan je za devet sati, dok je start maratonske i polumaratonske trke predviđen za 11 sati.

Najbolji rezultat u pethodnih 26 godina dva sata, 11 minuta i 41 sekundu, ostvario je Bugarin Petko Stefanov 1997. godine. U ženskoj konkurenciji najbolji rezultat ima Olivera Jevtić (2:31,18), koji istrčala 2009. godine.

Prošle godine pobijedili su kenijski atletičari Kenijac Hasea Kiplagat Tuei i Rut Čmisto Mateb.

Send this to a friend