Ostali sportovi

Stadion osnova za opstanak atletike

Crna Gora kao zemlja sa malim brojem stanovnika, a posebno brojem atletskih klubova i gotovo zanemarljivom bazom ima nevjerovatne rezultate kada je u pitanju kraljica sportova, zbog čega izaziva divljenje u Svjetskoj atletskoj federaciji.

Ali, istovremeno kao zemlja specifična u svijetu po tome što nema ni jedan pravi atletski objekat, često bude tema na raznim kongresima. Nikome nije jasno kako je moguće da je Podgorica jedini glavni grad u Evropi bez atletske staze. Osam i više godina crnogorska atletika gotovo iz dana u dan napreduje, svakog dana knjiga rekorda je sve deblja, a lista osvajanja medalja sve duža… Ipak, i prvi čovjek Atletskog saveza Crne Gore svjestan je da se na entuzijazam ne može dovijeka oslanjati i da se pitanje izgradnje stadiona mora što prije riješiti, zbog čega je to sada primarni cilj.

“Da bi crnogorska atletika imala još bolje rezultate i nastavila sa trendom uspjeha hitno se moraju stvoriti uslovi u Podgorici. Atletski savez se već pet godina zalaže da Glavni grad izgradi atletski stadion. Nastojanje da se dođe do izgradnje ovog objekta želja je već 45 godina, od kada Podgorica nema atletsku stazu. U posljednje četiri godine Savez je napravio iskorak jer je od Svjetske atletske asocijacije dobio načelno obećanje da će podržati realizaciju ovog projekta, a od Glavnog grada da će ustupiti zemljište sa potrebnom infrastrukturom”, istakao je na početku razgovora za Arenu Milorad Vuletić, predsjednik Atletskog saveza Crne Gore.

Šampioni bez uslova

“Služimo kao primjer da nijedan naš reprezentativac nije pošao da se takmiči za drugu zemlju. U nedostatku uslova za rad plašimo se da sve ovo što imamo danas od kvaliteta i potencijala može sjutra promijeniti sredinu i takmičiti se za neku drugu državu. Da do toga ne bi došlo, neophodno je pod hitno uraditi atletski stadion u Glavnom gradu”, upozorio je prvi čovjek ASCG.

Za razvoj sporta

Čovjek koji se od decembra 2006. godine na nalazi na mjestu predsjednika Atletskog saveza, već najmanje pola svog ,,radnog staža“ na toj funkciji zalaže se za ideju kako bi Podgorica dobila atletski stadion.

Nezamislivo je da predškolska i školska omladina nemaju uslova da se bave atletskim sportom koji je jedna od temeljnih sportskih grana, koju zbog svoje sveobuhvatnosti (trčanja, bacanja i skokova) zovemo kraljicom sportova. Atletika je polazište i temelj za sve ostale spotove. Posebno je to neshvatljivo, jer u Podgorici živi jedna trećina stanovništva Crne Gore, gdje nijedan atletski klub nema minimalnih uslova za rad. Podgorica je univerzitetski centar Crne Gore u koji dolaze najveći talenti iz svih sportova. Zato postoji potreba da se u obliku trenažnog procesa i preko atletskih klubova, putem sportskih kampova organizuju zimske i ljetnje pripreme. Ti benefiti su neprocenjivi jer će atletsku stazu koristiti i najmlađi, predškolci koji će na tom mjestu moći da nauče prve sportske korake, a naravno i drugi sportovi, ekipni, jer će moći da sprovode kondicione pripreme. Atletski radnici sa atletičarima će biti najsrećniji, ali ništa manje neće biti srećni ni rekreativci koji sada trče po asfaltu i tvrdoj podlozi, jer će konačno imati modernu, gumenu podlogu da mogu nesmetano vježbati.

Iako su se crnogorski atletičari često zadovoljavali i ,,mrvicama“, nikada nijesu razočarali, a baš zbog toga Vuletić je uvjeren da će uskoro dobiti svoj ,,dom“.

“Mi u Atletskom savezu pokušavamo da se nametnemo već osam godina, a to ne radimo pričom, već isključivo rezultatima. Evidentno je da se nijedna zemlja na svijetu, proporcionalno broju stanovnika, ne može pohvaliti rezultatima koje su ostvarili naši atletičari. Nadam se da će se iz odgovarajućih fondova obezbijediti sredstva da Glavni grad učestvuje u realizaciji ovog projekta i dodjeli zemljište. Savez će zajedno sa Ministarstvom sporta pripremiti odgovarajuću dokumentaciju, kako bi se eventualno sa javnim privatnim partnerstvom što prije ušlo u realizaciju projekta”, podvukao je Vuletić.

Kako organizovati Igre malih zemalja bez stadiona?

“S obzirom na to da je Crnogorski olimpijski komitet dobio organizaciju Igara malih zemalja Evrope (2019.godine), ali bez atletskog stadiona jasno je da Crna Gora ne može organizovati ovo takmičenje. Organizacija tog takmičenja je veliki izazov i priznanje za Crnu Goru. Ali, U Crnoj Gori nemamo ni jednu atletsku stazu koja zadovoljava kriterijume Svjetske atletske asocijacije i iz tog razloga u roku od godinu potrebno je napraviti atletski stadion u koliko mislimo da organizujemo to takmičenje i da budemo uspješni domaćini”, objasnio je Vuletić.

Staza korist i u promociji turizma i države

Milorad Vuletić objasnio je da atletska staza može biti samo prednost Podgorice i Crne Gore. Kada bi konačno dobili tu stazu bili bi u mogućnosti da organizujemo internacionalna reprezentativna takmičenja po kojima je i do sada Crna Gora prepoznata u okviru onih takmičenja za koja imamo odgovarajuće uslove, a to su cestovna takmičenja, maratonsko trčanje, brdsko planinsko trčanje i sve vrste rekreativnog bavljenja atletskim disciplinama. Organizacija velikih takmičenja, kako na lokalnom, republičkom, tako i na međunarodnom planu značila bi dobrobit u svakom podgledu, jer osim sporta, uticala bi na promociju turizma i države.

Send this to a friend