Ostali sportovi

Šumaherova drama traje već četiri godine

Od nesreće jednog od najboljih vozača svijeta, najtrofejnijeg šampiona Formule 1 Mihaela Šumahera prošle su tačno četiri godine.

Njemački as, gospodar brzina, tog 29. decembra 2013. godine je sa sinom Mikom, tada četrnaestogodišnjakom, krotio je skijaške staze u Dent de Burginu, u poznatom zimskom centru Mirabel u francuskim Alpima.

Legendarni vozač je izgubio kontrolu nad skijama i pao samo nekoliko minuta pošto su krenuli niz padinu.

Tom prilikom udario je glavom u kamen ispod zamrznutog snijega, a nije pomogla ni vrhunska kaciga koju je nosio.

Uslijedila je veoma brzo lekarska intervencija, a Šumaher je prebačen helikopterom u poznatu bolnicu u Grenoblu, gdje su konstatovane teške povrede glave.

I dok je sijvet munjevito obilazila vest o nesreći sedmostrukog prvaka svijeta Formule 1, najpoznatiji neurohirurzi Francuske su hitno izvršili dvije intervencije.

Nakon kritičnih 24 sata u kojima je snažni organizam Šumahera dobio prvu bitku sa povredama, ljekari su zaključili da, ipak, moraju da ga uvedu u takozvanu indukovanu (vještački izazvanu) komu da bi mu dali što više šansi za oporavak.

Hiljade navijača Šumahera danima se nalazilo oko bolnice u Grenoblu čekajući bilo kakve vijesti, koje su, na zahtjev porodice, stizale do javnosti na kašičicu.

U moru medijskih spekulacija, tek u junu 2014. godine je saopšteno da je, “u dogovoru sa ljekarima porodica odlučila da Šumahera prebaci u Univerzitetsku bolnicu u Lozani u Švajcarskoj”.

Teško povrijeđeni as je u septembru 2014. godine prebačen iz bolnice u svoju vilu na obali Ženevskog jezera, u kome mu je jedna prostorija pripremljena za liječenje i oporavak.

Od tada pa sve do danas u javnosti su se pojavljivale razne, uglavnom neprovjerene informacije o stanju nesrećnog Mihaela. Bilo je priča da je paralisan, ali svjestan u invalidskim kolicima, pa zatim da prepoznaje lica ukućana, da ne može da govori i da ima problema sa pamćenjem.

Enigma oko zdravstvenog stanja Mihaela Šumahera nije manja ni danas, četiri godine posle nesreće…

Šumaher je bio šampion svijeta Formule 1 sedam put. Odvojio je 91 gran-pri, 155 puta je bio na podijumu, osvojio je 68 pol-pozicija, a 77 puta je izvezao najbrži krug trk.

Ne daj se, Šumi!

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
marko
Gost
marko

Drze ga u zivot dok mu zadnju paru ne iskuce.Pa onda aj.

Lola
Gost
Lola

Ne lupetaj! Jeftinije bi im bilo i vise para ostalo da umre! Sta mislis ti kad sve xnas koliko kosta njegovo lijecenje i odrzavanje samo 1 dan?

brko mali
Gost
brko mali

gospodar formule, izdrzi legendo!!!

Velimirvelimir
Gost
Velimirvelimir

Sretno sampione!

Send this to a friend