Ostali sportovi

Tomić: Paraolimpijci ostvarili odlične rezultate u prethodnoj deceniji

Igor Tomić

Paraolimpijski komitet (POK) deset godina postojanja obiježava sa četiri evropske medalje i velikim progresom sporta osoba sa invaliditetom (OSI) koji je proširen na deset sportova, kazao je predsjednik te asocijacije Igor Tomić.

On je podsjetio da se u tom periodu crnogorska zastava viorila na Paraolimpijskim igrama u Pekingu 2008, Londonu 2012. i Rio de Žaneiru 2016. godine.

“To je period u kojem su naši sportisti sa invaliditetom osvojili četiti medalje na Evrposkim prvenstvima, prva odličja na Evropskim igrama mladih paraolimpijaca, kao i Evropskim univerzitetskim igrama za OSI, bili finalisti Parolimpijskih igara, svjetskih i evropskih prvenstava”, kazao je Tomić agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, to je period u kojem je paraolimpijski pokret u Crnoj Gori doživio jak progres i danas broji deset sportova od 31 koliko ih je na programu Međunarodnog paraolimpijskog komiteta.

“To je period u kojem POK bio istinski promoter vrijednosti paraolimpizma, mogućnosti osoba sa invaliditetom i poštovanja različitosti”, rekao je Tomić.

On je naglasio da POK jubilej obilježava u godini punoj izazova, u kojoj crnogorske sportiste očekuje veliki broj međunarodnih nastupa.

“Očekuje na pet evropskih i svjetskih smotri za koje su naši sportisti već kvalifikovani. Nastupićemo na SP u atletici, od 14. do 24. jula u Londonu, SP u plivanju od 30. septembra do 6. oktobra u Meksiko Sitiju, EP u golbalu – C divizija, od 4. do 11. septembra u Kišinjevu, EP u stonom tenisu od 26. septembra do 5. oktobra u Laškom i Evropske igre mladih paraolimpijaca od 15.do 21. oktobra u Đenovi”, kazao je Tomić.

On je podsjetio da će Crna Gora i POK biti domaćini i tri međunarodna turnira.

“Želim da izrazim iskreno poštovanje prema odnosu koji su država Crna Gora i novoosnovano Ministarstvo sporta pokazali prema Paraolimpijskom komitetu Crne Gore i našim sportistima sa invaliditetom vrednujući programe u 2017. godini”, kazao je Tomić.

On je naglasio da sve u paraolimpjskom sportu raduje i dodatno obavezuje pažnja države jer dolazi u prvoj godini novog paraolimpijskog ciklusa i predstavlja nastavak jakog senzibiliteta koji je posebno prisutan od igara u Londonu 2012. godine.

“Izuzetno je vrijedna podrška koju su dobili naši klubovi, članovi POK u ovoj godini, jer u našem sistemu paraolimpizma još nemamo Saveze sportova i siguran sam da će ona dati dodatni kvalitet u trenažnom i stručnom momentu”, kazao je Tomić.

On je naglasio da će POK i dalje biti pravi promoter države Crne Gore ne samo u sportskom smislu, nego i u onome što je za osobe sa invaliditetom mnogo značajnije.

“To je njihova potpuna integracija i inkluzija”, kazao je Tomić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Podgorica
Gost
Podgorica

Svaka čast. Teški rad je na kraju dao rezultate.

Send this to a friend