Ostali sportovi

U Podgorici održana radionica o treningu snage

Druga po redu kondicioniraj.me radionica pod nazivom “Trening snage zasnovan na brzini” održana je 25. decembra u Podgorici, a radionicu je vodio profesor Nemanja Marković.

Brojni eminentni stručnjaci navode da tradicionalni pristup planiranju i programiranju treninga snage zasnovan na postotku 1RM, ima određeni broj nedostataka.

Polazeći od činjenice da je trening snažnih potencijala sportista u posljednjih nekoliko decenija ostvario dramatičan napredak, metode treninga snage dobile su na značaju u naučno istraživačkom radu.

Tako inovativna naučna istraživanja upućuju na brzinu kretanja kao značajan parametar za procjenu i praćenje optimalnog intenziteta u treningu snage.

Na predavanju se govorilo o brzini izvođenja pokreta, podacima normativnih vrijednosti brzine kretanja u tipičnim vježbama treninga snage, opadanju vrijednosti brzine kretanja kao polazatelju zamora CNS-a i mehaničko – metaboličkog stresa na organizam, utvrđivanju profila opterećenje/brzina i napor/brzina, procjeni i praćenju 1RM na dnevnom nivou na osnovu povezanosti opterećenje/brzina, a bio je i praktični prikaz.

Predavanje je pratilo 15 trenera.

Send this to a friend