Ostali sportovi

U Sofiji potvrđena svijetla budućnost

Ilustracija

Osvajači medalja na turniru Premijer lige za mlade u Sofiji potvrdili su da za budućnost crnogorskog karatea ne treba brinuti, saopšteno je iz Karate saveza.

Crnogorski karatisti nastup su završili sa tri medalje – jednom zlatnom i dvije bronzane.

Zlatnu medalju osvojio je junior Bojan Bošković, a bronzani junior Janko Dževerdanović i kadet Vladimir Vukčević.

Svi trojica članovi su podgoričkog kluba Omladinac, a medalje su osvojili u borbama.

Bošković je u finalnom meču kategorije do 68 kilograma pobijedio Francuza Junisa Salmija 8:0.

Junior Omladinca u polufinalu savladao je Japanca Kotara Nakamuru 4:2, dok je u grupi eliminisao sudijskim izjašnjavanjem Mohameda Almalkija (0:0) iz Saudijske Arabije, Amerikanca Ivana Fernandeza 3:0, Jasina Sekurija iz Maroka 2:0 i Ivana Popova iz Rusije 1:0.

U kategoriji do 68 kilograma bilo je prijavljeno 114 takmičara.

Bošković je zvanični kadetski prvak svijeta i juniorski vicešampion Evrope.

“Bilo je kvalitetno takmičenje, imao sam šest mečeva i svaki od njih bio je težak. Zadovoljan sam kako sam odradio turnir. Pobjeda u Sofiji donijela mi je mnogo bodova za rang listu Svjetske karate federacije (WKF), na kojoj sam trenutno na petoj poziciji. Očekujem napredak kada se upišu bodovi iz Sofije”, rekao je Bošković na konferenciji za novinare.

On očekuje dobre rezultate i na kvalifikacionom turniru u Umagu za plasman na Olimpijske igre mladih u Buenos Airesu.

“Spremiću se još bolje i trenirati jače. Nadam se dobrom rezultatu i u Umagu, koji bi me odveo u Buenos Aires. Hvala treneru Žarku Rakoviću, mom klubu i sparing partnerima”, kazao je Bošković.

Dževerdavić je bio bronzani u kategoriji o 55 kilograma, a u meču za treće mjesto i medalju pobijedio je Maksima Krasnova iz Rusije 4:0.

Dževerdanović je u grupi ostvario tri pobjede, ali ga je zaustavio Japanac Masaki Jamaoko, koji ga je plasmanom u finale povukao u repesaž.

“Bilo je naporno takmičenje i izuzetno kvaliettno. Bio sam spreman, imao sam šest mečeva, izuzetno napornih. Vjerujem da ću i na narednom takmičenju, u Umagu potvrditi dobru formu i ponovo osvojiti medalju”, rekao je Dževerdanović.

Vukčević je bio bronzanu u kategoriji do 55 kilograma, a u meču za treće mjesto pobijedio je Mihaila Stanića iz Bosne i Hercegovine 3:0.

U grupi eliminisao je Hrvata Antonija Martića 1:0, Ukrajinca Timura Ušakova 2:0, Italijana Lorenca Simonea 3:1, Rusa Dimitrija Konjajeva 1:0, dok je u polufinalu izgubio od Ukrajinca Stefana Majaka 3:1.

“Liga mladih okupila je samo najbolje takmičare. Dobro sam odradio turnir, žao mi je što mi je izmaklo finale. Medalja će mi biti podsticaj za još veći rad i nadam se još bolje rezultate. Hvala treneru Rakoviću i mom klubu Omladinac”, rekao je Vukčević.

Trener Omladinca, Žarko Raković kazao je da je Bošković još jednom potvrdio da je jedan od najtalentovanijih ne samo crnogorskih već i evropskih karatista.

“Poslije svjetske kadetske, juniorske evropske i balkanske medalje osvojio je i Ligu mladih. To je bila prva Premijer liga za mlade, a do zlatne medalje došao je poslije šest pobjeda. Poslije finalnog meča glavni sudija mi je prišao i čestitao na uspjehu Boškovića, rekao mi je da mu je bilo zadovoljstvo da sudi takav meč, najbolji koji je sudio do sada”, rekao je Raković.

On je naglasio da su odlični bili i Dževerdanović i Vukčević, navodeći da nikada nije prisustvovao brojnijem takmičenju.

Sekretar Karate saveza, Veljko Brnović kazao je da je Liga mladih u Sofiji okupila više od 1.800 takmičara iz preko 400 klubova iz 71 države.

“U toj konkurenciji Omladinac je zauzeo 12. mjesto u generalnom plasmanu. Liga mladih održava se pod pokroviteljstvom WKF, a služi za osvajanje bodova za rang listu sa koje će najuspješniji nastupiti na OI mladih u Buenos Airesu”, rekao je Brnović.

Send this to a friend