Ostali sportovi ujedinjeni sportski timovi

UNICEF i Specijalna Olimpijada pokrenuli novi inkluzivni program

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osama Kogali i šefica operacija Specijalne Olimpijade za Evropu i Evroaziju Marta Džo Brajičić predstavili su danas novi inkluzivni program „Ujedinjeni sportski timovi“ koji ima za cilj da stvori nove šanse za sportsko-rekreativna druženja mladih sa i bez intelektualnih smetnji u Podgorici i Nikšiću.

Tom prilikom šefica operacija Specijalne Olimpijade za Evropu i Evroaziju Marta Džo Brajičić naglasila je da pokretanjem sportske i inkluzivne inicijative za mlade ljude sa i bez intelektualnih smetnji u Crnoj Gori UNICEF i Specijalna Olimpijada prave još jedan korak u stvaranju inkluzivnog društva.

“Ovaj program temelji se na jednostavnom principu, a to je da vježba i zajedničko igranje stvaraju put ka prijateljstvu, toleranciji i prihvatanju,“ kazala je Džo Brajičić.

Ona je poručila ministru sporta i mladih Nikoli Janoviću, koji je bio počasni gost na događaju, da se ne smije zanemariti sportski element ovog programa koji je jedanko važan za sve učesnike dok uče nove sportove, razvijaju sportske vještine i uživaju u uzbuđenjima takmičenja.

“Jedinstvenost ovog programa se ogleda u sljedećem – dok ovi mladi ljudi šutiraju loptu, trče niz teren ili skaču u bazen, oni prevazilaze barijere diskriminacije, i postavljaju dobre primjere ne samo dobrog građanskog duha, već stvaraju zajednice prihvatanja, dobrodošlice, tolerancije i inkluzije,“ kazala je Džo Brajičić.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osama Kogali kazao je da je ponosan na to što UNICEF u partnerstvu sa Specijalnom Olimpijadom u Crnoj Gori učestvuje u stvaranju inkluzivnog društva.

“Tri su posebna razloga zbog kojih smo ponosni. Prvo, zato što sva djeca imaju ista prava; drugo, zato što su djeca s intelektualnim smetnjama često među najdiskriminisanijim grupama u društvu; i treće, jer ovaj program promoviše sport za svako dijete”, kazao je Kogali.

On je naglasio da svi zajedno moramo da stvorimo više mogućnosti kako bi sva djeca, sa i bez smetnji u razvoju, ostvarila svoja prava i potencijale.

Program „Ujedinjeni sportski timovi“ koji realizuje Specijalna Olimpijada predstavlja odličnu priliku za postizanje tog cilja.

“On djeci s intelektualnim smetnjama, ali i onoj bez njih, omogućava da se bave sportom i postanu prijatelji. Ovakva životna iskustva od velike su koristi za razvoj svakog djeteta,“ istakao je Kogali.

Događaju u okviru kojeg je najavljen novi inkluzivni program prisustvala je i specijalna gošća, zagovornica partnerstva UNICEF-a u SAD-u i Specijalne Olimpijade Lusi Majer, koja se zahvalila na prilici da učestvuje na ovako važnom događaju.

“Moja misija jeste da pomognem svoj djeci, sa i bez smetnji u razvoju, da ostvare svoj puni potencijal,” poručila je Majer, petostruka osvajačica zlatnih medalja plivačkih takmičenja na Specijalnoj olimpijadi i zagovornica za inkluziju djece sa smetnjama u razvoju UNICEF-a u SAD-u. koja je do sada pomogla da se prikupi više od 500.000 dolara za UNICEF-ove programe podrške djeci sa smetnjama u razvoju.

Događaju je prisustvovala i ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke.

Nakon uvodnih obraćanja Majer se pridružila svojim vršnjacima sa i bez intelektualnih smetnji u sportsko-rekreativnom druženju kroz fudbal i stoni tenis.

U okviru novog inkluzivnog programa za mlade, uz finansijsku podršku globalne finansijske institucije ING, četiri srednje škole u Podgorici i Nikšiću formiraće inkluzivne sportske timove u kojima je jednak broj sportista sa i bez intelektualnih smetnji u razvoju. Ovaj program Specijalne Olimpijade međunarodno je priznat od 2002. godine i sprovodi se u preko 100 zemalja svijeta.

Specijalna Olimpijada omogućava djeci, mladima i odraslima širom svijeta bavljenje sportom bez obzira na vrstu i težinu intelektualnih smetnji. U Crnoj Gori, Specijalna Olimpijada organizuje brojna sportska takmičenja na nacionalnom nivou, i to u sedam sportova: fudbalu, košarci, stonom tenisu, atletici, skijanju, odbojci i boćanju.

Send this to a friend