Ostali sportovi

Vlada daje zeleno svijetlo za novi Zakon o sportu?

Vlada Crne Gore

Nakon prvobitnog nacrta, pa raznih komentara, primjedbi i predloga, na kraju i kompromisa Predlog zakona o sportu danas će se naći na dnevnom redu Vlade Crne Gore.

Tako bi 69. sjednica na neki način trebalo da postane istorijska, jer čini se da više nema prepreka da novi Zakon ne bude prihvaćen.

Ministar Nikola Janović je krajem 2017. nakon niza sastanaka u načelu saopštio koje primjedbe i sugestije će biti prihvaćene, kao i o kojim djelovima zakona nije bilo ustupaka.

Janović je tada istakao da se od ukupno 144 člana Nacrta zakona najveći broj komentara sportskih organizacija odnosio na svega desetak članova Nacrta zakona što ne predstavlja ni sedam odsto zakonskog teksta.

Jedna od najbitnijih stavki novog zakona trebalo bi da bude ograničavanje javnih funkcionera da budu na čelu nacionalnih saveza i klubova, što bi dovelo do depolitizacije sporta.

Uz to, Ministarstvo nije željelo da pravi ustupke kada je u pitanju ograničavanje visine iznosa članarine za djecu, razvoj dječjeg sporta, osnivanje Zavoda za sportsku medicinu, kao i starosna granica za naknadu za vrhunskog sportistu sa 40 na 35 godina.

Sjednica Vlade počeće u 11 sati.

Send this to a friend