Ostali sportovi

Zalet za nove uspjehe

Marija Vuković i Kristina Rakočević nakon zimske sezone gotovo da nijesu imale odmor. Najbolje crnogorske atletičarke, nakon napornih priprema i nekoliko takmičenja, odmah su se fokusirale na pripreme za glavnu sezonu, a obje će je otvoriti u Baru na Igrama malih zemalja Evrope. I, baš u Baru Vuković i Rakočević, sa reprezentacijom Švedske, odradile su dvonedjeljne pripreme i krenule u završnu fazu spremanja za premijemi nastup u novoj sezoni.

“Pripreme su protekle u najboljem redu. Iskrena da budem prvi put od avgusta prošle godine bacala sam napolje, tako da su za mene ove pripreme od izuzetnog značaja, jer mi je trebalo da se adaptiram malo, jer sam tokom cijele zime bacala u mrežu”, kaže na početku razgovora za Arenu Kristina Rakočević, rekorderka u bacanju diska.

Za razliku od bacača, koji tokom zimske sezone nemaju mnogo nastupa, Marija Vuković imala je brojna takmičenja. I, bila veoma uspješna. Marija je prvo trijumfovala na mitingu u Stokholmu u skoku uvis, a sa rezultatom 190cm izjednačila lični icrnogorski dvoranski rekord i ujedno ispunila normu za prvenstvo Evrope. Nedugo zatim osvojila je srebro na dvoranskom prvenstvu Balkana u Istanbulu sa novim rekordom (192cm) i ušla u TOP14 atletičarki Evrope. Na šampionatu Evrope imala je rezultat 189cm i bila 13, a zbog čega nije ušla u finale (plasiralo se 12 takmičari), iako je još šest atletičarki imalo identičan rezultat.

“Zadovoljna sam zimskom sezonom, posebno jer sam oborila rekord. Bilo je zaista dobro. Međutim, nije bilo odmora, već nas je sve to još više stimulisalo da nastavimo sa radom i odmah smo se fokusirali na novu sezonu. Pripreme teku odlično, zaista sam zadovoljna jer smo mnogo toga odradili. Prija mi što smo u Baru, nekako na svom terenu”, kazala je Vuković.

Crnogorske atletičarke sada očekuje povratak u Švedsku, gdje je Rakočević od sredine jula prošle godine, a dva mjeseca kasnije njenim stopama krenula je Vuković. Dvije juniorske šampionke svijeta, po dogovoru sa Atletskim savezom treniraju kod trenera Vladimira Petrovića, a do početka Igara, upravo u Švedskoj će se spremati za premijerni nastup.

“Osjećam se dobro, zdrava sam i spremam se nastup na Igrama malih zemalja. Radujem se što ću imati priliku da se takmičim u Baru, jer mislim da Crna Gora nije imala veći sportski događaj u posljednje vrijeme. Nakon toga akcenat stavljam na Evropsko prvenstvo, koje se održava u julu”, naglasila je Rakočević, uz napomenu da veliku zahvalnost duguje Savezu, COK-u i Ministartstvu sporta i mladih koji su omogućili dobre pripreme i obezbjeđuju sva neophodna sredstva.

Na Igrama malih zemalja Evrope Marija Vuković pokušaće da ponovo Crnoj Gori donese medalju.

“Nakon dobrog rada u Baru, sada ćemo u Švedskoj da se spremamo za prvi nastup. Imaću priliku da skačem i da u što boljoj formi dočekam Igre. Jedva čekam da dođem na Igre malih zemalja i da vidim kako će izgledati nova staza, kakva će biti organizacija, a poseban će motiv biti skakati pred svojom publikom”, dodala je Vuković, koja ima jasan cilj u sezoni koja uskoro počinje.

“Želim da pokažem da sam dobro trenirala i nadam se da ću uspjeti da stignem do norme za Svjetsko prvenstvo”.

Send this to a friend