Qatar 2022 svjetsko prvenstvo u fudbalu

Srbi žele da spriječe brazilsku sambu, Portugal sa Ganom, Urugvaj protiv Korejaca

FSS

Deža vi u Kataru – kao i prije četiri godine u Rusiji, Srbija i Brazil sastaju se u grupnoj rundi Mundijala, a meč ponovo sudi Iranac Alireza Fagani.

Sve je isto osim lokacije i rasporeda, budući da su se ,,orlovi“ i ,,karioke“ u Moskvi sastali u posljednjem, a večeras će u Lusailu u prvom kolu (20 h).

Naše komšije željele bi i da rezultat bude drugačiji – 2018. Brazilci su slavili 2:0 i ostavili Srbe bez osmine finala.

Sadašnja Srbija, ipak, djeluje drugačije od dolaska Dragana Stojkovića Piksija. U kvalifikacijama su iza sebe ostavili Portugal, igrali su dobro i u Ligi nacija, tim je odličan, a ambicije nikad veće.

Svjetsko prvenstvo je, međutim, specifično takmičenje, a Brazil rival posebniji od svih. I teži – jer su Nejmar i drugovi prvi favoriti prvenstva.

Uprkos velikim očekivanjima, jasno je da bi za Srbiju i bod protiv Brazila bio veliki rezultat. Bio bi to nagovještaj da Aleksandar Mitrović, Dušan Vlahović, Dušan Tadić, Sergej Milinković-Savić i drugovi mogu daleko.

“Očekujem dobru, hrabru Srbiju, koja će dati sve od sebe da ostvari povoljan rezultat. Ne samo hrabru, nije sve u tome, nego treba znati i loptu gurati. Ova generacija nema čega da se plaši, ovo je igra deset na deset. Niko nema krila da leti. Jedna lopta, jedan teren. S takvim mentalitetom možete mnogo. Inteligencija je to što pravi razliku, sa svim ostalim stvarima”, naveo je Stojković, koji možda neće moći da računa na Filipa Kostića.

Brazilci na konferenciji za medije nijesu mnogo pričali o Srbiji. Arogancija ili ne, tek selektor Tite dobijao je pitanja gotovo isključivo o dometima njegovog tima.

“Prva utakmica je izuzetno važna, ovo je najveće takmičenje na svijetu, sanjamo da budemo pobjednici, poštujemo rivale, ali moramo i sebe”, izjavio je Tite.

“Srbija ima dosta iskustva, sa dobrim rezultatima, imali su neke povrede, pratimo ih, vrlo ih poštujemo, siguran sam da će svi biti spremni, ali favoriti smo samo dok ne uđemo na teren. Posebno moramo da obratimo pažnju na njihove ofanzivne karakeristike”.

Grupu G otvoriće duel Švajcarske i Kameruna u 11 sati.

“Kamerun ima napadače na visokom nivou. Bićemo oprezni i fokusirani, ali ne samo odbrambeno. Moramo biti agresivni”, najavio je selektor Švajcarske Murat Jakin.

Kamerun u napadu ima Čupo-Motinga, Ekambija, Abubakara…

“Uradićemo sve da uzmemo tri boda. Spokojni smo, želimo da pokažemo zašto smo ovdje i za što smo sposobni”, poručio je selektor afričke selekcija Rigober Song.

Svi pitaju za Ronalda

Danas kreće i Portugal, po imenima jedna od moćnijih selekcija Mundijala. Velika dilema je, međutim, forma i uticaj na ekipu Kristijana Ronalda, koji se zvanično rastao s Mančester junajtedom nakon teških riječi iznijetih u intervjuu uoči starta SP.

“Nećemo raspravljati o Ronaldu. Dok smo ovdje o njegovoj odluci se neće govoriti. Kristijano je apsolutno posvećen Mundijalu i selekciji. Svaki igtač ima pravo da u slobodno vrijeme radi što mu je volja, ali vidjeli ste kakvi su rezultati u prvim mečevima, kakva su bila iznenađenja. Zato smo potpuno fokusirani na meč”, istakao je selektor Fernando Santoš pred duel s Ganom (17 h).

Ronaldo je bio tema i tokom izlaganja selektora Gane.

“Ne brine me u kakvom je stanju Ronaldo. Pretpostavljam da je dobro. Velika je čast biti na Svjetskom prvenstvu i suočiti se sa Portugalom, ali nije naš problem hoće li Ronaldo igrati. Moramo biti hrabri, naš cilj je da pobijedimo Portugal”, poručio je selektor Oto Ado.

Lijepa priča Mundijala mogao bi da bude Urugvaj, koji od 14 sati igra su Južnom Korejom. Urusi u timu imaju Ronalda Arauha, Ernesta Valverdea, Matijasa Vesina, Darvina Nunjesa, Luisa Suaresa, Edinsona Kavanija…

“Što je uspjeh na Mundijalu? Za sada, pobijediti u prvom meču. Sve što dolazi poslije ne razmatram u ovom trenutku. Uzbuđeni smo, ali mislimo samo na Južnu Koreju. Njihov kvalitet nije samo napadač Son, toga moramo biti svjesni”, upozorio je Dijego Alonso, selektor Urugvaja.

Južnu Koreju vodi Portugalac Paulo Bento.

“Svjesni smo da je Južna Koreja samo dva puta prošla u nokaut rundu, ali ne stavljam pritisak na igrače. Naš cilj je da budemo konkurentni u sva tri meča u grupi, vidjećemo što će nam to donijeti”, poručio je Bento.

Raspored

Grupa G

11.00 – Švajcarska – Kamerun

20.00 – Brazil – Srbija

Grupa H

14.00 – Urugvaj – J. Koreja

17.00 – Portugal – Gana

Send this to a friend