Rukomet Sportistima je naročito teško u izolaciji

Adžić: Daj Bože da se takmičenja nastave krajem avgusta…

Trener ŽRK Budućnost Dragan Adžić očekuje drugačije vrijeme i odnose nakon korona virusa.

Više ništa neće biti isto, smatra Adžić. Snagu uma čekaju najvažnije utakmice u narednom periodu.

Koliko je realno da se nastave takmičenja i ekipe spreme za neke od alternativnih termina koje je EHF i IHF predložio?

“Iz ove persepktive ne znam koliko je moguće da se u junu nastave takmičenja, posebno putuje iz države u državu. Čini mi se da će i nekoliko mjeseci, nakon što se stanje poboljša, postojati rizik ulaska i izlaska između država. Nijesam baš optimista. Po pitanju samog stanja igračica, priprema i smanjivanja rizika, smatram da se do kraja ljeta ekipe mogu spremiti kvalitetno i da se do tog perioda može doći do nekog nivoa sigurnosti. Daj Bože da se takmičenja nastave krajem avgusta i početkom septembru”, rekao je Adžić.

Na koji način i kako?

“Nije lako donijeti odluku. U svakom slučaju ne mogu biti bez nekih posljedica za klubove i igrače. Ovo niko nije želio, a svaka odluka će biti, možda, na štetu nekog aktera ili učesnika. Smatram daje najbliža opcija za nastavak takmičenja kraj ljeta, ali i za to je potrebno najmanje šest nedjelja da se kvalitetno pripremimo. Što je duža pauza, trebaće duži period oporavka i ulaska u takmičenja. Rukomet nije rukomet bez prirodnog mjesta: terena, bez glavnog rekvizita: lopte.”

Djevojke rade u neatipčnom ambijentu, koliko zaista, mogu da održe kondiciju i koliko je realno iz dana u dan da rade istim intenzitetom?

“Prirodno i normalno je da se svi okreću aktivnostima. Kod profesionalnih sportista potreba za aktivnostima je ogromna i bitnija. Budućnost ima izuzetne stručnjake i za tu vrstu priprema, ali i djevojke koje su izuzetno obučene da sprovedu to što se traži od njih u ovakvim uslovima. Nesumnjivo da sve to dobro sprovode i da se svojski trude da odrade treninge. Na taj način jačaju fizičku, ali i mentalnu stabilnost za ono što tek dolazi. Imaju i dosta rekvizita, godinu kvalitetnog rada sa našim kondicionim trenerima, pa je i njihova obučenost velika. Siguran sam da nivo rada može da bude zavidan. U svakom slučaju, postoji prostor da rade na poboljšanju psihološke stabilnosti, da se bave sobom, tražeći nove načine za period koji dolazi. A svakako da će nova situacija tražiti nove sposobnosti i odricanja.”

Insistirate na mentalnoj pripremi. Konkretno, koje bi prepreke mogle da sačekaju ekipu i jeste li počeli u ovom dijelu da djelujete?

“Moramo sačekati definitivne odluke oko termina. Praktično, nije realno da će se takmičenja nastaviti u junu, a možda ćemo za deset dana dobiti novu informaciju i prema njoj se ophoditi. Bitno je da nakon ublažavanja mjera djevojke uđu u period potpunog odmora da bi mogle da nastave kvalitetne pripreme. Ovo sada što rade je neophodno, prije svega, zbog održavanja fizičkog i mentalnog tonusa za period koji dolazi, a koji je zahtjevan. Ovo iskustvo će nas učiniti, verujem, boljim za mnoge stvari i vjerujem da ćemo sa pravim fokusom tražiti neke nove pristupe. U ovom periodu, kada smo kod kuće, treba da se bavimo izvjesnom budućnošću. A to je da ponovo istrčimo na teren i bavimo se sportom koji je nama svima život i ljubav. Siguran sam da će nam emocije i iskustvo koje doživljamo pomoći da postanemo još bolji, poštujući prilike koje nam život nudi. Vjerujem u dobre i pozitivne emocije kod djevojaka, vjerujem u novi početak i još bolje odnose. Ovaj period će prave sportiste i ljude da ojača i učini još kvalitetnijim, samim tim spremnijim za izazove poput završnice Lige šampiona i velikih reprezentativnih takmičenja.”

Bukvalno je preko noći sve stalo, malo koje bio pripremljen za ovaj period, dugu pauzu, sa ograničenim kretanjem i aktivnostima, na koji način se Vi borite?

“To jeste bilo nešto na što se niko nije pripremao. Bukvalno, niko ovaj scenario nije mogao da napiše, ustvari ovakav scenario nije viđen ni u jednoj vrsti žanra, eto koliko je ovo, u suštini, šok za svijet. Po saznanju da se odlažu kvalifikacione utakmice za Olimpijske igre i četvrtfinale Lige šampiona, prije same zabrane rada, opredijelili smo se za dvije sedmice pauze. To nam je bila prva na, mjera, da bi se u sedmici izdešavale stvari dobro poznate, kada su pravovremeno donešene uredbe. Onda smo morali da počnemo da razmišljamo na drugi način. Da sve postaje neizvjesno i da prolongiramo.Meni je trebala sedmica da se adaptiram na sve ovo, a onda sam se okrenuo razmišljanju o prethodnom periodu, o onome što sam doživio i način na koji sam radio. Nakon dvije nedjelje ozbiljne analize, dogovora i planiranja, polako slažem stvari. Vjerujem da ćemo i nakon ove pete nedjelje, sa dobrom distancom, u odnosu na prethodni period, neke stvari posložiti u glavama”, istakao je Dragan Adžić.

Send this to a friend