Rukomet EHF Liga šampiona

Budućnost gostuje Đeru: Slabe tačke ima i evropski div

foto: Dejan Starčević

Rukometašice Budućnosti u Mađarskoj očekuje najveći izazov – ,,plave” će danas od 18 sati u 9. kolu grupe B odmjeriti snage sa Đerom.

“Samim tim što smo Tatjanu Brnović izgubili zbog ramena, a pokazalo se sa Valčeom koliko nam je falila za odbranu, a sad smo još i bez Alison Pino, čeka nas težak posao. Ali navikli smo da idemo težim putem. Vjerujem da će nam to što igramo protiv Đera samo dati dodatni motiv. Sigurna sam da ćemo sve koje izađemo na teren biti spremne, a lako i jednostavno neće biti. Vjerujem, zaista, u dobru igru”, kazala je Jovanka Radičević.

Mađarski tim bez poraza je u Ligi šampiona – pet pobjeda i dva remija. Današnji meč dočekaće bez dvije reprezentativke Norveške – Kristijansen i Solberg, u sastavu nema Anite Gorbic i još dva krila, što je možda i šansa za ,,plave”.

“Danas je sve moguće u sportu, ali daleko od toga da možemo da im prijetimo. Đer može da pauzira mjesec, ali ima toliko igračica da neće i ne može osjetiti pauzu. Svake godine kupuju sve što može da se kupe, što dovoljno govori o ambicijama i ciljevima. Naravno, ne idemo sa bijelom zastavom, idemo da se borimo, a situacija je, generalno, teška za sve nas.”

Budućnost je trenutno na dvije pobjede, remi i tri poraza. Ima utakmicu manje od Đera. Upravo su ova dva tima trebala da igraju 24. oktobra u Podgorici, ali je duel odložen zbog pozitivnih slučajeva na korona virus u redovima mađarske ekipe. Ali na stari – novi izazov, ipak se nije dugo čekalo.

“Ovo je najveći izazov u rukometu, a generalno Đer je za svakoga izazov. Takve utakmice su za uživanje, ali nažalost, opet će se igrati bez publike. Nažalost idemo i bez Tanje i Alison, što neće osporiti naš maksimum. Vjerujem da ćemo uživati i da ćemo iskoristiti šansu. Sigurna sam da ćemo dati sto posto, a vidjećemo koliko će nam to donijeti”, ispričala je Itana Grbić.

Mađarski šampion je u ozbiljnim problemima zbog virusa, mnoge igračice koje su skoro izašle iz karantina i pitanje je koliko će pružiti.

“Imaju dvije jednake postave i to im neće predstavljati problem. Mi smo kroz sve to prošli. Gledaćemo da iskoristimo svaku šansu, a nećemo se pretjerano opterećivati. Jedva čekamo da počne meč i lično volim ovakve izazove.”

Personalni problemi se gomilaju, manjak utakmica pravi probleme, ali Đer sam po sebi sve briše.

“Upravo zato što se radi o Đeru vjerujem da ćemo prevazići probleme koje imamo. Neko naše ranije iskustvo sa njima, a u posljednja četiri meča pružili smo dobre partije, može nam pomoći. Radimo na tome da djevojke, koje su imale iskustvo sa njima i mlađe, zajedno pokažu da mogu da pariraju takvom divu kakav je Đer u bilo kom sastavu. Praktično je to ekipa koja izaziva najbolje iz svih”, kazao je trener Dragan Adžić.

Budućnost će bez dva stuba u odbrani, ali i sa manjom rotacijom na bekovskim pozicijama, što je šansa za Grbić, koja je sa Valčeom probudila, u nekim trenucima, uspavani napadački tim.

“Pino je apsolutno stub odbrane i to je naveći problem. Pokazala je stabilnost, ako izuzmemo duel u Danskoj. Približava se Evropsko prvenstvo i Grbić treba svoj prostor protiv najboljih igračica svijeta, a Lekić se sprema za svoju reprezentaciju. Vjerujem da će za korak biti bolje, a i prirodno je u odnosu na Valčeu. Apsolutno vjerujem da će sve obaveze iznijeti na pravi način.”

Od bekova tu su još Andrijana Popović, Valerija Maslova i Katarina Džaferović, sve nade, ali sa manje iskustva.

“Poseban izazov će biti isparirati Đeru u odbrani. Na primjer, Popović je posljednjih 20 minuta sa Valčeom dala značajan doprinos u sredini odbrane, tako i Džaferović u napadu. Zato vjerujem da bi naša mladost sa iskustvom mogla da odigra na visokom nivou i da ćemo odigrati kvalitetnu utakmicu.”

Đer klasa godinama odvaja od ostalih timova. Rotacija je velika…

“Sad već kad Martin nije u tom timu rekao bih da ih odvaja rotacija. To im omogućava da jako igraju u 55. minutu kao da je peti minut. Imaju izuzetan rostov i iskustvo igranja tvrdih utakmica. Ali prije svega imaju ogroman broj vrhunskih igračica.”

Đer je oslabljen, da li je to šansa za vaš tim?

“Nemaju lijeva krila, ali imaju šest, sedam kvalitetnih bekova. Sve i da sklonimo četiri najbolje igračice, imaće i dalje najbolju ekipu. To može da ih poremeti u igri, ali ne i suštinski da bi to bila neka naša prednost”, kazao je Adžić.

Send this to a friend