Rukomet

Darli uliva sigurnost, Martu bi svaki trener poželio, mlade dolaze…

Novak Ristović od ove sezone radi sa golmanima prvog tima Budućnosti. Golmani, kao važan dio mlade ekipe u ovogodišnjoj Ligi šampiona, daju poseban osjećaj i snagu, uglavnom i najviše kroz dvocifren učinak. Prednjači španska reprezentativka Darli di Zogbi, koja je u vrhu najkorisnijih golmana (među tri). Pored Španjolke, u ekipi su još Marta Batinović, a vrlo često stručni štab daje šansu Anastasiji Babović (17) i Tei Marinović (18). Dugoročno razmišljanje u slučaju ,,plavih je jedino i pravo razmišljanje, a plodovi rada se polako ubiraju.

Da li je rad u prvom timu zahtjevniji i teži od očekivanja sa početka sezone i jeste li ukupno dorasli zadatku?

“Upravo je onako kako sam očekivao. Posao je, istina, zahtjevan, prije svega zbog toga što trener mora da se prilagodi određenim profilima ličnosti. To je najzahtjevnije u cijelom poslu. U našem klubu imamo iskusne, mlade i golmane koji su na prekretnici. Za sva tri profila potrebna je i određena transformacija trenera. Na jedan način imamo očekivanja od iskusnog golmana, na sasvim drugačiji način gledamo na mlade golmane… Ali, uspjeli smo da se prilagodimo i automatski pridobijemo povjerenje neophodno sa rad i dobru atmosferu. Lijepo je raditi u klubu kakav je Budućnost.”

Jeste li zadovoljni učinkom golmana?

“Dobar je, ali trener nikad nije zadovoljan, čak i u 60 odsto odbrana ima momenata u kojima je mogao ili morao bolje da reagujem. Ali, sve u svemu, ovo je mlada ekipa, sa iskusnim golmanom, koji najviše vremena provodi na terenu. Naravno, ni njima nije lako da funkcionišu u timu koji je mlad i koji peče zanat. Smatram, konkretno, da Darli uliva sigurnost koj a je neophodna mladoj ekipi. Mislim da je mladi igrači gledaju upravo tako, kao nekoga ko donosi neophodnu sigurnost.”

Marta Batinović?

“Imala je dosta zdravstvenih problema, vjerovatno je to uticalo da se iskaže na najbolji način. Uvijek pričam, Marta je tip golmana koji bih poželio onda kada bi smo pravili selekciju. Zaista tako mislim.

Babović i Marinović ozbiljno se nameću, godine im idu u prilog, potencijal ogroman, već su dobij ale šansu sa gola u prvom timu. Kako gledate na njih?

“Proces sazrijevanja golmana je baš dug. U posljednje vrijeme, kako postoji F4 u ženskoj konkurenciji,
uočljivo je da golmani, kao dio ekipe koja ozbiljno konkuriše za osvajanje Lige šampiona, imaju od 33 do 36 godina. U našem slučaju, riječ je o perspektivnm golmanima. Vrijeme je ispred njih, a ako nastave u ovom pravcu, imaće sjajne karijere.”

Kako je raditi sa mladim golmanima?

“Za svakog trenera izazov i težak posao, upravo zbog raznih faza sazrijevanja. Svaka traži drugačij i i poseban odnos. Golmani prolaze sve one faze kroz koje prolazi čovjek tokom života. Teško je prvo ući u profesionalne vode, a onda i na pravi način doživjeti profesionalni sportski život.”

Koliko traje priprema za mečeve Ligu šampiona i koliko je različita priprema golmana od igrača?

“To je, prije svega, poseban doživljaj, spremati se za nešto što je vrh u sportu. Iziskuje mnogo vremena, koncentracije, mnogo pažnje i osjećaja. Vodi se računa o raspoloženju, doziranju na treninzima, posebno o psihološkoj pripremi. Vrlo, vrlo kompleksan posao.”

Darli je u top tri najkorisnijih golmana, koliko ste ponosni u klubu?

“Moramo biti ponosni. Ali, ponosni i na Marinu Rajčić. Ponosni smo u klubu na energiju i na želju koja je kod svih jednaka. Ponosni na sinergiju. A Darije izuzetan borac, zna šta hoće. Na dan utakmice, od jutra kada se prvi put sretnemo na aktivaciji, do kraja dana, u posebnom je elementu. Ona želi da ,,pojede protivnika”, istakao je Ristović.

Send this to a friend