Rukomet

Đer u Morači pokazao zašto je prvi favorit za evropski tron

foto: zrkb.me

Impresivna statistika Đera u pobjedi od šest golova razlike u subotu u “Morači” protiv Budućnosti, u prvoj četvrtfinalnoj utakmici Lige šampiona, pokazuje zbog čega je ovaj tim aktuelni šampion i najozbijniji kandidat za osvajanje četvrtog trofaja. Sve u eri španskog trenera Ambroša Martina i sjajnih igračica Anite Gorbic i Brazilke Eduarde Amorim.

Đer je je uz 70 odsto uspješnosti šuta, uz deset promašaja (sedam igračica se upisalo u strijelce, osma šutitala 2-0), sa odbranom koja je bila precizna skoro kao sat, obezbijedio mirniji revanš i gotovo siguran plasman na završni turnir u maju u Budimpešti. Podgoričanke moraju još mnogo da rade i uče, a mogle su u subotu dosta toga da vide od gošći iz Mađarske.

“Bili su bolji, mi smo se spremali, ali nijesmo ispoštovali te neke dogovore, prvenstveno što se tiče odbrane. Poznato je kako igra Đer, u kakvom sistemu, a tako su i igrali protiv nas. Sve akcije koje smo vježbali, a koje inače rade, radili su i protiv nas. Ali, mi nijesmo bili dovoljno spremni, odnosno nijesmo pružili maksimum. Prvo od sebe da počnem. Nadam se da ćemo do narednog meča i revanša u Mađarskoj mnoge stvari ispraviti i boje odigrati”, poručila je Đurđina Jauković, koja je u porazu od 26:20 postigla dva gola.

,,Plave” nije da nijesu bile bez šansi u prvoj četvrtfinalnoj utakmici. Đer je u Podgoricu stigao oslabljen, bez četiri standardne igračice (tri iz postave), a trener Martin vidio je rješenje u kvalitetu i iskustvu Amorim i Gorbic. Rezultatski su bile najbliže da ugroze gošće u prvom poluvremenu. A kako su mogle do pobjede ili makar remija, pokazale su Podgoričanke serijom (od 1:4 stigle do 5:4, od 7. do 15. minuta).

Međutim, protiv šampiona se nije moglo do povoljnijeg rezultata samo kvalitetnijom igrom u serijama. Falilo je više stabilnosti i ideja u ofanzivi da se ugrozi gol šampiona. Istina, čistih gol prilika je bilo, a ekipa poput Đera znala je da kazni svaki promašaj ili grešku u subotu u Podgorici. Naše rukometašice promašile su tri sedmerca, sedam čistih situacija i uz to napravile 14 tehničkih grešaka. Velike probleme pravila je golmanka Kiš, koja je, vjerovatno, branila najbolji meč sezone. Upravo je takva sigurnost nedostajala “plavima” sa gola. Nažalost, španska reprezentativka Darli di Zogba, prvi put u sezoni nije bila ni blizu partija koje je pružala. Odmogle su joj i saigračice.

U odbrani je trener Dragan Adžić imao određene probleme zbog rotacije nedovoljno oporavljena Đurđina Malović, nije mogla dati puni doprinos (malo je i igrala), a realno je da se od najmlađih Tatjane Brnović i Matee Pletikosić, nije mogao očekivati puni kapacitet 60 minuta. Kombinovao je Adžić, tražio najbolja rješenja, ali Gorbić i Amorim, skoro da su uvijek bile za korak brže ili spretnije od odbrane Budućnosti. Upravo će taj korak probati već od naredne sezone ,,plave” sa Anđelom Bulatović, Marinom Rajčić i oporavljenom Emom Ramusović, da nadomjeste.

Send this to a friend