Rukomet

Koliko mogu “lavice” na šampionatu planete?

FOTO: Anto Baković

Crnogorske rukometašice u Njemačkoj će četvrti put igrati na šampionatu Svijeta.

“Lavice” nijesu nikada išle dalje od osmog mjesta na planetarnom nadmetanju, a plasman u četvrtfinale šampionata u Danskoj igranom prije dvije godine najveći je uspjeh na rukometnim Mundijalima.

Poraz u neizvjesnom meču od Norveške 26:25 odvojio nas je od borbe za medalju i šanse da se prvi put približimo postolju. Na ostala dva nastupa bili smo daleko, u Brazilu 2011. završili smo deseti, poziciju slabiji bio je rezultat u Srbiji dvije godine kasnije.

Nastup na šampionatu u Njemačkoj vjerovatno je najveća enigma za sve još od prvog nastupa naših na nekom velikom nadmetanju, Evropskom prvenstvu 2010. Tada smo bili hit i osvojili šesto mjesto, a teško je procijeniti koliko može tim novog selektora Pera Johansona.

“Utakmice u grupi biće sigurno teške, a onda ćemo vidjeti, bitno nam je da idemo korak po korak i sve je moguće. Ne želimo ništa da obećavamo, poslije toliko vremena smo se okupili u nekom da kažem boljem sastavu i ne želimo da obećavamo samo da se borimo i da damo sve od sebe”, kazala je Milena Raičević u najavi šampionata Svijeta.

Iako je Johanson predstavnik skandinavske škole, neće se mijenjati čitava koncepcija igre našeg tima. Istina protiv Srbije u prijateljskom meču bilo je vidljivo, da ćemo forsirati brzi centar i igru u kontri.

“Želimo da zadržimo stvari koje su nas krasile u najvećim uspjesima, nije ni selektor želio da mijenja puno toga, jer je teško mijenjati sistem koji je godinama građen. Ipak uz sve to novine koje je on dodao sigurna sam da će to izgledati dobro na prvenstvu”, poručuje povratnica Jovanka Radičević.

jovanka_radicevic.jpg

Lavice će baš na startu imati najveće izazove u grupnoj fazi. Prvo duel sa Danskom u subotu, pa onda odmah u nedjelju meč protiv neugodne Rusije.

“Žao nam je što nijesmo imali makar dvije sedmice da radimo, ali šta je tu je, nema kukanja. Selektor jedva čeka, kao i mi, početak šampionata i prvi meč protiv Danske. Dobro smo ih analizirali, vjerujem i nadam se najboljem”, kaže Jovanka.

U grupi su još autsajderi Japan i Tunis, te Brazil koji realno ima kvalitet, ali rukometašice nijesu u zenitu i mogu se pobijediti. Plasman u osminu finala stoga je realnost i to pokazuje i izjava selektora.

“Što se ambicija tiče, pričali smo o tome i osnovno je da budemo maksimalno moguće spremni kada dođe meč osmine finala. U grupi će vjerovatno biti i pobjeda i poraza, ali kada krene eliminaciona faza želimo da budemo na sve spremni”, kaže selektor našeg nacionalnog tima.

Šampionat svijeta počinje večeras. Domaćin Njemačka na megdan će Kamerunu u Lajpcigu. Naše djevojke će mečeve igrati u Oldenburgu u Velikoj EWE Areni koja za rukometne mečeve prima 5500 gledalaca.

V.J.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
HDZ Boka
Gost
HDZ Boka

Ocekujemo da glasaju za DPS ko i vazda

Donja Morača
Gost
Donja Morača

Očekujemo od vas da ostavite srce na terenu i bespoštednu borbu za Crnu Goru do zadnje sekunde. Ništa više. Srećno lavice.

Zvizdan
Gost
Zvizdan

Samo hrabro da igraju i nema problema,bicemo zadovoljni kako god da se zavrsi

Klara
Gost
Klara

Podrska za vas velika
Dajte sve od sebe to je najvaznije
A mogle bi nas i ptijatno iznenaditi
🌝

Send this to a friend