Rukomet

Lakše je biti igrač

Sinonim za Cetinje je rukomet. A, u novijoj istoriji sigurno da i oni koji ne prate rukomet dobro znaju za nekoliko imena, među kojima je svakako Petar Kapisoda.

Lijevo krilo koje je godinama “letjelo”, a njegove partije u dresu Jugoslavije, a zatim i Crne Gore i danas se pamte, baš kao i golovi zahvaljujući kojim je osim klupskih trofeja stigao do bronzanih medaija sa prvenstava svijeta 1999. i 2001. godine.

Igračku karijeru završio je 12. juna 2013. godine i to na spektakularan način, u noći kada je u ,,Morači Crna Gora srušila Njemačku. Ali, time nije završena “zbirka uspjeha. Kapisoda je ostao u sportu, obavljao funkciju direktora reprezentacije (2014 2017. godine), a nakon pauze od dvije godine 29. januara jedan od najboljih crnogorskih rukometaša u istoriji imenovan je za predsjednika Rukometnog saveza Crne Gore.

“Iskren da budem, definitivno je najlakše biti igrač, iz razloga što kad dođeš na pripreme tvoj apsolutno jedini zadatak je da samo misliš kako ćeš najbolje da odigraš utakmicu. Ne pada ti na pamet hiljadu drugih stvari koje neko mora da obavi besprijekorno da bi ti kao igrač došao u situaciju da odigraš utakmicu. Kao direktor sam kroz tri godine iskustva savladao izazove vezane za organizaciju priprema, treninga, puteva i svega ostalog oko A selekcije. Ali, definitivno je najteže situaciju sagledavati iz ove sadašnje perspektive”, kaže na početku razgovora za Arenu Petar Kapisoda, prvi čovjek Rukometnog saveza Crne Gore.

Sređivanje dokumentacije

Kapisoda je preuzeo funkciju predsjednika RSCG u ne baš ideainom trenutku, a prvih dana mandata imao je i najteži posao oko sređivanje neophodne dokumentacije.

“Nije bilo lako. Ali, nijesam ni očekivao da bude lako. Dok sam igrao takođe nije bilo lako, tako da ništa novo. Prvih mjesec i više sam zajedno sa saradnicima i članovima Upravnog odbora proveo prikupljajući dokumentaciju neophodnu za obaveznu preregistraciju saveza po novom Zakonu o sportu i dobijanja saglasnosti na istu kao osnovnog uslova za aplikaciju na konkurs za dodjelu sredstava iz budžeta. Ovom prilikom želim da se zahvaiim Ministarstvu sporta i mladih sa ministrom Nikolom Janovićem na čelu na pomoći koju su mi tom prilikom pružili. Budžet je ove godine povećan u odnosu na prethodnu i vjerujem da će savez, odnosno naše selekcije, to opravdati dobrim rezultatima. Prvi put imamo i stipendiste, njih osam, čije se stipendije finansiraju od sredstava dobijenih na konkursu”, dodao je Kapisoda.

foto: Stefan Ivanović /RSCG/

Prioritetni ciljevi

Petar Kapisoda, kao čovjek iz rukometa, prvog dana kada je imenovan za nasljednika Zorana Radojičića imao je jasnu viziju i postavljene prioritetne ciljeve, koje je sebi nametnuo kao imperativ…

“Moji ciijevi vezani su apsolutno za rezultate svih selekcija koji nijesu mogući ako se ne unaprijedi funkcionisanje Saveza na svim nivoima.Konkretno, svjestan važnosti pisanih i elektronskih medija i naročito društvenih mreža u svijetu u kojem živimo, kao obaveza nametnulo se angažovanje medija menadžera, tako da smo problem transparentnosti i protoka informacija riješili prvih dana mandata. Sajt saveza kao i druge platforme na društvenim mrežama svakodnevno se ažuriraju najnovijim informacijama vezanim za sva takmičenja i sve reprezentativne selekcije. Takođe, finansije predstavIjaju poseban problem, naročito ako imate teret dugova iz prošlog perioda”, objasnio je Kapisoda, a zatim otkrio da je prioritet obezbijediti generalnog sponzora.

“Da imamo novca koliko bih želio, nijedna selekcija ne bi nikad mirovala, tako da će osnovni cilj članova Upravnog odbora i moj biti vezan za nalaženje generalnog sponzora koji će svakako kroz već izvjesne plasmane naših selekcija na najveća svjetska takmičenja imati lijepu mogućnost za reklamu”, istakao je Kapisoda.

Savršen početak

Čovjek koji je kao igrač pisao istoriju, nije mogao poželjeti bolji početak mandata na najodgovornijoj funkciji. Crnogorska kadetska reprezentacija osvojila je srebro na Mediteranskim igrama u Egiptu, ženska kadetska selekcija takode je bila druga na Mediteranskim igrama u Budvi. Ženska seniorska reprezentacija ima priliku da se domogne plasmana na Svjetsko prvenstvo. a muška seniorska selekcija nakon lošeg starta kvalifikacija za Evropsko prvenstvo pokazala je da se i sa malo para. može slušati dobra muzika. ,,Lavovi” su uspjeli u “Morači” da naprave senzaciju i sruše aktuelnog svjetskog i olimpijskog šampiona Dansku, za jednu od najvećih pobjeda u istoriji crnogorskog sporta…

“Kada pričamo o rezultatima nacionalnih selekcija tokom mog mandata, svakako da sam ponosan, jer je to suština ovog posla. Kadeti u Egiptu i kadetkinje u Budvi na Mediteranskom prvenstvu osvojili su srebrne medalje, a obje selekcije u finalima su poražene od Francuske koja u svim muškim i ženskim selekcijama ima više registrovanih igrača nego Crna Gora stanovnika. Lijepo je bilo gledati naše dječake i djevojčice na pomenutim takmičenjima kako ponosno zagrljeni pjevaju himnu”, kazao je Kapisoda, a onda prilično emotivno nastavio.

“Što se tiče seniorske reprezentacije. pobjeda protiv Danske je nešto posebno. Apsolutna senzacija koja je odjeknula kao atomska bomba. Poslije lošeg početka kvalifikacija pobjeda protiv aktuelnih svjetskih i olimpijskih šampiona, koju je ostvarila grupa hrabrih crnogorskih sinova sa selektorom Zoranom Roganovičem na čelu ostaće upamćena kao jedan od najsvjetlijih trenutaka crnogorskog sporta. Priželjkujem još takvih momenata i radujem im se unaprijed”, prokomentarisao je predsjednik Rukometnog saveza.

Novi uspjesi

Upravo pobjeda protiv selekcije koja je do svjetskog zlata došla bez izgubljenog boda, potvrda je da Crna Gora posjeduje rukometno blago. Baš zbog toga Petar Kapisoda sa dosta optimizma očekuje kraj kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, gdje će Crnoj Gori pobjede protiv Farana i Ukrajine garantovati uspjeh, ali i baraž za Svjetsko prvenstvo, kada su u pitanju dame.

“Niko ne može da me ubijedi da ekipa koja je u stanju da pobijedi reprezentaciju koja je prije tri mjeseca pomela sa terena sve protfvnike na Svjetskom prvenstvu. a uz to je i aktuelni olimpijski šampion, ne posjeduje kvalitet. Moja očekivanja apsolutno nijesu vezana za pobjede protiv Farskih ostrva i Ukrajine u junu, ali jesu vezana za pristup ekipe koji su imali na utakmici protiv Danaca, a u tom slučaju ne brinem za rezultat. Djevojke takođe imaju pršliku da se u junskom baražu protiv Češke plasiraju na Svjetsko prvenstvo u Japanu. Sve je izvjesnije da ćemo drugu polovinu juna dočekati sa još jednim lijepim uspjehom” istakao je Kapisoda.

Send this to a friend