Rukomet

Lavice ciljaju put u Pariz

“Lavice” su u igri za polufinale nakon remija Francuske sa Švedskom! Rusija je praktično jučerašnjom pobjedom nad Srbijom osigurala put u Pariz (ukupno tri igraju još sa Danskom i Švedskom), a drugi putnik spakovaće kofere u srijedu nakon posljednjih utakmica glavne faze šampionata Evrope.

“Sve je u igri, a nama nije bilo lako poslije svega u Nansiju da se podignemo. Prije svega nakon poraza od Rusije, jer smo faktički sve imali u svojim rukama. Izgubili smo našim greškama, što nas je dovelo do emotivnog pražnjenja i ostavilo je tragu meču sa Francuskom. Posebno se to osjetilo na početku utakmice, kada smo djelovale malo pogubljeno. Kao da nijesmo mogle da prežalimo neuspjeh od Rusije. Vjerovatno i zbog toga jer smo znale da bi nam pobjeda otvorila vrata polufinala. Ali, ne možemo ništa više od toga da vratimo, digli smo se pobjedom nad Švedskom, na pravi način. Mislim da nam je taj trijumf bio veoma važan zbog zbog kvalifikacija za Tokio, a sve mimo toga, kao polufinale, bilo bi više od uspjeha”, kazala je kapitenka Jovanka Radičević.

Cilj je put u Pariz, sa druge ili treće pozicije, samo da spakuju kofere.

“Moramo da uradimo ono što je do nas, a to je da pobijedimo Srbiju i Dansku i da ostvarimo cilj, da odemo u Pariz. Da budemo u igri za Olimpijske igre, što nam je u suštini bio glavni cilj”, napomenula je kapitenka.

Iks faktor u meču sa Srbijom, za Radičević, ne postoji, smarra da se dva tima, možda, od svih najbolje poznaju.

“Ne samo između nas, nego između nikoga nema tajni. Manje više, zna se sve i što od koga da se očekuje. A u odnosu na prošlu godinu, Srbija igra bolje, moja klupska saigračica Andrea Lekić je u mnogo boljoj formi nego što je bila na prošlom šampionatu. Opasnost prijeti sa svih strana. U napadu pokušavaju da šire odbranu i na taj način otvaraju prostor za saradnju pivota sa Andreom Lekić”, napomenula je Radičević.

Znaju formulu

Kao važan detalj za pozitivan ishod večerašnjegmeča sa Srbijom, izdvojila je Jovanka početak utakmice.

“Jednostavno je, kako nam se otvori utakmica, kako počnemo u odbrani i napadu, kako nas sreća pogleda, od toga će zavisti rezultat. Zaista, očekujem tešku utakmicu, a mi ćemo morati i da pokažemo da smo bolje na terenu, jer smo uspješnije u međusobnim mečevima”.

Znaju kako sa Srbijom, ali Radičević napominje da, ipak, treba da gledaju u svoje dvorište.

“Moraćemo da zaustavimo saradnju srednjeg beka sa pivotmenima. Ali, ipak, više bih se fokusirala na nas, ne bih previše gledala njih. Jer, ako mi budemo na pravom nivou, što se tiče naše odbrane, onda ne samo sa Srbijom, sa svima možemo da igramo”.

Krila su izvanredna, više posla za Joku i Majdu Mehmedović.

“Krila šansu koriste na najbolji način, ali su, takođe, na svakoj poziciji dobre. Moraćemo da pomognemo i golmankama, jer kad mi igramo jaku odbranu i one brane i utakmice idu pravim tokom”.

Trčanje i tračnje

Balkanski derbi Jovanka je okarakterisala kao najteži duel za crnogorski tim.

“Mi, rođeni na Balkanu, fajteri smo, a upravo zbog balkanske krvi biće teška utakmica, sa jedne strane nama igračima, a sa druge dobra za navijače”.

Igraće Crnogorke na manji broj golova, moraju. Više posla za odbranu. Probaće ovaj put da iskažu veći stepen odgovornosti u odnosu na neke ranije mečeve. Crna Gora na EP je primila čak 32 gola od prosječne Slovenije i čak osam u posljednjih sedam minuta u pobjedi protiv Švedske.

“Ubrzale smo se kako je Per došao. Dajemo mnogo golova, što nije bilo tipično. Uvijek smo išle ka tome da ne primamo mnogo golova. Otprilike, pobjeđivale smo sa 23 do 25 golova u mreži. Sada dajemo više, po 34,35, što pokazuje da trčimo i da smo konkretne. To što primamo toliki broj golova, više bih prepisala nekoj opuštenosti onda kada vidimo da vodimo. Niko ne može da mi kaže da ne možemo brzo i kvalitetno da se vraćamo, kada u napadu na onaj način brzo trčimo. Mislim da će i taj klik da dođe, jer to je, ustvari, samo naša mala uspavanost. Na trenutak se zaboravimo i odlučimo malo da odmorimo. Zbog toga nam ekipa vrhunske klase pravi probleme, kao stoje Francuska na početku utakmice. Sjećate se da su nam dale nekoliko brzih golova, a da nije bilo toga, u pozicionom napadu nam ne bi mogle ništa”.

Dan D počinje u 21 čas, novi u srijedu sa Danskom…

Send this to a friend