Rukomet Olimpijske kvalifikacije

Lavice napadaju Rumuniju i žele pobjedu za Tokio

foto: RSCG (Luka Novović)

Pobjeda, remi, poraz od najviše četiri razlike, ali i od pet pod uslovom da rezultat bude 29:24 ili veći (30:25, 31:26…) vode crnogorske rukometašice na Olimpijske igre u Tokio.

Sa kalkulacijama je završeno, ali ,,lavice“ pred današnji duel sa Rumunijom (16 h), posljednji na kvalifikacionom turniru u Podgorici, razmišljaju samo o pobjedi. Đurđina Jauković je bez zadrške kazala da žele maksimalnim učinkom da proslave put u Tokio.

Pobjeda!

“Ne zanimaju nas kalkulacije, ko je koga i koliko pobijedio. Ne želim da razmišljam sa koliko golova možemo da izgubimo, jer smo se najviše spremale za Rumuniju. Znamo kako možemo sa njima, posebno nakon onakve pobjede na startu turnira. Mislim da smo tek danas shvatile što smo uradile za sebe i crnogorski rukomet. Ne samo da smo pobijedile, već smo vidjele nemoć i strah kod najboljih igračica svijeta. Dva puta sam ove godine (sa Brestom) igrala protiv nekoliko reprezentativki Norveške koje nastupaju za Đer. Tada sam shvatila, nakon remija, da one jednostavno imaju nešto – veliko pobjedničko u sebi. A onda, prije dva dana, sam vidjela kod njih nemoć koju nikad nijesam osjetila”, kazala je Jauković.

Naša reprezentativka priželjkuje snažnu odbranu, kakva je i bila u prvom meču.

“Mislim da možemo da ponovimo onakvu odbranu, kao proizvod volje, spremnosti i znanja. Ništa nije slučajno. Ovaj tim vrijedi i ovaj tim želi pobjedom da završi turnir i proslavi prolaz na OI.”

Neće se predati

Prednost našeg tima je klupa sa više kvalitetnih igračica. Selektor Rumunki Adrian Vasile u porazu od Norveške nije mnogo mijenjao. Uglavnom se oslanjao na individualni kvalitet Kristine Neagu i Krinu Pinteu.

“Znamo da sve kreće od Kris, vidjeli smo to u porazu od Norveške. Ako ona ne vuče napad, Rumunija ima velike probleme. Jednostavno, igračice se pogube. Ako je zaustavimo i saradnju sa Pinteom, možemo da očekujemo pozitivan rezultat.”

Očekuje Đina jaku Rumuniju, raznovrsniju u oba pravca.

“Neće se predati. I njima su ove kvalifikacije sve. Znamo sa kakvim ciljem su došle i da su pod velikim pritiskom. Prije početka turnira bile su samouvjerene, ali sad su se sigurno zapitale gdje su došle.”

Bojana ,,iks faktor“

Veliki teret, nakon startne pobjede, Crnogorkama je pao sa leđa. Pritisak je i dalje tu, ali manji, jer sada znaju da su pomjerile granice.

“Uradili smo veliku stvar, vjerovali smo svi da možemo, zbog čega sam ponosna. Pokazale smo da je ovo naša kuća i da u teškim trenucima oko korone, povreda, imamo recept za najbolje. Obradovale smo naš narod. Mogu da kažem da sam prvi put u seniorskoj konkurenciji, poslije devet godina, osjetila kako je to pobijediti Norvešku.”

Velike zasluge za izdanje ,,lavica“ od decembra na EP do danas idu na račun Bojane Popović. Đina je zahvalna.

“Presrećna sam što imam priliku ponovo da sarađujem sa Bojanom. Za mene je ona možda i najviše doprinijela ovom rezultatu, naravno, uz selektora Rasmusena. Bojana nas najbolje poznaje, čula sam je nekoliko puta na meču sa Norveškom i poslušala. Za mene su to sve bili njeni golovi. Prija takva energija i veoma važno je imati takvu osobu pored sebe. Ona zna kako da podigne ekipu.”

Nakon kalkulacija od sinoć stvari su sada jasnije – izabranice Kima Rasmusena danas od 16 sati ne bi smjele da izgube razlikom većom od četiri gola ako žele plasman na OI. Ako izgubimo 28:23 ili nižim rezultatom od pet razlike, dalje idu Rumunija i Norveška.

Send this to a friend