Rukomet Anđelić poručuje:

Lavovi su tim za velika djela i nastavljaju da sanjaju

Božo Anđelić, foto: Anadolija

Već u oktobru 2022. izvjesno je gdje će crnogorski rukometaši biti u januaru 2024. godine – na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj.

Takav epilog može da im izmakne samo čudom jer ,,lavovi“ poslije dva kola kvalifikacije imaju isto toliko pobjeda, te gol razliku ,,plus 20“. Selekcija Zorana Roganovića u srijedu je lako odradila Kosovo (29:20), da bi se u neđelju ,,prošetala“ Sarajevom i ubjedljivo savladala Bosnu i Hercegovinu (36:25).

S obzirom na to da na EHF Euro idu po dvije ekipe iz osam grupa, te četiri najbolje trećeplasirane, viza za sedmi nastup na kontinentalnom šampionatu je skoro ovjerena.

“Očekivali smo mnogo težu utakmicu s Bosnom i Hercegovinom, ozbiljno smo se spremali za prvo gostovanje u kvalifikacijama. I za nas je neočekivano to što smo pobijedili 11 razlike. BiH je na početku procesa, potrebno je vremena da se poslože kockice i daleko od toga da su loša ekipa kao što bi neko zaključio po rezultatu naše utakmice”, smatra Božo Anđelić.

Brža Crna Gora

,,Lavovi“ su djelovali besprekorno u dvorani ,,Mirza Delibašić“. Impresivna je bila lakoća kojom su Branko Vujović, Nemanja Grbović i ostali u crvenoj opremi ,,probijali“ odbranu ,,zmajeva“, kao i čvrstina i moć pokazana u odbrani.

Crna Gora je pokazala da je u ovom trenutku klasa iznad selekcije koju je nedavno preuzeo legendarni Irfan Smajlagić.

“Vidljiv je napredak, najveća snaga nam je kolektivna igra. Nadam se da ćemo nastaviti u ovom ritmu”, dodao je Anđelić.

Ne pamti se kada je crnogorska rukometna reprezentacija kvalifikacije počela s dvije pobjede. Selektor Zoran Roganović bio je opušten pred start novog ciklusa, samopouzdanje je prenio i na igrače.

“Kao što su rekli moji saigrači poslije meča, ovakav start – koji do sada nije bio karakterističan za nas – može da bude samo vjetar u leđa. Ne krijemo da ciljamo prvo mjesto u grupi, iako znamo da je Slovenija izuzetno ozbiljna ekipa. Ali pokazali smo da možemo da igramo sa svima, uostalom pobijedili smo ih na Evropskom prvenstvu proteklog januara. Vjerujem da imamo kvalitet da to ponovimo kada budemo igrali dvomeč u martu. Značilo bi nam prvo mjesto i zbog bolje pozicije na žrijebu za Evropsko prvenstvo”, istakao je srednji bek ,,crvenih“.

Crna Gora nije više ona selekcija od prije tri-četiri godine koja je igrala staromodno, sporo u napadu, bila pretrčavana od ozbiljnih rivala na najvećoj sceni.

,,Lavovi“ prate trendove – prilagodili su se modernim tokovima, igraju agresivno, efektno, s mnogo više kontri i brzih, na oko jednostavnih, rješenja.

“To je ono što je Zoran tražio od nas – da budemo brži u oba pravca. Teži tome da iskoristi sve igrače, ne osjeti se razlika kada neko izađe i drugi zauzme mjesto. Ubrzali smo igru, forsiramo moderan stil rukometa, a siguran sam da imamo još prostora za napredak i da ćemo to uskoro pokazati”, optimista je tridesetogodišnji Cetinjanin.

Naredni iskorak na SP

To ,,uskoro“ datirano je na januar 2023, kada 11. selekciju s prošlog EP čeka prvi nastup na Svjetskom prvenstvu poslije 10 godina.

Plasman u glavnu rundu ne bi smio da izostane, san je mjesto u četvrtfinalu.

“Uvijek sanjamo o nečem višem, težimo da stalno budemo bolji i odemo korak dalje. Španija je svjetska velesila i favorit grupe, Čile ozbiljna reprezentacija i neće biti lako, dok je Iran donekle nepoznanica, ali sigurno će doći maksimalno spremni. Znamo da će biti teško, tako je na svakom velikom takmičenju. Moramo da zadržimo pristup iz prethodnih mečeva i ako bude tako može se desiti da napravimo uspjeh”, naveo je Božo Anđelić.

Send this to a friend