Rukomet

Milioni i klasa Đera na putu Budućnosti ka finalu LŠ

U vrhunsku ekipu kakav je Đer mnogo se ulaže. Pričamo o milionima! Godišnji budžet mađarske ekipe premašuje cifru od 3,5 miliona, dok je kasa mađarskog saveza teška više od 20 miliona eura!

Zajedno sa Vardarom najviše troše u Evropi (mnogi muški klubovi im zavide) i uglavnom im redove pojačavaju provjerene igračice. Okrenuti su najviše igračicama iz Skandinavije, a posebno cijene rukometnu školu Holandije. Što ne čudi, jer su upravo te zemlje pokazale atomski rukomet na evropskoj i svjetskoj sceni.

Za Đer su nastupale Katarina Bulatović, dok su u paru, prije nekoliko sezona, stigle Jovanka Radičević i Andrea Lekič, ali, osim Brazilke Amorim i Norvežanke Loke, praktično se niko duže od dvije sezone nije zadržao. Sve do prije dvije godine, kada su ovaj trend preko noći i iz korijena promijenili. Kao dokaz su ugovori o nastavku saradnje koji su još u decembru i početkom januara bili spremni za nekoliko internacionalki. U međuvremenu, stabilni -finansijski klub osigurao se sa mladim igračicama, ojačao za narednu sezonu bekovsku liniju sa danskom i noveškom reprezentativkom Hansen i Oftedal.

Đer čuva i domaćinski kult. Dokaz su Anita Gorbic, Eva Kiš, Zužana Tomori (stigla iz najljućegtaboraFTC-a) i još neke mlađe igračice.

Zbog čega?

Primarni cilj ove ekipe jesu trofeji (u ovoj sezoni već su izgubili Kup od FTC-a), ali i čuvanje domaćih reprezentativki. Doduše, i tu nije baš sjajna situacija. Osim kapitenke Gorbic (praktično je izgubila mjesto srednjeg beka zbog Holanđanke Grot, pa uglavnom napada sa krila), koja je najduže u Đeru i ostavila najveći pečat, španski trener Ambroš Martin, nema povjerenja u domaći kadar (možda više u krila, iako Slovakinja Jana Knedlikova ima prednost u odnosu na Bodi). Možda je i problem u igračicama, jer sistem koji počiva na disciplini, prije svih nije u prirodi reprezentativke i potrošača lopti Tomori (igra poziciju koju pokriva Amorim). Zbog toga je često na udaru kritika, od Đera se traže vrhunski rezultati (do sada su osvojena samo dva trofeja LŠ, a prije dvije sezone izgubili su domaću titulu!), u kojem će podjednake zasluge imati inostrani i domaći kadar. Zamjera se Đeru što nema povjerenja u mlađi kadar, koji je praktično isključen iz svake ozbiljnije akcije. Kao kap u punoj čaši su nova dva pojačanja iz Skandinavije za narednu sezonu, a pet Mađarica su na izlaznim vratima…

Ako se još malo zagrebe ili zađe u dvorište Đera, primjećuju se neke slabosti. Bez obzira na ishod završnog turnira u Budimpešti, u ovoj sezoni nijesu na nivou šampionskih ili sezona kada su bili najbliži trofeju. Promjenljiva izdanja pravdaju odlaskom Hajdi Loke (pauzira zbog trudnoće). Istina, ni Amorim, zbog velikog broja povreda, nije blizu nivoa zbog kojeg je Đer nekada najbolju na planeti, angažovao, a godine polako stižu i Gorbic. Prošlogodišnje najzvučnije pojačanje na desnom beku Nora Mork u napadu pruža uglavnom sve ono što se i očekivalo. Ali, u moru šutera (Grot, Amorim, Gorbic, Tomori…), nekada troši i previše lopti, pa iskače iz sistema.
U odbrani Norvežanka je najslabija karika uz Mađaricu Tomori. Slabije vraćanje, slabiji osjećaj u defanzivi iskazale su u porazu u Francuskoj, u prvom meču četvtfinala…

Ove slabosti, Budućnost će, vjerovatno, znati da pretvori u dobru polufinalnu priču. Istina, Đer ima manje mana, a više vrlina. Pojedinačan kvalitet, saradnje bekovske sa linijom pivota, brza igra, sjajni golmani (Norvežanka Grimzbo naslijedila je slavniju zemljakinju Lunde, uvijek je bila raspoložena za Budućnost i reprezentaciju Crne Gore), poziva 6. maja na oprez. Respekt je ogroman, 16 međusobnih okršaja, dueli Amorim i Neagu, Bulatović i Mork, Broh-Cvijić, Grot – Ahruk i ostalih, nadmudrivanje Adžića i Martina, dugo traju.

I trajaće, ali 6. maja, vjerpvatno će Budućnost i Đer sa table sjećanja sve izbrisati i teške kofere prošlosti ostaviti kod kuće. Žele 7. maja sa koferom medalja i trofejom da se vrate kućama.

Send this to a friend