Rukomet selektorka Bojana Popović prokomentarisala grupu i pripreme za Tokio

Nema ništa loše u tome sanjati velike snove

foto: Stefan Ivanović

Rukometašice Crne Gore na Olimpijskim igrama u Tokiju igraće u grupi A sa Holandijom, Norveškom, Japanom, Južnom Korejom i Angolom, odlučeno je žrijebom koji je obavljen u sjedištu Svjetske rukometne federacije u Bazelu.

„Lavice“ su bile u drugom šeširu u kojem je još bila Rusija, dok su za rivala iz prvog dobile Holandiju, aktuelnog svjetskog šampiona.

Za protivnika iz trećeg šešira izvučena je Norveška, šampion Evrope, koju su naše reprezentativke savladale na kvalifikacionom turniru za plasman u Tokio. Biće to novi okršaj protiv rivala u finalima Olimpijskih igara u Londonu i Evropskog prvenstva u Srbiji 2012. godine.

Domaćin Japan kao selekcija iz četvrtog šešira imao je mogućnost izbora grupe i izabrao je grupu u kojoj je Crna Gora. Južna Koreja je šampion Azije, dok je Angola učešće na najvećoj svjetskoj smotri sportista izborila kao pobjednik afričkih kvalifikacija.

U grupi B su Španija, Rusija, Mađarska, Švedska, Francuska, Brazil

“Na Olimpijskim igrama su sve najbolje reprezentacije – čim su tu, zar ne! Kada pogledamo – grupa B je za nijansu teža, ali nema pravila. Dosta stvari će zavisiti od toga ko će u kakvim sastavima i u kakvoj formi da dođe na Igre”, kazala je selektorka Bojana Popović.

,,Lavice“ će u trećem učešću na Olimpijskim igrama prolaz u četvrtfinale tražiti u konkurenciji dvije azijske, evropske i jedne afričke reprezentacije. Bojanu, stručni štab i igračice čeka težak zadatak da se pripreme i odgovore raznim rukometnim stilovima.

“Južna Koreja i Japan igraju drugačije od svih evropskih reprezentacija, a samim tim su specifičniji za spremanje. I teži u smislu da igraju neke duboke zone i za to se moramo spremati. Sa evropskim ekipama je drugačije, jer smo navikli na taj sistem rukometa i na stil koji nam je bliži. Za nijansu su lakše za spremanje. Znači, moramo da se spremamo za ove rivale, iako je, pod znacima navoda, Japan slabija reprezentacija. Ali je domaćin i tim koji je na prethodnom Svjetskom prvenstvu pokazao da nije bezazlen. Zato ne možemo da gledamo na njih kao na autsajdera. U grupi je uvijek nezgodna Angola.”

Na pripremama za Igre Bojana i Maja Savić (prva saradnica) koncipiraće rad iz svog dvorišta.

“Sve se svodi na rad i fokus na neke lične stvari. Želimo da budemo što bolji i spremniji, sa više vjere u ono što radimo. Samo na taj način možemo svakome da se suprotstavimo. Naravno, put je dug, a na početku i do kraja OI želim da sve igračice budu zdrave i treniraju u dobrom ritmu i sa jakom energijom. Prije svega da sve završe dobro klupsku sezonu, a onda da nas posluži sreća i zdravlje u pripremnom periodu.”

Ko god bude u avionu za Tokio, biće gladan uspjeha. Ko god istrči na teren probaće snove da ostvari. ,,Lavice“ se nikome neće pomjeriti.

“Mentalna snaga je važan faktor, a do nje se dolazi radeći na sebi. Kada tim zna šta želi, kada sve radi za samopouzdanje i kada je jaka energija, brže se dolazi do mentalne snage. Zato i volim da se igračice bave sobom, svojim stvarima i zadacima. Kada vjeruješ u ono što radiš lakše je taktiku sprovesti, a teške momente pobijediti mentalnom snagom. U tom pravcu ćemo raditi. Potrebno je, naravno, iskontrolisati emocije da ne ,,izgorimo“ na OI.”

Send this to a friend