Rukomet

Ni podmlađivanje, ni rezultat

foto: fra2018.ehf-euro.com

Hronologija zaokreta. Nakon neuspjeha na Olimijskim igrama u Rio de Žaneiru, selektor rukometašica Crne Gore Dragan Adžić podnio je ostavku. Možda i očekivan čin čovjeka koji je našoj zemlji donio najveće uspjehe. Mjesec i po nakon toga novi Upravni odbor Rukometnog saveza Crne Gore, na čelu sa novim (starim) predsjednikom Zoranom Radojičićem, ponovo je imenovao Adžića za selektora za novi olimpijski ciklus i podržalo ga da podmladi selekciju.

Neke nove “lavice” već u decembru iste godine upisale su najlošiji rezultat Crne Gore na evropskim prenstvima, ali nisu razočarale. Vidio se potencijal, čekalo se Svjetsko prvenstvo neredne godine da zablistaju u mnogo ljepšem svijetlu.

A onda, prvo jedan šok. Dragan Adžić je na širi spisak za SP 2017. ponovo pozvao iskusnije otpisane “lavice”, a onda na samo petnaestak dana prije početka Mundijala i saznao da je smijenjen. Isti oni koji su ga ubijedili da se vrati nakon Rija, oni koji su bili uz njega u procesu podmlađivanja, sada su ga izdali. Nekako “na prepad” doveden je Per Johanson, a predsjednik Radojičić tada je objasnio da je Crna Gora u obavezi da se na svakom takmičenju pojavi u najjačem sastavu, a da je cilj da “lavice” uvijek budu u vrhu.

I dok su četvrtfinale i dioba 6. i 7. mjesta na Svjetskom prvenstvu i “mogli da prođu”, postavlja se pitanje da li je 9. pozicija sa ovog EP vrh zbog kojeg se odustalo od podmlađivanja selekcije.

Adžićeva greška u podmlađivanju je možda bila ta što je preko noći želio da otpiše rukometašice koje su sa njim pisale najveće uspjehe, jer bi vjerovatno i mlade bolje rasle uz provjerene šampionke.

Johansonova greška je što je u potpunosti zapostavio mlade, osim Đurđine Jauković i tandema na poziciji pivota (Tatjana Brnović Ema Ramusović), gdje i nije imao iskusnije alternative.

Dijana Ujkić koja je standardno desno krilo u Budućnosti, dakle u jednom od jačih timova Lige šampiona, ukupno je u Francuskoj odigrala 13 minuta.

Lijevo krilo Ivona Pavićević u plavo-bijelom dresu dijeli minutažu sa Itanom Grbić, a na EP je putovala samo da popuni broj, jer od Johansona, baš kao ni desni bek Sanja Premović, nije dobila ni sekundu na terenu. Pomenuta Grbićeva odigrala je takođe malo svega 43 minuta.

S druge strane, Maj da Mehmedović i Jovanka Radičević skoro pa da nisu izlazile sa terena. Iako se radi o dva možda i najbolja krila na planeti, jasno je da bi i njima odgovarao povremeni odmor (vidjelo se to protiv Danske), a zamijenile bi igračice koje su izgleda dobre za Ligu šampiona, ali ne i za EP.

Nakon svega, čini se da iz zlatne generacije, koja je 2012. imala svijet pod nogama, nije izvučen maksimum ni po broju medalja, a ni po kvalitetu i iskustvu koje su mogle da prenesu na mlađe.

Kada su u pitanju borbenost i želja “lavice” ni ovog puta nisu razočarale, Johanson je pokazao određeni “šmek”, ali nešto nije štimalo u Francuskoj.

Kako dalje? RSCG se sada našao u “nebranom grožđu” i najodgovrniji je za slab rezultat lavica (drugi najslabiji u istoriji EP) u Francuskoj.

Neke od onih iskusnijih igračica zbog kojih je i napravljen svojevremni “novembarski prevrat” najavile su oproštaj od dresa sa državnim grbom, pa će se izgleda i bez Adžića RSCG vratiti na ideju o podmlađivanju.

Ostaje samo pitanje sa Johansom ili nekim drugim rješenjem. A Olimpijske igre su sve bliže i viza za kvalifikacioni turnir za Tokio sve manje.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Tina
Gost
Tina

Ja ne razumijem odakle nama uopste toliko velike ambicije da budemo medju najboljima.Zemlja sa 650.000 stanovnika i ovakvom bazom to ne moze biti.Cestitamo djevojkama na odlicnoj igri i borbenosti.

Sreca
Gost
Sreca

Sada su svi pametni, bukvalno jedan gol je hvalio za borbu za peto mjesto, a dva za polufinale i sada bi svi hvalili igracice i trenera. Svaka ekipa je mogla dobiti drugu i hvalilo je malo srece.

Realan
Gost
Realan

Rusiji poslednji mec nije znacio nista pa su pustile Svedsku isto kao sto su pustile Sloveniju. Da su igrale i bile zainteresovane mi bismo bili na boljem mjestu. Trener jeste imao nekih neobjasnjivih odluka kao npr ubacanje Grbic kada se lomi rezultat, kad stizemo Dansku, da bi ona napravila tehnicku i omogucila Danskoj ponovo da povede. Kriv je i trener… Više »

Realan
Gost
Realan

Presmijesna analiza neznalice sa Vijesti. Neko da je pametan analizirao bi cijelu situaciju i vidio da u Ligi Sampiona Dijana Ujkic je dala 7 golova na 6 meceva sto je jadno, a prvo je krilo, pogledajte samo Jovanka koliko je dala na isto toliko meceva, drugo vidjeli bi da je Grbic dala 10 golova na 6 meceva sto je isto… Više »

Hydra
Gost
Hydra

Upravo tako,100% istinit komentar

libero
Gost
libero

Realan svaka ti cast najtacniju analizu si ispisao od svih ovih po portalima.Sve je tacno mada ipak bi dodao i greske trenera koje je imao npr kad vam se neka ekipa odvoji na +3,+4 treba da se zove time out ali on nista,onda vidjelo se da u npadu nemaju rijesenja ni Kaca ni Djina o Mileni i njenim greskama i… Više »

druga priča
Gost
druga priča

Analiza nije korektna jer su sve odigrane utakmice bile maltene odlučujuće i pod moranjem pobjede, tako da bi svaki trener igrao sa najboljom postavom. Od mladih trener je forsirao one koje objektivno mogu da se nose sa najboljim evropskim igračicama, a od starijih, iako je havlite kao najbolju igračicu, trebao je Milenu Raičević duže da drži na klupu, jer se… Više »

Sasa
Gost
Sasa

Mlade se u Budućnosti nose uspjesno sa najboljim evropskim igracicama koliko se meni cini

libero
Gost
libero

slozio bi se s tobom za Kacu i Milenu ali ne i sa time da su sve utakmice bile odlucujuce jer i nasim protivnicima su bili istiuslovi.Napomenuo bi samo da smo imali ogromne oscilacije u igri dje nije bilo postignutog gola po 10 min i to na svakoj utakmici.Sjeti se samo kako su protiv slovenije za malo izgubile pred sam… Više »

ajmo
Gost
ajmo

ponosni smosa njihovim 9 mjestom 🙂

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Svaka čast curama , Zlatnim curama.
Idemo dalje!

ehti
Gost
ehti

Sve je odlično, imaju ekipu za velika djela, samo trener da se promijeni. I laik to vidi…

Krsto
Gost
Krsto

Sve, sve, samo ne Adžić…

Danilo Docleano
Gost
Danilo Docleano

Realno koliko god da je ovaj Per simpatican, losi rezultati su sa njim, a ni ne motivise mlade igracice.. Treba se zahvalit simpaticnom Peru, sigurno ima trenera koji mogu vise izvuc iz nase najtrofejnije reprezentacije. Svaka cast novinaru za tekst.

vjecna da je
Gost
vjecna da je

odlicne su bile malo srece je falilo protiv rusije ostalo za respekt …..jos uvjek traju i bicemo uvjek dobra reprezentacija

Hydra
Gost
Hydra

Nije falilo srece nego je Rusija taj mec odigrala lose,svako ko prati rukomet je to mogao da vidi,jer je Rusija trenutno u svim segmentima bolja od njih.

Sasapg
Gost
Sasapg

Nijanse su odlucivale da se prodje u polufinale, a mozda i medaljom da se okite. Najaca grupa na prvenstvu ,a medju ekipama i domacin. Najlakse je kritikovati, ali realno nismo imali srece. Poraz od Rusije je sve poremetio, da je bio remi…. Ekipa je dobra i johanson je solidno vodio. Vise srece drugi put.

Titograđanin
Gost
Titograđanin

Evo se odmah javljaju dežurni stručnjaci da anliziraju

Pitam se pitam
Gost
Pitam se pitam

Zar nije ovaj tekst bio juče objavljen na CDMu?

razocarang i
Gost
razocarang i

Ni Svedsku,ni Srbiju nijesu zasluzeno dobile.

mimo
Gost
mimo

Jok, ne no na prevaru. Muci tamo, nesoju. Vakat je da Radojicic ide, jos njega da smijenimo pa smo sve nivoe u organizaciji izmijenili. Dako nas opet krene…

Send this to a friend