Rukomet

Petrović za CdM: Četvrto mjesto realnost, ali nije ono na što smo navikli

Nikola Petrović, legendarni trener Budućnosti i jedini koji je vodio plavo-bijele u dva vijeka i četiri države za CdM komentarisao je učinak podgoričkog tima na F4 i očekivanja od naredne sezone i podmlađenog tima.

Budućnost je na završnom turniru osvojila četvrto mjesto, izgubila je od Đera u polufinalu, a onda i Bukurešta u borbi za treće mjesto.

“Generalno ispod očekivanja je rezultat, a samim tim i igra. Prošle godine su klub napustila dva velika igrača, Mehmedović i Petrović i tada je tim koncipiran tako da na svakom mjestu bude po jedan iskusan i jedan mlad igrač. Imali smo tako na krilima Irman i Novović sa mlađima Ujkić, Grbić, Pavićević. Ramusović je bila par sa Cvijić, Jauković mijenjala Neagu, a Malović Kaću Bulatović. To je tako planirano bilo, ali nije se ispunilo. Razlog su brojne povrede Cvijić je propustila čitavu polusezonu, Lazović više nije igrala nego što jeste, Đina Malović takođe je imala poraznu sezonu zbog povreda, međutim najgore što se desilo je Milena Raičević, koja je trebalo kratko da odsustvuje, a to se odužilo do kraja sezone.” – kaže naš legendarni trener i dodaje:

“Sijaset igrača koji je trebalo da budu nosioci igre, propustili su skoro cijelu sezonu zbog povreda. Uzlet protiv FTC u gostima, pa protiv Vardara i Larvika stigao je na veliki kvalitet i vratilo nam je nadu da se može do čuda na F4. Ipak rekao bih da su povrede bile uzrok četvrtog mjesta, ali ne i opravdanje. Ove pomenute mečeve odigrale su fenomenalno bez obzira na sve.” – smatra Petrović koji je našem timu donio istorijsku prvu evropsku titulu 1985. u Kupu kupova.

“F4 je ipak jedno potpuno karakteristično takmičenje, pokazalo se to i prošle sezone kada je jedan Bukurešt koji je napravljen potpuno ad hoc, sa dosta novca, ali bez jasne vizije o budućnosti stigao do trofeja. Tako da smo bili i u najjačem sastavu ne bi bio garant trofeja. Nadali smo se, ali nijesmo uspjeli. Jedino me brine što smo imali samo prava dva igrača na završnom turniru Neagu i Bulatović. Nijesmo imali dovoljno golmanskih odbrana, a u drugom meču nije bilo pravog motiv i želje što je bila posljedica polufinala. Četvrto mjesto u Evropi je uspjeh, ali nije ono na šta nas je Budućnost naučila. Sa ekipom koju smo imali, to je realnost. Za razliku od ostalih na F4 koji su imali po pet šest vrunskih bekova sa mnogo iskustva, kod nas se svelo na četiri.” – zaključuje Petrović priču o F4.

Pričali smo zatim i mladim rukometašicama. Petrović kaže da u odnosu na to koliko iskustva imaju, odigrale su korektno. Fokusirali smo se na Đurđinu Jauković, koja je na startu sezone dobila veliki prostor usljed povrede Neagu, a i kasnije je dobijala šansu u rotacijama Dragana Adžića.

“Đina Jauković je talenat, dobro napreduje i dobro radi, ali je ona još u sferi učenja. Ona je nastupom na F4 kupila mnogo iskustva, ali je sa njenim skromnim iskustvom pružila skroman doprinos. Sve golove je dala iz sedmerca, iznudila nekoliko penala, ali sve je to u sferi očekivanog u odnosu na iskustvo.” kaže Petrović.

Budućnost će naredne sezone imati drugačiju filozofiju, fokus će biti na mlađim rukometašicama uz tek nekoliko nešto iskusnijih. Već je stiglo i prvo pojačanje, 20-togodišnja Rumunka Kristina Laslo je stigla, što jasno pokazje da Budućnost sada razmišlja u budućnosti.

“Laslo se uklapa u godište koje će sad biti u centru pažnje. Njima treba sad ogromno razmijevanje, ipak vjerujem da će publika gledati rezultat. Sada slijedi jedan novi projekat, a to je stvaranje tima za velika djela. Ako neko misli da to može da se desi preko noći, nek izvoli. Volio bih da je to tako, međutim iskustveno učim da to nije. Strpljivim i dobrim radom dobija se na kvalitetu. To je proces za koji je potrebno vrijeme. Domaći igrači su prioritet, a ako se ne stvore u Budućnosti, onda reprezentacija nema odakle da dobije dobru rukometašicu. Vraćamo se na ono da je Budućnost jednako reprezentacija. Stariji igrači završavaju karijeru, a Budućnost je imala obavezu i dobrih rezultata, pa se napravio taj prostor bez stvaranja pravih zamjena. Realno teško da neko može sjesti Neagu na klupu, a da igra neka mlada. Mlađe su dobijale manje šansu, sada će biti glavni igrači i moći ćemo da vidimo koliko realno mogu.” – ističe Petrović.

Naš iskusni stručnjak kaže da se ne smiju postavljati ciljevi prije nego što se vidi kvalitet ostalih ekipa, a takođe i kakva će situacija biti sa zdravstvenim biltenom.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
1629930000$doll
Gost
1629930000$doll

Neno što ti prosu mene vino crveno u kuću namjerno

1629930000$doll
Gost
1629930000$doll

Ja cu kupiti cijeli budućnost sportski klub pametan telefon

Donja Morača
Gost
Donja Morača

Veliki stručnjak. Sa rezultatima iza sebe. Možda je došlo vrijeme da ponovo preuzme Budućnost.

1629930000$doll
Gost
1629930000$doll

Naoblaci moracanin

mijo
Gost
mijo

Dezurni filozof koji nema petlju ni za sto,zivi u proslom vremenu i trudi se da i svi drugi ne vjeruju sopstvenim ocima.Jadno….

Send this to a friend