Rukomet Rukometašice Budućnosti sjutra igraju posljednju utakmicu u godini

Plave idu na megdan velikom favoritu: Igrati protiv Đera je izazov

foto: ŽRK Budućnost

Derbi u Mađarskoj će se igrati, oslabljena Budućnost putuje na megdan oslabljenom Đeru, pa se čini da će, možda, u takvom odnosu snaga, mirnija glava presuditi posljednji, ovogodišnji meč u Ligi šampiona.

“Plave” će u subotu rano krenuti na put, a poslijepodne se sastati sa ekipom koja je u posljednje vrijeme imala velikih problema sa korona virusom. Zbog takve situacije Norvežanke Kristijansen i golmanka Solber neće biti u sastavu, a vjerovatno ni Anita Gorbic. Možda će Đer sa 11 igračica odigrati meč 9. kola grupe B.

“Možda je ovo i najteža izjava ili komentar za neku utakmicu u ovoj sezoni. Igrati protiv Đera je izazov. A sad je ovakva situacija kakva jeste, dosta igračica je bilo u karantin, a ni ne znam kako izgleda njihov karantin. Međutim, Đer sa tri postave ne može da bude loš koliko god da je igračica bilo van rukometa”, kazala je kapitenka Majda Mehmedović.

Tim trenera Dragana Adžića Đeru će se suprotstaviti bez ključnih igračica u odbrani.

“Tanja Brnović je operisala rame, a Alison Pino, nažalost, slomila nos u prethodnom kolu protiv Valčee. Izgubili smo dva značajna igrača što se tiče odbrane i napada, pogotovo odbrane. Znači, na najteže gostovanje idemo bez dvije važne igračice. Ne preostaje nam ništa drugo bez da izađemo na teren, koliko god nas ima, a nema nas puno, nažalost, da damo sve od sebe i da im se suprotstavimo na najbolji način. A i generalno, ova posljednja utakmica u godini je teška i gostovanje je uvijek teško u Đeru i kada smo u ful sastavu ili sa boljom ekipom. Znamo koliko će nam energije i snage biti potrebno za tu utakmicu.”

Zanimalo nas je da li je za Majdu ovakve utakmice najteže i najlakše igrati.

“Najteže je igrati samim tim jer nijesmo, prije meča sa Valčeom, čak tri sedmice igrale bilo kakvu utakmicu, a i zdravstveni bilten je bio slab u posljednje vrijeme. Zbog čega, kao i sa Valčeom, ne znamo kako će se utamica odvijati. Mada smo i pretpostavili da će negdje cijela sezona biti takva. Nažalost, korona zadaje ritam, a ne protivnici. Zato je sve moguće. Mi ćemo, svakako, bez pritiska, zbog svega, sačekati ovaj meč, ali mislim da niko ne može i neće na teren da se unaprijed preda. Niko od nas ne voli da gubi i svi bi voljeli na najbolji način da riješimo utakmicu i kasnije, kada se okupimo nakon EP, nastavimo gdje smo stali. Imaćemo čemu da se nadamo. Prije svega, najviše bih voljela da svi ostanemo zdravi i da se okrenemo sljedećim izazovima.”

Što ne smijete da radite protiv Đera?

“Jako se dobro poznajemo, toliko puta smo igrali i sa malo stvari neko nekoga može da iznenadi. Ali definitivno, ne smijemo se prilagoditi njihovoj igri i ne smije da nas ponese prevelika želja. Ne smijemo da prihvatimo njihov način igre, a to je brz rukomet, jer naša klupa nije duga. To bi bio kiks najveći da uđemo brzo, kao sa Valčeom, gdje smo, pogotovo u prvih 15 minuta, iskoristili to njihovo stanje manjka igračica i zamjena. Budućnost jedino što može da uradi je da izađe na teren i da iscijedi posljednju snagu iz sebe i odigra najbolje što može u ovom trenutku. To je jedini, pravi put i način da sebe zaštitimo od povreda i svega”, poručila je kapitenka.

Meč će se igrati sjutra od 18 sati.

Send this to a friend