Rukomet Pregust raspored

Roganović: Igrači ne bi izdržali ako bi se igralo po planu

foto: Stefan Ivanović

Švedska je, po posljednjim podacima, na 15. mjestu među svjetskim državama po broju oboljelih od korona virusa.

Do jutros je registrovano 1.770 slučajeva, a 20 osoba je preminulo od pošasti koja vlada planetom.

Život u ovoj skandinavskoj zemlji se odvija bez većih ograničenja, prenio nam je selektor naše rukometne reprezentacije Zoran Roganović, koji u Švedskoj živi od 2003. godine i najbolji je strijelac u istoriji njihovih šampionata, gdje sada vodi Eskilstunu Guif.

“Ovdje je panika kao i svuda u svijetu, stala je liga, neće se ni nastaviti, ali nema restrikcija. Drži se socijalna distanca, nema pozdravljanja, mada to u Švedskoj ni do sada nije bila navika ili dio tradicije kao što je kod nas. Dosta se pomaže ljudima koji su kritična grupa, koji ne mogu ili ne žele da rade sve kao ranije. Nekoliko velikih firmi je obustavilo proizvodnju, što će se sigurno osjetiti u skorijoj budućnosti. Mislim da čak razmišljaju i da prestanu sa restrikcijama jer bi, ukoliko se epidemija ne bude širila, uskoro moglo da se živi normalno”, rekao je Roganović.

Svi mi u inostranstvu oduševljeni smo kako su država Crna Gora i njeni zvaničnici brzo reagovali povodom korona virusa i situaciju stavili pod kontrolu. Vrlo sam zadovoljan što ne moram mnogo da razmišljam o familiji koja mi je u Crnoj Gori jer vidim da je sve organizovano na pravi način

“Čini mi se da ima optimizma da će se sve ovo brzo riješiti i da ćemo moći da nastavimo da živimo normalan život, da radimo ono što volimo. U suprotnom, ako vanredne mjere budu duže na snazi, bio bi veliki haos i kriza.”

Sport na udaru

Sport je, navodi, dosta pogođen svime što je izazvao virus kovid-19.

“Gotovo sve firme koje su podržavale sport imaju problema, tako da će sljedeće sezone biti jako teško. Tu su TV prava, ulaznice… Siguran sam da će doći do smanjivanja plata i drugih troškova klubova. Mi smo imali pet utakmica u gostima prije nego je sve ovo počelo i taman kad je trebalo posljednja dva meča u regularnom toku sezone da odigramo kod kuće, pred punim tribinama, prekinulo se prvenstvo. Odnosno, jednu smo odigrali pred praznim tribinama, bilo je smiješno, nije imalo draž i odlučili su da kolo prije kraja prekinu sezonu. Mislim da je to dobra odluka. Dali su nam vremena da se pripremimo za narednu sezonu i budemo puno bolji nego što smo, u mom slučaju, bili ove. Ipak, imali smo baš mladu ekipu, većina igrača rođenih 2000. godine i mislim da smo napravili dosta, da im je ova sezona bila fino iskustvo, a da naredne možemo da budemo samo bolji.”

Švedska bez šampiona

Čelnici Rukometnog saveza Švedske su broj ekipa u prvoj ligi za narednu sezonu sa 14 povećali na 15, dodavši prvoplasiranu iz nižeg ranga.

“To je bilo najbezbolnije rješenje. Ovdje je i sistem takmičenja takav da ekipa koja je prva pred plej-of nema prednost u ostalu na konkurente, već se faktički broji samo to doigravanje. Odlučili su da ne proglase šampiona za ovu sezonu, a nije bilo ni baraža za opstanak koji smo mi trebalo da igramo. Sistem je takav i da se, osim što 14 ekipa igra svaka sa svakom kod kuće i na strani, dijeli liga i po tome što smo sa šest timova koji su nam geografski blizu odigrali po jednu dodatnu utakmicu, što ukupno donosi 32 kola, potom plej-of i plej-aut”, objasnio je Roganović.

Ne razmišlja se o zdravlju

Za razliku od Švedske, u mnogim evropskim državama lige čekaju na nastavak. U međuvremenu, igrači sjede u kući, bez pravog treninga – šuta, kontakta…

Kada se, i ako se, takmičenja nastave, moraće zbrda-zdola da privode sezonu kraju, a napori će biti ogromni.

“Imao sam oko toga diskusiju sa čelnicima švedskog saveza, rekao sam da su sad igrači u karantinima ili treniraju u kući, a onda će ako se nastavi sezona ući u najjači dio takmičenja – plej-of, pa slijede kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, za Olimpijske igre, pa same Igre u Tokiju jer još nijesu otkazane, što jednostavno govori da nadležni ne razmišljaju puno o zdravlju igrača i brutalnom rasporedu ukoliko se sve nastavi. Igrači to neće moći da izdrže”, jasan je Roganović.

“U najvažniji dio sezone će ući nespremni ili donekle spremni, a poslije ih čeka pakleno ljeto sa previše utakmica, tako da ne znam je li nastavak sezone optimalno rješenje ili da se odgodi početak naredne. Ponovo se ne brine o igračima, o njihovom zdravlju. Bio sam za to da se prekine prvenstvo, kao što se i desilo u Švedskoj, da se sada restartujemo i krenemo u spremanje za narednu sezonu i mi ćemo već od ponedjeljka početi sa time.”

Četrdeset dvogodišnji Cetinjanin podvlači da sadašnja pauza najmanje odgovara igračima.

“Znam da je teško klubovima, posebno onim većim koji ubiraju dosta prihoda od utakmica, ali treba poslušati glas igrača i dati im šansu da se oporave do naredne sezone jer raspored je ionako bio ubitačan, posebno za one koji igraju za reprezentaciju i jače timove.”

Odgoditi baraž za SP

Crnogorska reprezentacija bi u junu trebalo da igra dvomeč sa Češkom u baražu za Svjetsko prvenstvo, koje će se u januaru održati u Egiptu.

Nekadašnji desni bek smatra da bi junski termin trebalo ,,prebaciti“ za kasnije.

“Moglo bi da se pomjeri za EHF sedmicu koja je na programu u oktobru. Da se u avgustu ili septembru odigraju pretkvalifikacije, a onda u oktobru baraž. Znam da će biti malo teže uskladiti kalendar, da će se maltene pred Svjetsko prvenstvo znati učesnici, ali tako je i sa kvalifikacijama za Olimpijske igre gdje je razmak od dva mjeseca između tih mečeva i početka takmičenja. Sve zavisi od situacije sa virusom, kako će reagovati nadležne institucije. Ukoliko se brzo nastavi sa sportom, onda bi bilo prostora za baraž u junu i volio bih da se to desi, o tome i cijelo vrijeme razmišljam. Bilo bi mi najdraže da utakmicu sa Češkom igramo pred punom dvoranom, ne bih volio da ne bude publike, to nikome ne bi odgovaralo, ne bi imalo smisla. U svakom slučaju, bolje je da se odgodi, a igračima da prostora da se oporave i uđu još jači u sljedeću sezonu”.

Send this to a friend