Rukomet startuje Rukometni Mundijal u Egiptu

Roganović: Sad nam je još žalije, u finalu vidim Egipat i Dansku

Zoran Roganović, foto: Stefan Ivanović

Dan pred početak Svjetskog prvenstva za muškarce, koje startuje danas utakmicom između domaćina Egipta i Čilea (18 h), spisak učesnika je promijenjen – Rukometni savez Češke objavio je da njihova reprezentacija zbog velikog broja igrača inficiranih kovidom-19 neće učestvovati na planetarnom šampionatu, a kasno sinoć na isti potez odlučili su se i Amerikanci.

Umjesto Čeha, na SP nastupiće prva zamjena, selekcija Sjeverne Makedonije, dok SAD treba da zamijeni Švajcarska.

Češka je u borbi za SP trebalo da igra sa Crnom Gorom, ali je izvršni odbor Evropske rukometne federacije u aprilu odlučio da se zbog korona virusa baraž otkaže i da na SP ode prvih 13 selekcija sa EP, na kojem je naša reprezentacija bila 18.

,,Lavovima“ je tako uskraćena šansa da se nađu među najboljim selekcijama na planeti, da bi na kraju zbog ,,više sile“ bez puta u Egipat ostala i Češka.

Crna Gora je bila četvrta na listi zamjena za učešće na EP.

Nije nemoguće da na kraju i dobije poziv, budući da bi zbog korone u ,,minut do 12“ mogli da odustanu i Zelenortska Ostrva (sedam pozitivnih), Brazil…

– Sad nam je vjerovatno još žalije, jer je Češka otpala dva dana prije prvog meča koji je trebalo da igra na Svjetskom prvenstvu. Žao nam je i što nas nijesu pozvali ako su oni već otpali jer je trebalo sa nama da igraju u baražu. Ali takva su pravila, znali smo da smo četvrta zamjena – prokomentarisao je selektor Crne Gore Zoran Roganović za Arenu.

– Gledaćemo da na sljedećem prvenstvu vodimo više računa o gol razlici jer nas je ona koštala mjesta na SP. Na Evropskom prvenstvu imali smo isti broj bodova kao Sjeverna Makedonija, ali lošiju gol razliku i oni sada idu na Svjetsko prvenstvo, a mi smo tu đe smo jer smo bili 18. Svaka škola se plaća i mislim da smo i mi naučili nešto iz toga.

Kvalitet neće biti visok

Ovo SP, na kojem titulu brani Danska, biće najčudnije do sada. Organizator je, pod pritiskom zvijezda svjetskog rukometa, u posljednjem trenu odlučio da na tribinama ne bude publike, svjestan da bi odsustvo najboljih igrača bio veliki marketinški udarac.

Uz to, premijerno će nastupiti 32 selekcije, a reprezentacije će imati strog režim – stalno će se testirati i biti izolovane od spoljnog svijeta.

Na kraju, mnoge selekcije u Egipat dolaze oslabljene. U prvom redu, na afričkom kontinentu zbog povrede neće biti Nikole Karabatića, koji se oporavlja od teške povrede.

Šveđani će, na primjer, protiv Sjeverne Makedonije u prvom kolu nastupiti bez devet igrača.

– Nedostajaće dosta dobrih igrača, što zbog povreda, što zbog korone, neki su odustali… Mislim da ovo Svjetsko prvenstvo neće donijeti kvalitet na koji smo navikli. Očekujem, ipak, da evropske selekcije budu u vrhu, s tim što Egipat ima velike šanse i vidim ih u finalu. Organizatori su, imaju vrlo dobru ekipu, dobrog trenera, uz svu logistiku, zbog čega se nije ni otkazalo prvenstvo jer njima ide u korist što su sve ostale selekcije oslabljene. Siguran sam da će biti jedan od finalista, a očekujem da uz njih bude Danci, koji su se okliznuli na Evropskom prvenstvu kad su ispali već u prvom krugu i željni su iskupljenja, tako da mislim da će odigrati vrlo dobar turnir – kazao je Roganović.

Hrvati za medalju

Koliko mogu reprezentacije zemalja bivše SFR Jugoslavije?

– Slovenija nije baš impresionirala u dvomeču sa Holandijom u kvalifikacijama za EP, vjerovatno su se čuvali za Svjetsko prvenstvo. Sjeverna Makedonija je u posljednji čas dobila šansu, to bi moglo da joj bude motiv da napravi najbolji rezultat na svjetskim prvenstvima. Za Hrvatsku se zna, mislim da ima ekipu za medalju. Dakle, Danska, Hrvatska i Egipat po mom mišljenju su među prve tri – dodao je Roganović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Rade007
Gost
Rade007

A i onako ne bi uzeli ni bod,tako da bolje ovako. Meni je samo žao zbog užitka koji imam dok gledam kako se pjeva himna i kako se bori u komitskim bojama.🇲🇪🇲🇪❤❤

Send this to a friend