Rukomet

Samo zdrave možemo do Tokija

Okupljanje reprezentacije je praznik za Majdu Mehmedović, ne krije da jedva čeka početak Evropskog prvenstva, te da će imati motiv više jer je prošle godine, zbog povrede, propustila obaveze na Svjetskom šampionatu u Njemačkoj.

Emocija ima mnogo. Raduje se što će ponovo u nacionalnom dresu (danas putuje u Mađarsku), odigrati dva kontrolna meča.

“Preskočila sam prošlo prvenstvo i jedva čekam da igram sa reprezentacijom. Uvijek dolazim sa posebnom željom i motivom, kao i svaka od reprezentativki. Motiva i želje za rad ne fali”, istakla je Mehmedović.

Jeste li uhvatili konce sa Johansonom, do sada, mada nijeste imali mnogo vremena da još neke stvari konkretno i temeljnije odradite?

“Tako je uvijek, nemamo mnogo vremena zbog obaveza u klubovima. Ali, okupljamo se, upoznajemo se, ustvari sve je bolje i bolje”.

Na čemu konkretno radite, ima li promjena, nekih novina u igri?

“Svaka promjena je dobra, a najhitnije je da se borimo. Važno je davati maksimum, na kraju, sistem je nebitan ako želiš da pobijediš i da se boriš za sebe, državu i ekipu”.

Što očekuješ od ove dvije provjere?

“Svaka reprezentacija godinama gradi sistem. Mađaricama će sigurno biti potreban period da se uklope sa novim selektorom. Sigurna sam da će izgledati bolje, veliki broj igračica je duži niz godina zajedno, zato je za nas dobro što ćemo igrati sa njima. Mislim da je dobro što ćemo u ovom periodu igrati utakmice”.

Okupljanje možda pada u nezgodno vrijeme, sedmicu pred LŠ, hoćete li uspjeti da se sačuvate za ono što vas u klubovima očekuje?

“Naš mentalitet i borbenost su takvi da, bez obzira na to u kojem periodu igramo, čuvanja nema. Barem što se nas tiče, svaka će dati maksimum. Spremne smo. Sigurna sam da ćemo se do starta Lige šampiona oporavti i biti prave u svojim klubovima. Cijelo ljeto treniramo za Ligu šampiona, ali tek negdje sredinom takmičenja očekujem pravu formu”.

Jeste li evidentirali neke stvari na kojima do Francuske morate da radite?

“Mislim da smo pokazali napredak. Kao što sam ranije govorila, na velikom smo dobitku jer je gro igračica iz Budućnosti. Igrale su mnogo utakmica u Ligi šampiona i više su iskusnije. Istina, ima stvari koje mogu bolje, a težimo da budemo bolje u reprezentaciji i klubovima. Radimo na sebi i radimo kao tim”.

Počinje borba za OI, ima li Crna Gora kapacitet da brzo riješi ovo najvažnije pitanje?

“Svakoj curi, koja je danas ovdje, je želja da ode na Olimpijske igre. Iskreno, smatram da možemo, ukoliko, naravno, ova ekipa te godine bude prava i zdrava. Nije da imamo neki veliki fond kvalitetnijih i iskusnih igračica, kao što smo imali ranijih godina. Ekipa je mnogo mlađa. U svakom slučaju, ukoliko budemo zdravi, imaćemo velike šanse da odemo u Tokio”.

Odomaćila si se u Bukureštu. Ponovo ste glavni kandidati za trofej LŠ, ali start sezone nije bio idealan, izgubili ste prvi trofej, Super kup. Kako na to gledaš?

“Kao na veliko iznenađenje, sa jedne strane. Sa druge, možda je bilo očekivano, s obzirom na to u kakvom smo sastavu, zbog zdravstenog biltena, izašle na teren. A možda smo ih i pomalo potcijenili. Kao i svake godine imamo veliki broj novih igračica koje ne znaju što ih čeka u rumunskoj ligi. Ja sam ovdje tri godine i zbog toga znam što mogu da očekujem od ekipa. Možda i zbog toga za mene nije neko veliko iznenađenje”.

Bukurešt je najbolji primjer da imena ne osvajaju trofeje. Koliko je iritantno to što posljednje dvije godine nijeste ni blizu cilja?

“Ligu šampiona osvaja najbolji tim, a ne tim koji ima najbolje igračice na terenu. To je velika greška. Bez obzira na to što igram tamo, potpuno konfuzno na ekipu djeluju promjene trenera. Osim toga, bukvalno, svake godine stvaramo novu ekipu, kojoj je potrebno vrijeme da se uklopi. A tim se ne stvara za mjesec, tim se stvara godinama. Zbog toga će biti teško, bez obzira na to što imamo na papiru najbolju i najiskusniju ekipu. U grupnoj fazi taj individulani kvalitet može donijeti pobjedu, ali na kraju titulu osvaja tim”.

Budućnost?

“Mnogo su dobili sa Anđelom, Marinom i Kaćom. Mislim da ove godine mogu dalje nego prošle, ukoliko zdravstveni bilten bude dobar. Imaju bolju ekipu, vidim ih daleko”.

Send this to a friend