Rukomet

Sistemsko samouništavanje

Odakle krenuti kad je muška rukometna reprezentacija Crne Gore u pitanju? Možda najbolje od pocijepanog dresa i selotepa koji je ponovno spašavao tkaninu našeg nacionalnog tima, ali je i ovog puta popustio. Selotep, podrazumijeva se, u svemu.

Naravno, čista simbolika pocijepanog crnogorskog dresa, koja odslikava borbenost i htjenje, a na drugoj strani po ko zna koji put otkriva svu surovu improvizaciju kojom se ta jedinstvena grupa ratnika vodi godinama unazad. Gotovo od samih početaka do danas. Kako iz fotelja, tako i sa klupe.

Ukratko, “lavovi” su se i sa četvrtog Evropskog prvenstva vratili bez pobjede, pa je jedini osvojeni bod i prolaz u drugu fazu i dalje ostao onaj prvi i jedini protiv Rusije davnog 17. januara 2008. godine. Ukupno 15 utakmica za 10 godina na Eurima i 14 poraza, uz taj jedan remi brutalna je realnost našeg muškog rukometa, koji, kako kaže ona narodna “niti ima kučeta, niti mačeta”. Prva reprezentacija koja je izborila plasman na veliko takmičenje od nezavinosti, miljenica velikog broja građana, godinama je šikanirana na sve moguće načine, pa je rezultat, bez ikakvog lažnog moralisanja očekivan.

Potencijal imamo, tradiciju takođe, to nije tajna. Međutim, uzalud kad osnovna načela i sistem ne funkcionišu. Ne postoje. Ponovo smo gledali reprizu, opet nas je zapljusnuo deža-vu, koji se vjerovatno i sam pita kad će probuditi svijest jedne izgubljene rukometne nacije. Teritorijalno male, ali srcem velike.

Dragan Đukić (foto: Anadolija)

KORAK 1: SPISAK I PRIPREME

Od samog starta krenulo je onako kako smo navikli kako ne treba. Selektor Dragan Đukić objavio je širi spisak 5. a skratio ga 22. decembra. Ništa ne bi bilo čudno da spisak nije skratio bez ikakvih priprema, već samo nakon telefonskih razgovora sa igračima po principu a sad iskreno, ko je spreman, a ko nije. Ipak, to nije sve u tom segmentu. Njemačka je sa pripremama krenula 15, Hrvatska 18, Makedonija 19, Slovenija 20. decembra, a Crna Gora 2. januara 2018, tačno 11 dana od prve utakmice na Euru. A kada tome dodamo i prijateljski meč sa Hrvatima 5. januara u Splitu, lako je izračunati koliko je ekipa zapravo imala tzv. poštene pripreme za veliko takmičenje.

KORAK 2: CILJ NIJE ISPUNJEN

“Naš cilj je da ostvarimo prvu pobjedu na evropskim prvenstvima i prođemo u drugu fazu”, najavio je selektor Đukić uoči odlaska u Hrvatsku. I nije ispunio cilj. Ni rezultatski, ni taktički. Naravno, kad ste u grupi sa evropskim šampionom (Njemcima), trećom selekcijom svijeta (Slovencima) i zemljom u rukometnoj ekspanziji (Makedoncima), onda neko kao Crna Gora, bez lige, afirmacije i brige ne može nikome da prijeti i ne treba. Međutim, kad se linija podvuče semafor je neumoran.

KORAK 3: JEDNA META

Uvijek se rukometnoj reprezentaciji ponavlja prošlost sa velikih takmičenja, pa se tim sprema umjesto za tri utakmice zapravo za jednu. Tako je bilo i u Danskoj 2014. (Bjelorusija je bila meta), Poljskoj 2016. (Rusija), zaključno sa turnirom u Hrvatskoj. Danima i mjesecima se nije pričalo o sve tri utakmice, već samo o jednoj ovog puta Makedoniji. Naravno, kao i svakog puta izgubili smo sve tri utakmice, a opet ostaje pitanje zašto učestvujemo na prvenstvu kada razmišljamo samo o jednom meču? Odgovor je psihološka posljedica koja se odomaćila kroz godine, a puno govori o jednom cijelom sistemu razmišljanja tamo odakle ti “planovi” i dolaze. Jer, selektori se mijenjaju, a filozofija o(p) staje. I kako onda da igraju ti igrači i za kakve ambicije da se bore kad im se godinama ista teza iznova i iznova nameće.

Stefan Čavor (foto: Anadolija)

KORAK 4: TAKTIKA NA SRCE

Uz borbenost i veliko srce, koje nesp orno posjeduju “lavovi”, u rukometu su jednako neophodni i strategija, taktika, plan kako, gdje i u kojem trenutku. No, od toga je ponovo malo viđeno u Zagrebu. Golmani na streljani, mekana odbrana, bezidejni napad na silu, individualizam i krila koja faktički ne postoje. A bez krila se ne leti. Makar niko do sada to nije uspio.

Njemačka (32:19), Makedonija (29:28) i Slovenija (28:19) dva laka i jedan tijesan poraz. U prvom meču Njemci su radili što su tjeli, a agresivnu i zgusnutu odbranu probijali kroz sredinu. U drugom smo bili do samog kraja u igri, ali su portugalski djelioci (ne) pravde Rikardo Fonseka i Duarte Santos otvorili ambis, a ekipa ishitrenim i početničkim greškama zatvorila i najmanju nadu da se može roditi prva pobjeda protiv ekipe koju je stručni štab fiksirao kao stvorenu za našu prvu pobjedu. Koliko je procjena bila “temeljna” govori to da su Makedonci kao prvi sa četiri boda prošli dalje.

I na kraju Veselin Vujović i Slovenija toliko puta odgledan film iz prošlosti. Želja, volja do jednog trenutka i na kraju totalni potop još jednog obećavajućeg broda.

KORAK 5: BOLNA STATISTIKA

Dobar golman pola ekipe česta je parola. No, i kad imate dobre golmane a odbranu kao sir oni su nemoćni. To je jasno i laicima. Zato su naši golmani zbog toga na kraju završili debelo ispod svih. Ukupno tužnih 19 odsto – 21 odbrana od 110 šuteva na gol. Ali, ponavljamo, golmani su ogledalo ekipe i odbrane kakvu smo igrali u Hrvatskoj, a ne nikako čudotvorci koji zidaju cigle na golu.

Takođe, tu su šutevi po utakmici 49 odsto uspješnosti (19/39), pa 65 odsto (28/43) i 51 odsto (19/37), za posljednje 16. mjesto po realizaciji na cijelom turniru sa 55 odsto, odnosno 66 golova iz 119 šuteva.

KORAK 6: LIGA NI ZA KOGA

Nemamo pravo da se nadamo nečem više od plasmana na veliko takmičenje. Zašto? Zato jer nam rukometna muška liga, nažalost, praktično ne postoji. Igraju se utakmice, tamo neki mladi igrači stasavaju prije nego ih muka natjera da odu van, postižu se golovi, osvajaju trofeji… Ali, šta to vrijedi kad to niko ne gleda? Pitanje za milion dolara koliko je aktuelni selektor, pa i onaj prije njega, odgledao utakmica domaćeg prvenstva? Da li zna za Đorđa Peruničića (dvije godine proglašen najboljim rukometašem države), Draška Kaluđerovića (najbolji u 2017), koji nikada nisu dobili ni najmanju šansu da se nađu na makar širem spisku. Naravno da ne, jer ne igraju u inostranstvu, a to im se ne oprašta, kao i mnogima koji svoj rukometni hljeb zarađuju kroz ligu koja postoji ni za koga. Koja nema predstavnika u besplatnoj SEHA ligi, koja godinama grca u finansijskom živom pijesku. Koja, jednostavno, ne zanima one koji su tu po nekom pravilu i obavezi zbog nje.

Samo je pitanje do kad će nam se tvrdoglavo servirati ovakve reprize. Bez glave i repa, ali uvijek sa istim krajem.

foto: Anadolija

DRESOVI IZ MAGACINA

Šta je zajedničko za 12. jun 2013. i 17. januar 2018. godine? Dresovi i, ni krivi, ni dužni Vasko Ševaljević. Prije pet godina našem beku su Njemci u žaru borbe pocijepali dres u “Morači”, nakon čega su ga “krpili” selotepom, a u Hrvatskoj su mu isto uradili Slovenci, pa su mu obukli crnu majicu ispod crnog dresa, ali su morali i da “lijepe” rukav Vladanu Lipovini iz istog razloga. Dakle, dresova i dalje nemamo… ili imamo, kako je već rekao predsjednik Saveza Zoran Radojičić 6. aprila 2017. u emisiji “Načisto”…

“Što se tiče seniorskih sastava, imamo kompletnu opremu, i to vas pozivam da provjerite i snimite u magacinu Saveza. Ima je sasvim dovoljno, i više nego što nam treba. Ovo ja tvrdim odgovorno i možemo večeras ili ujutro da napravimo tu provjeru”, trijumfalno je poentirao Radojičić.

No, i ovog puta su, izgleda, dresovi ostali u magacinu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
daga
Gost
daga

Nije uopste vazan Crnogorski rukomet,vazan je presjednik RKCG-Radojicic,koji je umislio da je neko i nesto i da ce biti tu dje je sada,300godina kao kornjaca.Nasi momci sakupljeni na brzinu i odabrani jos brze,nijesu uspjeli napraviti vise,ali za sledece kvalifikacije koje ubzo slijede,molba DRZAVI CRNOJ GORI-Uklonite nezdrave elemente iz RSCG-sto prije to bolje.

KRALJ NIKOLA
Gost
KRALJ NIKOLA

svi momci ali SVI koji se bave rukometom treba da otkazu ucesce za reprezentaciju dok se ne obezbijede svi uslovi.. i onda da se odazovu svi.. nemaju para da dovedu onog velikog covjeka borca i majstora veselina vujovica a imaju za pera johansona i sl..

Nikola I
Gost
Nikola I

za sledece kfalifikacije .. 1. smijeniti radoicica 2. postaviti za predsjednika saveza, petra kapisodu, djukanovica, mrvaljevica, rakcevica ili… ili… koga vec samo da je igrao rukomet i da saosjeca sa tim momcima.. 3. obezbijediti opremu koja ce se obuci prvi put na tom turniru, dvije boje x2=4. 4. obezbijediti momcima adekvatne pripreme u normalnom roku kao i svi sto se… Više »

Ana Lipovina
Gost
Ana Lipovina

Kada je Vladan Lipovina u emisiju “Načisto” kod Petra Komnenića rekao da nemaju rezervne dresove,da imaju jednu trenerku i da na utakmicama “krpe” dresove selotepom jer nemaju rezervni, Zoran Radojičić je rekao da je to apsolutna laž. Ako je tako zašto su Vladanu lijepili selotepom dres prije 2 dana ?! Ono je bruka i sramota koju je vidjela Evropa. Momcima… Više »

Nikola I
Gost
Nikola I

neka sto gadovi iz saveza nisu organizovali ni prevoz ni nista nego nisu htjeli ni karte da regulisu i rezervisu pa bi mi sami posli o svom trosku kao i ” svaki put do sad sto smo isli pa bilo fudbal kosarka ili rukomet”..

Nikola I
Gost
Nikola I

a ponosni im Boskovic urucuje priznanja ispred EHF-a a reprezentacija nam nema dres da presvuce.. stid i sram vas bilo.. kako se ne zastidis radoicicu.. no dje ces se zacrvenjet kad ga ti nemas… pi.. pa ocete da vam vrhunski igraci igraju i da se crvene za koga igraju.. Ima li iko u ovu raspalu drzavu i usput korumpiranu da… Više »

gost
Gost
gost

A da je posao ministar da gleda reprezentaciju, snimile bi ga kamere (jer ga u Hrvatskoj ionako svako zna), pa bi ti opet pisao da se sepuri pred kamere umjesto da smijeni rukovodstvo saveza! Obrni-okreni, ti nezadovoljan sa svim i svakim. Pocni, druze od sebe, pa kritikuj druge. Ministar je uveo kontrolu toka novca. Ako novac koji ministarstvo daje RSCG… Više »

Din
Gost
Din

Čitam i ne mogu vjerovati.Ne mogu se od 2-3 kluba,republičke lige,koja kao da ne postoji,očekivat medalje.Fizičke predispozicije su 10%,ostalo je stručni rad,ulaganje,jake utakmice,pripreme…Ideja Balkanske lige,slicno kao u kosarci,na duge staze bi bila učinkovita.Okolnosti čine nebitnim,personalni sastav rukovodstva RKSCG,Josip Broz tu ne pomaže

Nikola I
Gost
Nikola I

sve to stoji majstore.. ali ja i tebe pitam jesi li vidio koliko je firmi po onim dresovima ispisano po sorcevima na gu*icu a nemaju rezervni dres.. eeeej.. cujes li ti sebe.. a sto makedonija ima strasnu ligu.. ne pisi nesto kad nisi realan…

gost
Gost
gost

A i ti Nikola I – pocinjes sa sve je to tacno, a zavrsavas sa ne pisi nesto kad nijesi realan…

Nikola I
Gost
Nikola I

vidim da tebe posebno boli sto god ja napisem.. ocigledno da primis platu ili u rukometni ili ministarstvo da pratis sta ko pise i da branis.. legendo ja sam aktivista dps od 96 god i znam kako ko i sta radite po savezima i koliko vas sjedi po kancelarijama a koliko ima stolica u istima nego cuti ljepse ti je….

Donja Morača
Gost
Donja Morača

Momcima kapa dolje i veliko hvala za sav trud koji su uložili. Pod hitno napraviti muški klub u Podgorici. A ove u savezu pročešljati.

amo
Gost
amo

Odavno sam napisao,dok sport vode politicari i nestrucni ljudi nema srece u CG sport.Sad bi trebao da reaguje ministar sporta,ali se bojim da ce ga odmah smijenit,jer osobe koje sjede u upravnim odborima svih sportskih saveza su neznavene i samo su tu radi svoje koristi.Tako su smijenili Adzica i Mirovica i jos mnoge prije njih.Pisi propalo!!!

Vesna
Gost
Vesna

Ovo treba dekretom raspustiti.
Kad smo se odvojili od Srbije pricali su da ce da tece med i mlijeko.
Pa sad liga nikakva , klubova nema, takmicenje ograniceno, trziste malo……….
Ovo samo postoji na papriu da bi se Zoran Radojicic uhljebio.
A jos i ljut sto neko nece da igra za reprezentaciju. Ljudi rade, igraju i za hljeb zaradjuju.

Nikola I
Gost
Nikola I

a srbija bi nas spasila.. eto i oni imaju silne lige i rezultate.. moze li se sto napisat da se srbija ne pomene prije 13 god.. vidis li ti uopste dje je problem sta pominjes srbiju eno i onu su zavrslili lagano..

Doktor
Gost
Doktor

O cemu pricate?! Pa samo se raspitajte koliko novca(desetina hiljada eura) je prosle godine uzeo Zoran Radojicic. Da ne pricamo o nekim drugim funkcionerima.

boki
Gost
boki

Ali interesantno, ovoliko tekst a ni riječi o dvojcu Radojičić-Bošković. Ne smije partija da se takne ni pod razno.

gost
Gost
gost

Kako ni rijeci? Pa Radojicic je prozvan u kontekstu gostovanja u emisiji Nacisto, a citavo vrijeme se neupitno velica odnos rukometasa u nikakvim uslovima (za sto je odgovoran – niko drugi do – savez i njegovo rukovodstvo).

CRNI
Gost
CRNI

Svaka cast momcima, o drugim stvarima je suvišno komentarisati..SPORT PPREPUSTITI SPORTISTIMA….

Lale
Gost
Lale

Svaka cast momcima koji imaju srce vece od Lovcena ,a hrabrosti i kurazi poput lavova!!!
Dzaba su oni Lavovi kad im je predsjednik saveza magare ,zato magare dje mu je mjesto ,a savez neka vodi neko od proslavljenih rukometaša Djukanovic,Kapisoda,Muratović ili neko drugi kojima je CG u srcu a ne u zadnjici

Prolaznik
Gost
Prolaznik

Moji sinovi su,mladi momci, sportisti. Nikada, znaci bukvalno nikada, i ako su to krupni momci, nijesu imali pocijepan dres.
Kao građanina ove zemlje stid me je kvaliteta reprezentativnog dresa rukometasa.
A ostaje ponos na momke iz tima. Zelim im s vaku srecu i licnu i profesionalnu.
Ostaje nada da ce ovaj nastup,, pocijepati” i odnos prema selekciji.

Krcun123
Gost
Krcun123

Unisten rukomet muski..dresovi samo krajnj pokazatelj dna koji smo dotakli,imali bi da pricamo do ujutro o ovome ali ukratko unisten lovcen,rukomet uopste na cetinju,unistena liga,sve pare na zrj buducnost,savez takodje okrenut zenama,plus raznorazne veze i vezice i lopovluk kao krajnji rezultat dolazi ovo,ljudi izbaaveza kao da jedva cekaju da se rasoane muska rep a blizu su i svoga cilja,ja da… Više »

cinik
Gost
cinik

Priča se da se Multipraktik pokvario i da su ga krpili selotejpom.

Djevojčica
Gost
Djevojčica

Prije bih sopstveni jezik progutala nego rekla nedostojnu riječ za ove plemenite gorostase koji Crnu Goru vole više nego što ona voli njih! Na njih sam ponosna, srce im je kao Durmitor, ali me stid svega ostalog, svih ostalih. Godinama u našem savezu sjede ljudi koji patriotizam ne bi prepoznali ni da se sa njim u osvijetljenom portunu sretnu i… Više »

pakol
Gost
pakol

pametna djevojcica

Rukometaš
Gost
Rukometaš

Sve će jednog dana doći na svoje, samo je pitanje oće li i tad ovi momci imati srca da igraju kao što se sad bore i kidaju. Iskreno, njihov odnos prema dresu reprezentacije ne može ništa promijeniti pa ni ovakav pristup od strane Saveza, ali nisu ni oni pali sa kruške pa da se ponižavaju dok im nadređeni sjede u… Više »

CT Lscg
Gost
CT Lscg

Zamislite,pred prijateljsku utakmicu u Splitu,tražili su od igrača da izdvoje po 50€ za ulaznice!!!

horny
Gost
horny

svaka čast za tekst!
mada, još 2 stavke, možda i najvažnije su izostavljene… B.Vujović, M.Marsenić i sl. + nepojavljivanje kapitena na pripeme, pa barem da se izljubi sa (sa)igračima i pozdravi sa doktorima reprezentacije i time otkloni sumnje u čaršijske priče…

dzenabet
Gost
dzenabet

U toj emisiji “Nacisto” Radojicic je brutalno lagao o RK iz Budve cini mi se, sprdao nam se s mozgovima i ubjedjivao nas u nesto sto apsolutno nije tacno. Inace, on je jedan od glavnih krivaca za ovakvo stanje u rukometu!Za pocetak dajte sansu Goranu Djukanovic, Ratku Djurkovicu i ostalim vedetama rukometa da rada pa cete vidjeti rezultat. Radojicic, Lisicic… Više »

pakol
Gost
pakol

a Boskovic grobar da ostane..bitno da je njemu super a nas rukomet nema veze…multipraktik i do skoro veliki protivnik nezavisnosti CG sa prstenom 4 S

Mico
Gost
Mico

Toliko o ozbiljnosti muškog rukometa u Cg i saveza koji sve sipa ženskoj reprezenetaciji a zaboravlja ove momke kad igraju neko veliko takmičenje šalju ih na pripreme deset dana pred početak prvenstva sa jednom odigranom prijateljskom utakmicom a i tih deset dana priprema je u sred praznovanja i onda se očekuje da se stvori neka pobjeda ne znam na koji… Više »

zamalo
Gost
zamalo

Odličan tekst. Sve na mjestu. Da se vide gospoda iz Saveza, a i koga dovode za trenera. Došao Đukić, pa veli: a ovi nemaju ni krštenu ligu, a plasirali se, pa to je najveći uspjeh. A još kad bi jednu na mišiće dobili, ihaa, puna kapa… Pi, sramota za Savez na prvo mjesto. Momcima kapa dolje.

Grga
Gost
Grga

Aj Radoicicu ne avetaj znamo svi koliko si ucinio za muski rukomet .A momcima svaka cast sto pristaju da igraju pod tim uslovima.Mora se nesto cinjeti HITNO

Klara
Gost
Klara

Sramotno je da g.Radojicic ne mrda iz fotelje RSCG dobro se ustolicio. Ocigledno je njemu dobro. Nikome se ne pocijepa dres osim nasaoj reprezentaciji. Moze li iko toga coeka smijeniti sa njegove pozicije cini mi se da bi smo progledali. Momcima svaka CAST i veliko hvala jer se cula nasa himna na EP igrali su srcem. Bravo. Radojicicu odlaziiiiiiii

Darko
Gost
Darko

Pa Radoicic bije i cupa za usi sekektora?? Zar on presrece i prjeti da mu djete mora igrati u rrprezentaciji i slicno ?? A okanite se ovakvih stvari . Neko bi da bude kalif ??? Mi smo tako cudan narod , a dakeko od tog da je on dobar ! Daleko ! I bezbnjega opet isto i opet bi isto… Više »

Darko
Gost
Darko

I ima presnijih sto su zasjeli kao na primer COK Znas kad ce Simonovic poci ?? Nikad A sve je tamo od sekretara do blagajnika !!! Blagajnika da da ?????!!!!!! Pa nemora kaze covek statut mu dozvoljava , gledali ste kako ministru Janovicu prkose perjanice sporta CG Simonovic COk, Becanovic dzudo , I cuveni Joko karate nindza ,,, svi bez… Više »

Lektor
Gost
Lektor

Tamo đe bi trebali da budemo najbolji i među najboljima, mi smo najgori i tuga.

Send this to a friend