Rukomet

Za novac jednog pleja ABA lige pravimo tim za SEHA ligu

Ono što je fudbal za Mančester, Liverpul i Engleze, košarka za Kaunas i Litvance ili vaterpolo za Budimpeštu i Mađare, to je rukomet za Cetinje. Sport za koji je ovaj grad prepun istorije uvijek živio, sport koji ga je proslavio. Lovćen je ponovo šampion Crne Gore, šesti put od obnove nezavisnosti, a povratak krune u prijestonicu, čini se, idealna je prilika da Cetinje ponovo i van naše zemlje bude prepoznato po rukometu.

“Ova titula nam mnogo znači, jer treba da je iskoristimo i odemo i korak dalje”, bio je jasan na početku razgovora za Dnevne novine trener Lovćena Zoran Abramović. “To sigurno nije takmičenje u crnogorskom prvenstvu, već SEHA liga ili da sa nekim klubovima iz regiona napravimo još jednu sličnu ligu”

A koliko malo treba za SEHA ligu, pa da se na Cetinju ponovo igra najbolji regionalni rukomet, da gostuju timovi iz Lige šampiona objasnio je šef struke Lovćena.

“Kada smo prije nekoliko godina bili na bod od fajnal-fora SEHA lige naš budžet od 25.000 eura bio je najmanji, dok je prvi iznad nas bio Borac sa 50.000, a u tom sastavu smo imali sve Cetinjane”, istakao je Abramović. “E, i sada bismo sa tako malim budžetom mogli da igramo SEHA ligu, a za nešto ozbiljnije u tom takmičenju sigurno nam na svakoj poziciji treba još po jedan igrač”.

Koliko je realno da Lovćen ponovo bude dio regionalne priče?

“Sve to nije nerealno, jer preko noći može da se sve promijeni, pošto se ne radi o mnogo novca praktično koliko koštaju obaveze prema jednom pleju u jačim timovima košarkaške ABA lige”, slikovito je objasnio Abramović. “Rukomet je siromašan sport i ne okreće se veliki novac u njemu. Još jedan naš veliki plus je to što je Lovćen jedan od osnivača SEHA lige, a generalni sponzor Gazprom je istakao da je nama osigurano mjesto u tom takmičenju, samo da mi ispunimo uslove”.

foto: Cetinjski list

A ti uslovi su?

“Da imamo aerodrom na najmanje 50 kilometara od Cetinja i hotel A kategorije na Cetinju ili na 30 kilometara od našeg grada te dvije stavke zadovoljavamo”, počeo je da nabraja Abramović.

Ni ono što klub sa Cetinja ne zadovoljava nije previše komplikovano…

“S druge strane, treba nam hala koja sa dvije strane ima tribine i da na njima ima 2.000 mjesta. Već je nešto rađeno, ali nije završeno. Kada bi se to završilo mislim da bi bilo tačno 2.000. Jedne godine Nekse nije zadovoljavao uslove u Našicama, pa je igrao na 30 kilomotera udaljenom Osijeku, a mi bismo u krajnjem slučaju i u Verdeu u Podgorici imali sve uslove”.

Glavna stavka i možda najzanačnija za crnogorski rukomet je sljedeća…

“Naravno, svaka ekipa mora u svojim redovima da ima četiri-pet reprezentativaca. I tu se vraćam na onih 25.000 na mjesečnom nivou, jer sa tim novcem bismo mogli da vratimo neke od reprezentativaca”, potencirao je Abramović i dodao. “Sve ostalo je besplatno i SEHA liga snosi troškove”.

Sve ovo mogao bi da bude i poziv za sponzore i sve one (naravno i za državu) koji bi mogli da pomognu gigantu sa Cetinja.

foto: RK Lovćen

“Košarkaški klub Lovćen je našao sponzora i već ima fenomenalne uslove, dobre igrače i sve obaveze prema njima se redovno ispunjavaju zašto tako ne bi moglo da bude i sa rukometnim klubom, gdje treba puno manje novca, a i poznato je da je Cetinje podneblje za rukomet”, istakao je šef struke novog šampiona Crne Gore.

Nije potrebno objašnjavati šta bi povratak SEHA lige značio za Cetinje…

“Dovoljno je prisjetiti se naših nastupa u SEHA ligi i redova djece koja su čekala da se slikaju sa Lazarovim, Červarom, Kopljarem… E, na taj način su djeca zavoljela rukomet i trenirala ga, a sada nije takav slučaj”

Na dobitku bi bila i reprezentacija Crne Gore.

“Reprezentacija bi sigurno bila jača kada bi imala bar jedan crnogorski klub sa reprezentativcima. Sjetite se kada je Crna Gora eliminisala Njemačku u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo sedam igrača Lovćena je činilo tu selekciju”.

Povratak SEHA lige bio bi podstrek i za ostale crnogorske klubove, smatra naš sagovornik.

“Imam puno rukometnih prijatelja u drugim gradovima u Crnoj Gori i zato znam da bi na primjer i jedna velika rukometna sredina kao što su Pljevlja, kada bi naša zemlja imala zagarantovano mjesto u SEHA ligi, sigurno uložila novac i pravila bi ekipu da budu šampioni Crne Gore. Sve bi povuklo i druge timove da budu bolji”, objasnio je Abramović.

Ipak, jedna stvar brine stručnjaka sa Cetinja…

“Jedino čega se plašim je da li smo zakasnili za ovu sezonu, ali ima indicija da će određeni klubovi da otkažu nastup, pa treba
brzo da radimo iako smo morali da sačekamo da osvojimo titulu. U suprotnom i ove momke što sada imamo u timu mogli bismo da izgubimo”.

Ranije je Lovćen imao i po nekoliko reprezentativaca Crne Gore, sada praktično se niko ne pojavljuje ni na spisku selektora.

“Na posljednjem spisku je bio Danilo Mihaljević, a Miloš Krivokapić je zaista vanserijski talenat crnogorskog rukometa i tek će da pokaže kakav je igrač, pošto je ove godine pauzirao zbog povrede”, dodao je Abramović.

Kako Vam se čini kvalitet crnogorske lige?

“Valjalo bi kada bismo imali više klubova kao što su Jedinstvo i Partizan, koji za naše uslove dosta ulažu. Ima jako zanimljivih igrača, čak i u drugoj ligi… Kao što su nekada izašli Borozan, Lipovina, Čavor, Božović i ostali, tako i dalje ima takvih talenata. I uopšte nije tako loše kao što neko misli. Samo nam trebaju uslovi, ligi sponzor, kao i da neka televizija prenosi prvenstvo”, zaključio je Abramović.

Bakić je (bio) blizu
Jedan supertalenat Miloš Krivokapić nakon oporavka od potrebe biće naredne sezone velika snaga Lovćena na poziciji srednjeg beka, a drugi bi mogao da stigne kao pojačanje. Radi se o najboljem mladom rukometašu naše zemlje Aleksandru Bakiću, koji je nedavno debitovao i za Crnu Goru.

“Sa njim već godinu pregovaramo, trebalo je prošle sezone da dođe, ali imao je ugovor sa Komovima. Sada mu ističe, ali je u međuvremenu eksplodirao, pa iako smo u razgovorima on sada ima i drugih ponuda. Mada vjerujem ako bismo igrali SEHA ligu on bi odmah došao. Stvarno se radi o ogromnom potencijalu”, istakao je Abramović.

Lovćen je dvije godine bio van svih velikih priča čak i u Crnoj Gori, a onda je u januaru 2017. radna grupa za konsolidaciju velikana sa Cetinja krenula u novi povratak kluba ka vrhu. Tada je za predsjednika izabran Vido Đakonović.

“Vido Đakonović je sjajan čovjek i zaljubljenik u rukomet i Lovćen, pa je odmah po dolasku u klub krenuo da vraća dugove i velika je vjerovatnoća da će na kraju sezone Lovćen biti na nuli. A i to je jedan od uslova SEHA lige da račun nije u blokadi”, naglasio je Abramović.

“Opština Cetinje i Monte put mu najviše pomažu u tome, a uspio je i da privuče mnogo sponzora koji manje ulažu, ali čija pomoć takođe mnogo znači”, poručio je Abramović.

Send this to a friend