Rukomet

Crna Gora u prvom šeširu pred žrijeb kvalifikacija za EP

Žrijeb kvalifikacionih grupa za seniorsko Evropsko prvenstvo (EP) rukometašica 2018. godine biće održan 21. aprila u Parizu, u Francuskom Nacionalnom olimpijskom komitetu, saopšteno je iz Evropske rukometne federacije (EHF).

Šampionat će biti odigran u decembru naredne godine u Francuskoj. Saopšteno je da će Crna Gora biti žrijebana iz prvog šešira.

Nastup u kvalifikacijama za EP prijavile su 32 reprezentacije. Prema propozcijama, kvalifikacije će biti podijeljene u dvije runde. U prvom dijelu, šest ekipa biće podijeljene u dvije grupe, iz kojih će pobjednici izboriti nastavak kvalifikacija.

U A grupi igraće Finska, Farska Ostrva i Grčka, a u B grupi Izrael, Kosovo i Gruzija. Prva runda kvalifikacija biće odigrana od 9. do 11. juna.

U drugoj fazi kvalifikacija reprezentacije će biti podijeljene u sedam grupa sa po četiri selekcije. Plasman na šampionat izboriće po dvije najbolje, kao i najuspješnija trećeplasirana selekcija iz svih sedam grupa.

Iz prvog šešira, osim Crne Gore, biće žrijebane Norveška, Holandija, Ruminija, Danska, Švedska i Španija, a iz drugog Rusija, Njemačka, Poljska, Mađarska, Mađarska, Srbija, Češka i Hrvatska.

U treći šešir svrstani su Slovačka, Slovenija, Ukrajina, Austrija, Bjelorusija, Turska i Makedonija, dok će iz četvrtog šešira rivale čekati Italija, Island, Litvanija, Portugal, Švajcarska i pobjednici kvalifikacionih krupa A i B.

Druga runda kvalifikacija biće odigrana u tri termina, krajem septembra i početkom oktobra ove i u martu i junu naredne godine. Francuska kao domaćin obezbijedila je direktan plasman na šampionat.

Crna Gora je do sada četiri puta učestvovala na šampionatima Evrope. Debitovala je 2010. godine u Danskoj i Norveškoj, kada je završila kao šestoplasirana. Najveći uspjeh ostvarila je 2012. godine u Srbiji, kada je osvojila trofej.

Ima i četvrto mjesto 2014. u Mađarskoj i Hrvatskoj, dok je prije dvije godine u Švedskoj nastup završila u grupi, u prvoj fazi takmičenja, kao 13. na šampionatu.

Send this to a friend