Sport

Šta donosi novi zakon o sportu: Vlada će stipendirati sportiste

Janović

Prijedlog zakona o sportu donosi brojne novine, a jedne od najvažnijih jeste da će Vlada stipendirati mlade sportiste, opštine će moći da finansiraju lokalne klubove, uvodi se sportska imovina, a umjesto sa 40, doživotne sportske naknade će se davati sa 35 godina.

Kako je danas kazao ministar sporta Nikola Janović, resor će stipendirati svakog kom se dodijeli status perspektivog sportiste.

Takođe, Prijedlogom zakona terminološki se precizira status „vrhunski sportista“ sa „sportista sa vrhunskim reprezentativnim rezultatom”.

Prijedlogom zakona je smanjen starosni uslov kojim je omogućeno da se pravo na doživotnu mjesečnu naknadu stiče sa navršenih 35 godina.

Jedna od novina je i da će opština sufinansirati programe sportskih klubova i sportsko-rekreativnih društava, čije je sjedište na teritoriji te opštine.

Istovremeno, prvi put zakonom će biti jasno propisano šta se smatra imovinom sportske organizacije, kao i to da se državnom imovinom može raspolagati samo u skladu sa Zakonom o državnoj imovini.

“Time konačno stajemo na kraj dugogodišnjem gašenju sportskih organizacija sa ogromnim dugovima i to bez odgovornosti, jer će sada, u postupku brisanja sportskih organizacija zbog dugova. Ukoliko imovina sportskog kluba, sportskog društva, odnosno sportsko-rekreativnog društva nije dovoljna za podmirivanje obaveza, za preostali dio obaveza solidarno odgovarati vlasnici tj. osnivači”, dodao je Janović.

Uvodi se dječji sport, osniva se Zavod za sportsku medicinu

Prijedlogom zakona predviđeno je uvođenje sistema dječjeg sporta, a osnovaće se i Zavod za sportsku medicinu.

Kako je pojašnjeno, u Zavodu će se utvrđivati zdravstvena sposobnost. Za djecu koja su u sistemu dječjeg sporta, ti pregledi biće u potpunosti besplatni.

S.Bošković

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bojan-Berane
Gost
Bojan-Berane

Ovaj je ministar malo preladio !

Živa istina
Gost
Živa istina

Oče ako budu članovi dps sekte…

PG_man
Gost
PG_man

Hrabar u bazenu I u politici. Podrska Nikoli.

Send this to a friend