Tenis

Da li je za Đokovića povratak na tron nedostižan ove godine?

Srpski teniser Novak Đoković osvojio je u 2017. godini samo 475 bodova i trenutno je po tom kriterijumu tek 18. na svijetu. Vodeći na ATP listi Endi Marej, takođe ne briljira, ali povećava prednost…

Trenutna zaliha je čak 3.090 bodova, a biće mnogo veća poslije Majamija, jer će Đoković da izgubi 1.000 bodova (trebao da brani krunu), a neće igrati zbog povrede lakta. Škot, koji takođe pauzira zbog povrede, izgubiće samo 90 bodova, jer je prošle godine poražen već u trećem kolu. Tako da će za dvije nedjelje prednost Mareja da bude čak 4.000 bodova.

Nakon Majamija, slijedi sezona na šljaci, a i tu Novak brani veliki broj poena. Osim Monte Karla, gdje je prošle godine izgubio već u drugom kolu, osvojio je Madrid, a igrao finale Rima sa Marejem, a šlag na torti bila je titula na Rolan Garosu.

Do Vimbldona, prednost Mareja mogla bi da bude još veća. Mada, imao je Novak prednost i više od 8.000 bodova, pa ga je fantastičnim drugim dijelom sezone Škot stigao na Mastersu u Parizu krajem oktobra prošle godine i postao najbolji teniser svijeta.

Novakova šansa je drugi dio sezone, od Vimbldona, kada je Marej bio impresivan. Osvojio je titule u Kvinsu i na Vimbldonu, igrao je finale u Sinsinatiju, četvrtfinale na US Openu, a trijumfovao je i na turnirima u Pekingu, Beču, Mastersima u Šangaju i Parizu i na završnom turniru sezone u Londonskoj “O2” areni, kada je u direktnom dvoboju za prvo mjesto pobijedio Novaka.

Ove godine najviše poena na “turu” osvojio je Rodžer Federer, šampion Australijan Opena i Indijan Velsa – 3.045. Na drugom mjestu nalazi se Španac Rafael Nadal sa 1.635 bodova, pa Sten Vavrinka (1.410), Grigor Dimitrov (1.355) i Francuz Žo Vilfred Conga (1.255). Endi Marej sa 840 bodova nalazi se na tek 10. poziciji.

Nema sumnje da Novaka čeka težak posao ako želi povratak na teniski tron.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sloboda
Gost
Sloboda

Zaista ne znam zasto ovoliko price o tom prvom mjestu… Pa nece covjek docekati penziju na prvom mjestu. Ono cemu treba da se posveti je, ukoliko je to moguce, osvajanje GS turnira… Podario je covjek 5 nevjerovatnih godina, koje niko nikad sa ovih prostora nece ponoviti. Gledali smo, navijali. Sad je tome dosao kraj na nacin na koji smo svi… Više »

mimo
Gost
mimo

Slazem se, covjek je osvajanjem RG kompletirao sve 4 GS titule i prilicno izgubio motiv da se dalje toliko trudi i “gine”… Sad ima familiju, para mu ne fali, sponzorstva je zadrzao… Jos koji GS ako bude mogao da osvoji i puna kapa. E da… Ono sto mu jos fali, a imace mozda jos samo jednu priliku da pokusa da… Više »

Sloboda
Gost
Sloboda

Da, i ja se nadam toj Olimpijadi. A valjalo bi i Cincinnati da se osvoji. Zelim mu puno srece.

Send this to a friend